Sverige får 2-kroning

Sverige pusser opp myntene sine og innfører en helt ny 2-kronemynt. Spørsmålet er om Norge vil følge etter.

Sveriges nye mynter

Sverige gjeninnfører 2-kronersmynten og redesigner 1- og 5-kronen.

Foto: Sveriges Riksbank/montasje

Det har lenge vært kjent at de svenske sedlene skal skifte størrelse og design. I dag kom nyheten om at også de svenske myntene skal endres.

Fra høsten 2015 får våre svenske naboer helt nye 1- og 5-kronemynter. I tillegg blir en helt ny mynt introdusert: 2-kronen.

Myntene er designet av skulptøren Ernst Nordin og bygger på temaet «sol, vind og vann».

Nye mynter i Sverige

Her er de nye svenske myntene. Øverst fra venstre: 1-kronen og 2-kronen. Nederst fra venstre: 5-kronen og 10-kronen

Foto: Sveriges Riksbank

Norges Bank: Ingen planer om endringer

Her i landet er det Norges Bank som bestemmer hvilke myntvalører vi skal ha og hvordan de skal se ut.

Selv om svenskene nå gjør omfattende endringer i sin mynt- og seddelportefølje, er det lite trolig at norske kroner vil bli endret i nærmeste fremtid.

– Vi har ingen planer om å gjøre noe med myntrekken vår, konstaterer Trond Eklund, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank.

Eklund vil likevel ikke utelukke at det kan komme endringer i den norske myntrekken etter hvert.

– Vi vurderer fortløpende om det er behov for endringer. Men vi har altså ingen prosjekter på gang, så det kommer ikke til å skje noe med det første, sier han.

– Vi kopierer ikke svenskene

Det er ikke lenge siden både Norges Bank og Sveriges Riksbank gjorde en betydelig endring i myntvalørene.

Høsten 2010 fjernet svenskene 50-øringen som gyldig betalingsmiddel. Halvannet år etter, våren 2012, fulgte Norge etter og kvittet seg med den lille kobbermynten. Norges Bank vil likevel ikke ha det på seg at de har latt seg inspirere av den svenske beslutningen.

– Vi kopierer ikke svenskene, sier Eklund.

Han forklarer at den norske sentralbanken samarbeider tett med sine svenske kolleger, men at beslutninger gjort i Sverige ikke er bestemmende når den norske myntrekken vurderes.

– At både Norge og Sverige har avskaffet 50-øringen reflekterer heller mange fellestrekk innen økonomi og kultur, sier Eklund.

LES OGSÅ:

Gammel, svensk 2-krone fortsatt gyldig

Både Sverige og Norge har tidligere hatt 2-kroner i myntporteføljen.

I Sverige er faktisk alle 2-kroner fra og med år 1887 gyldig som betalingsmiddel. Den forrige 2-kronemynten gikk ut av produksjon i 1971.

Den nye mynten blir innført i oktober 2016. Les mer om historien bak den svenske 2-kronen på Sveriges Riksbanks nettsider.

Norge hadde en 2-kronemynt fra 1878 til 1917. Sedler med en verdi på 2 kroner ble også gitt ut mellom 1918 og 1925, som følge av myntmangel etter første verdenskrig.

Også mellom 1940 og 1950 ble det gitt ut 2-kronesedler i Norge. Les mer om disse sedlene på Norges Banks nettsider.

Gamle tokronesedler

Disse norske 2-kronesedlene erstattet 2-kronemyntene etter første verdenskrig.

Foto: Norges Bank

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.