Supergründernes beste start-tips

– Ta sjansen og del ideen din med smarte folk, er noen av rådene fra gründerne i NRKs nye serie.

Grundere som er med i NRK-program

Christian Strand (øverst i midten) prøver seg som gründer i den nye serien Gründerne. Han får hjelp av en rekke unge, vellykkede gründere.

Foto: NRK/Frank Walton/Vidflow/Kahoot/Onepiece

– Å satse som gründer kommer til å ta tid, det må du være forberedt på, mener Karina Løbø Fimland (26).

Karina er en av fem gründere fra NRK Forbrukerinspektørens nye gründerserie. Christian Strand er programleder, og lærer av gründerne. Her er gründernes beste tips for å lykkes:

Karina Løbø Fimland, GrippX:

Håndtaket GrippX skal gjøre det enklere å få et godt grep om tau.

Karina Løbø Fimland

Karina Løbø Fimland står, sammen med en medgründer, bak Grippx. Den skal gjøre det enklere å få et godt grep om tau og er i første omgang rettet mot storviltjegere som sliter med å få de store dyrene ut av ulendt terreng.

Foto: GrippX / Privat

– Tørr å satse! Det kommer til å kreve mye av deg, men det er verdt det, fortsetter 26-åringen.

– Det å satse er ikke så vanskelig og skummelt som de fleste tror. 99 prosent av alle mennesker du møter vil støtte deg og mer enn gjerne hjelpe deg videre på veien, mener Fimland.

Johan Brand, Kahoot:

Kahoot gjør det mulig å lage og spille av quizer.

Johan Brand

Johan Brand står bak Kahoot, som på få år har blitt en viktig del av hverdagen til skolebarn i hele verden.

Foto: Kahoot

– Det viktigste rådet er å ikke tro at du må ha ideen selv. De fleste gründere ser potensiale i andres ideer og har evnen til å bygge videre og ikke minst realisere ideen gjennom sykt hard arbeid, mener Brand.

- Syretesten er om du kommer deg over alle kneikene når kontoen sier 0 kr, og da må motivasjonen ligge i noe dypere. Jeg valgte å selge at alt jeg ikke trengte, sånn at det var kort vei til ebay for å finansiere starten.

Espen Kopperud, Frank Walton:

Frank Walton er et konsept for briller.

Frank Walton

Espen Kopperud droppet ut fra økonomistudier ved det prestisjetunge italienske universitetet Bocconi for å utfordre de store brillekjedene i Norge. På kort tid har han skapt et selskap verdt mange millioner.

– Biografier er en bra ting, konstaterer den unge brillesjefen. Jeg tror det er viktig å høre på og lære av de som allerede er der man selv ønsker å være. Bokhylla mi er full av biografier om suksessfulle gründere med deres beste tanker og ideer. Om en tar til seg denne kunnskapet så tror jeg en kan komme lengre enn om man skulle gjort alt selv, sier Kopperud.

Nassier Achour og Shire Standnes, Vidflow:

Vidflow er en musikkstrømmetjeneste for musikkvideoer.

Vidflow

Nassir Achour og Shire Standnes har via folkefinansiering (også kjent som crowdfunding) hentet inn rekordsummer, i norsk sammenheng, ved å samle inn over 1,3 millioner kroner.

Foto: Vidflow

– Ta rennafart og stup ut i det helhjertet og med hodet først, mener Nassir Achour. - Et av de viktigste tidlige stegene vi tok var å gå inn i gründerlivet med 100 prosent dedikasjon, og med et førstesteg så stort at vi følte at det ikke var noen vei tilbake.

– Da vi bestemte oss for å satse var det klart at dette ikke skulle være venstrehåndsarbeid, så vi ofret biler, leiligheter og sparepenger da vi stiftet selskapet.

– Verden er mindre enn noensinne, og du kommer langt med kreativitet og en god dose naivitet. Bruk LinkedIn og Twitter aktivt for å kartlegge nettverket ditt og finn veier frem til den du vil komme i kontakt med.

Thomas Adams, Knut Gresvig og Henrik Nørsterud, Onepiece:

Onepiece er merkenavnet til heldressen guttene fant opp.

Onepiece-gutta

Thomas Adams, Knut Gresvig og Henrik Nørsterud startet onepiece.no da facebook var på vei oppover, og utnyttet det sånn at de kjapt fikk Norges største fanside.

Foto: Onepiece

– Det beste tipset er kanskje å ikke sitte der og tro at du skal få en genial ide som faller ned i hodet ditt, det er som regel ikke sånn det skjer.

– Du må finne ut om du har en ide som løser et problem for mange nok mennesker. Har du det kan du lage en prototype som du begynner å teste, og spør om tilbakemelding fra de som skal kjøpe det. Så må du sannsynligvis endre produktet ditt litt, og til slutt så kommer du frem til et veldig bra produkt som du da kan begynne å produsere i større skala og markedsføre.

  • Se den nye gründerserien på NRK1 på onsdager 20.25.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)