Undersøkelsen som ble presentert i The Lancet ser på sjansene for å overleve tarm- bryst, eggstokk- og lungekreft.
Resultatene fra undersøkelsen viser at sjansen for å overleve en av de fire kreftdiagnosene gjennomgående er høyest i Sverige, Australia og Canada. Dårligst ut kommer Danmark og Storbritannia. Norge ligger omtrent midt mellom disse gruppene.
Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen synes undersøkelsen er veldig interessant.
– Dette er en positiv utvikling, sier han.
– Dette kan være et resultat av at det har vært satset på kreftforskning som har ført til bedre behandlingsmetoder.
Viktig undersøkelse
Undersøkelsen kartlegger, i første omgang, hvordan sjansene for å overleve disse kreftformene har blitt bedre de siste årene. Analysen er basert på opplysninger fra 2,4 millioner pasienter i åtte forskjellige land.
– Den viser også at vi har et stykke igjen, sier han.
– Vi ser at sjansene for å overleve en kreftdiagonse er stor etter fem år. Dette gjelder spesielt brystkreft, hvor flere enn 8 av 10 overlever etter fem år, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.
Foto: KreftforeningenDette er en del av et større prosjekt. Prosjektet skal fortsette og vi skal se grundig på forskjellene mellom de ulike landene. Denne undersøkelsen fanger opp sjansene for å overleve tarm, bryst, eggstokk- og lungekreft over tid. Analysen viser at sjansene har økt de siste 15 årene.
– Sjansene for å overleve ligger høyere i Sverige. Vi avventer flere funn, slik at vi kan gjøre de riktige tiltakene absolutt riktig, understreker Ole Alexander Opdalshei.
- LES OGSÅ:
Kreftforeningen ønsker å få et større fokus på lungekreft som har en dårligere prognose. Her er det bare 14,4 prosent som overlever etter fem år, mens det i Sverige er 16, 3 prosent. Styrker vi kreftbehandlingen i Norge bør det være mulig å komme på andre lands toppnivå.
Ser til Sverige
Det er spesielt viktig å rette fokus mot Sverige siden dette er et land som er lett å sammenligne med i forhold til innbyggertall, levestil og andre like forhold.
– Gruppen som jobber med dette prosjektet vil se på om de i Sverige er flinkere til å gå til legen, om det er kortere ventetid, om legen fanger opp signalene raskt nok, opplyser han.
– Sverige ligger før oss med å ta i bruk nye metoder og teknologi. De tok blant annet i bruk PET-skannere som gir en raskere diagnose på et tidlig tidspunkt.
I tillegg vil de følge opp hvor lang tid det går før man sendes til behandling og hvordan behandlingen fungerer.
Behov for ny plan
– Det er behov for en kreftplan. Dette ble gjort i 1999 hvor man satte av ressurser til kreftbehandling. I 2006 ble det innført en kreftstrategi. Denne hadde ikke tilsvarende innvirkning fordi det ikke ble satt av nok midler til kreftområder, sier han.
– Vi ser at sjansene for å overleve en kreftdiagonse er stor etter fem år. Dette gjelder spesielt brystkreft, hvor flere enn 8 av 10 overlever etter fem år.
– Det vil fremover bli flere som får kreft, og spesielt blant eldre. Derfor er der viktig å få mer kunnskap og dette er nyttige studier.
- LES OGSÅ: