Hopp til innhold

Suspenderer diabetesmedisin

Gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

GLAXO-AVANDIA/

Avandia er én av medisinene som suspenderes. Årsaken er at virkestoffet rosiglitason gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer. I Norge har myndighetene fått to rapporter om hjertesykdom som følge av medisinbruken.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Statens legemiddelverk melder at tre legemidler nå suspenderes fra det norske markedet. Det er medisinene Avandia, Avandamet og Avaglim som fjernes, etter anbefalinger fra den vitenskapelige komiteen til det europeiske legemiddelkontoret.

Nye studier har vist at virkestoffet rosiglitason gir en økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

LES OGSÅ: Dette er diabetes

Nitten rapporter om bivirkninger i Norge

Det er rundt 6500 nordmenn som bruker denne medisinen. Norske myndigheter har fått inn 19 rapporter om bivirkninger, av disse er to hjerte- og karrelaterte.

– Disse midlene suspenderes fordi de det ser ut som de gir litt økning i risiko for hjerte- og karsykdommer. Vi ser at fordelen ved blodsukkersenkningen ikke er stor nok til å forsvare økningen i risiko, sier Kjetil Retterstøl, overlege ved avdeling for legemiddelutredning ved Statens legemiddelverk.

LES OGSÅ: Nytt implantat for sukkersyke

– Ikke avslutt behandlingen

Det er spesielt angina, hjerteinfarkt og hjertesvikt som har vært rapportert internasjonalt.

Retterstøl anbefaler nå diabetespasienter som tar de aktuelle medisinene om ikke å slutte å ta medisinen umiddelbart, men å ta kontakt med fastlegen for å bli enige om videre behandling.

– Det finnes andre legemidler som senker blodsukkeret. Det viktigste er at man ikke på egen hånd avslutter behandlingen når man ikke får mer på apoteket, sier han.

LES OGSÅ: Sterk økning av diabetes hos barn

Suspensjonen er ingen dramatisk avgjørelse. Medisinen har vært på det europeiske markedet i ti år, og økningen i risiko har vært såpass liten at den ikke er blitt oppdaget før nå. I USA vil medisinen være tilgjengelig med restriksjoner, men i Europa tas den på sikt helt ut av apotekhyllene.

Les rådene fra Statens legemiddelverk her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)