Svenskene stopper butikksalget av paracetamol

Fra og med november vil man ikke kunne kjøpe paracetamol i svenske matbutikker. – Jeg er overrasket over den svenske avgjørelsen, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket i Norge.

Paracet

I Sverige blir det forbudt å selge paracetamol i matbutikker fra 1. november.

Foto: Kim Jansson / NRK

Det er legemiddelverket i Sverige som har bestemt at paracetamol i tablettform ikke lenger skal selges i dagligvarebutikken. Årsaken er at man ser en sammenheng mellom butikksalg av smertestillende piller og forgiftning, melder NTB.

– Vi vil vedta et tiltak som har en så sterk innvirkning som mulig på impulsbruken og så liten effekt som mulig på normal bruk, sier Rolf Gedeberg ved legemiddelverket i Sverige, til svenske Aftonbladet.

En studie utført av det svenske Läkemedelsverket viser at antall forgiftningstilfeller med paracetamol ble fordoblet mellom 2000 og 2013. Man så en klar trend etter 2009, da man begynte å selge tablettene utenfor apotek. Siden da har antallet forgiftede økt med 40 prosent, ifølge NTB.

– Paracetamol fortsatt førstevalg i Norge

Steinar Madsen

- Paracetamol er fortsatt trygt hvis du følger bruksanvisningen, sier Steinar Madsen i det norske Legemiddelverket.

Foto: Statens legemiddelverk

I Norge har paracetamol i lang tid vært legemiddelekspertenes førstevalg som smertestillende. Og det er det fortsatt:

– Jeg ble overrasket over den svenske avgjørelsen. Men jeg vet at svenskene har hatt dette til drøfting lenge. De har tatt valget basert på sine undersøkelser, sier Steinar Madsen til NRK.no. Han er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket i Norge.

Her til lands har du kunnet kjøpe paracetamol i butikken siden 2004.

– I Norge har vi annen kunnskap, og vi vil fortsatt selge paracetamol i butikk. Vi har fulgt paracetamolbruken nøye. Totalsalget av paracetamol har økt betydelig – men det gjelder på resept. Salget av reseptfri paracetamol har faktisk gått ned siden 2004, forteller Madsen.

– Flere bivirkninger med ibuprofen

Ibuprofen er en annen smertestillende-favoritt i Norge. Ibuprofen gir likeverdig smertestillende effekt som paracetamol, men er forbundet med flere bivirkninger - for eksempel magesår og i verste fall mageblødninger.

– Hvis vi tar paracetamol vekk fra butikkhyllene, blir alternativet ibuprofen. Ibuprofen er bra for mange, men endel pasienter bør ikke bruke det. Det er blant annet mange andre typer medisiner Ibuprofen ikke passer sammen med, forklarer fagdirektøren.

– Følg bruksanvisningen

Steinar Madsen har en klar melding til bekymrede pasienter:

– Paracetamol er et trygt legemiddel når det blir brukt riktig. Bruk det som før, men følg selvfølgelig bruksanvisningen. Paracetamol kan brukes av gravide, og det går trygt sammen med andre legemidler, mener det norske Legemiddelverkets mann.

Forbudet trer i kraft i Sverige 1. november. Vedtaket gjelder kun vanlige tabletter som svelges hele, og ikke eksempelvis stikkpiller, smeltetabletter og brusetabletter.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)