NRK Meny
Normal

Svenske religiøse privatskoler

Det skal ikke lenger være konfesjonelle innslag i selve undervisningen, sier den svenske undervisningsminister Jan Bjørklund. Dette lovforslaget blir lagt fram til våren og møter motstand fra foreldrene.

Jan Bjørklund
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX

Det kan bli vanskelig å drive religiøse skoler i Sverige i framtida. For nå vil regjeringen at all undervisning skal bygge på naturvitenskaplige sannheter. Det skal fortsatt være lov til å holde både andakter og bønnestunder. Men i undervisningen skal det ikke forkynnes.

Det forteller NRKs korrespondent Berit Rekaa fra Stockholm. Lederen av Folkpartiet, undervisningsminister Jan Bjørklund. Han sier det er kursplanene som må gjelde. Man skal selvsagt ha respekt for at mennesker har sin tro, men det må de utøve utenfor skole og undervisning.

Det skal ikke være konfesjonelle innslag i selve undervisningen, sier han. Det må gjøres ved siden av undervisningen. Dette lovforslaget blir lagt fram til våren.

Kritikerne mener foreldrene må få bestemme hva barna deres skal lære. Det gjelder også hvordan man skal forstå skapelsesberetningen, mener foreldrene.

Hør om religiøse privatskoler i Sverige.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.