NRK Meny
Normal

Nå blir det dyrt å veksle svenskepengene

Har du fortsatt svenske sedler i lommeboka, bør du veksle dem inn nå. Svenskene får nye sedler, og da kan du ikke bruke de gamle.

Svenske sedler

GAMLE: De gamle sedlene blir ugyldige 31. august, men fortsatt er det over en milliard svenske kroner som ikke er vekslet inn.

Foto: Sveriges Riksbank

Dagens 20, 50 og 1000-kronersedler blir ugyldige, når svenskene får nye. Onsdag 31. august er siste frist for å veksle dem inn.

– Skynd deg

Fortsatt er det 1,3 milliarder svenske kroner i omløp, opplyser Sveriges Riksbank, som ber folk skynde seg. 30. juni var det slutt på sedlene i svenske butikker, nå er det siste frist for veksling.

Fredrik Wange

KAN SENDE: Fredrik Wange hos Sveriges Riksbank sier nordmenn kan ettersende sedler, men at det da koster 100 kroner.

Foto: Sveriges Riksbank

– Har du en svensk konto, kan du sette inn pengene i en bank i Sverige. Har du ikke svensk konto, kan du sende sedlene til Riksbanken og veksle dem der, sier Fredrik Wange, pressesekretær hos Riksbanken, til NRK.

Fra torsdag vil det koste 100 kroner å løse inn ugyldige sedler hos Riksbanken, og det er det ingen tidsbegrensning på.

– Hvis man skal sende pengene til Riksbanken, kan man laste ned en blankett fra nettsidene våre, sier Wange, som understreker at det kan man også gjøre fra Norge.

Det betyr at hvis du vil veksle inn en 20 kronersseddel, koster det deg 100 kroner.

Nye svenske sedler 2016

NYE: Flere kjente, svenske navn har fått plass på de nye sedlene. Blant andre Astrid Lindgren.

Foto: Riksbanken

Mynter forsvinner 2017

Norges Bank opplyser til NRK at de ikke har oversikt over hvilke norske banker som veksler inn svenske sedler, men ber kunder ta kontakt med banken sin for mer informasjon.

NRK får opplyst at blant annet Nordea tar i mot sedler frem til onsdag.

Etter at 20,50 og 1000-kronerssedlene er byttet ut, står 100 og 500-sedler for tur, samt nye en, to og femkroners-mynter. Men der er ikke fristen før 30. juni neste år.

Det er 1,6 milliarder mynt til en verdi av 2,6 milliarder som blir ugyldige neste år. Hvis alle venter til 2017 med å veksle inn myntene, kan det by på problemer for banker og butikker.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.