Hopp til innhold

Sunnere snop til jul

Lager du julegodteriet selv, blir det både bedre og sunnere enn det du kjøper i kiosken. Få flere tips og oppskrifter her!

Glaserte epler.

Oppskrift på glaserte epler finner du i bunnen av artikkelen.

Foto: Colourbox

Det er slett ikke vanskelig å lage julesnopet selv.

Sjokolade.

Dypp fersk frukt i sjokolade.

Foto: MANCEAU SERGE / BENELUXPIX/MAXPPP

Kanskje kan du få med ungene eller vennegjengen og tromle sammen til godteriverksted hjemme ved kjøkkenbordet?

Ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan har gode råd:

- Et sunt og bra alternativ er å skjære frukt i skiver og dyppe dem i mørk sjokolade, sier Bjerkan til NRK Puls.
- Det beste er å bruke kokesjokolade eller en ekstra mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold, sier hun.

Frukt og sjokolade

Det finnes ingen begrensninger på hva slags frukt man kan bruke.

- Eple, pære, ananas eller annen frukt. Det er bare å eksperimentere, mener ernæringsfysiologen, som er kjent fra Bedre Puls på TV.

- Sjokoladedypping er fullt lovlig i jula og samtidig får man jo i seg litt frukt, sier hun.

Kirsti Bjerkan

Kirsti Bjerkan fra Bedre Puls.

Foto: Magne Hansen / NRK

Vær obs på tørket frukt

- Når det gjelder tørket frukt må man være obs på at de inneholder veldig mye fruktsukker. I fersk frukt er det mye væske. Men i den tørkede frukten er all væsken borte, mens sukkeret fortsatt er igjen, forteller Bjerkan.

Har man en skål mandariner eller nøtter stående fremme, så har man alltid noe gått å knaske på når søtsuger melder seg. Nøtter har et høyt innhold av det sunne, umettede fettet.

Ernæringsfysiolog Bjerkan understreker at de helst bør være uten salt.

(Saken fortsetter under bildet)

Valnøtter.

Valnøtter er proppfulle av helsebringende stoffer og er svært rike på antioksidanter.

Foto: Colourbox

Gå spasertur

- Nøtter er samtidig rike på kalorier, det kan man huske på. En neve nøtter tilsvarer gjerne en halvtimes rask gange, opplyser hun.

Nøtter og tørket frukt.

En blanding av nøtter og tørket frukt er en grei løsning, men husk at tørket frukt inneholder mye fruktsukker.

Foto: Colourbox

I juleferien har man mange gode anledning til å ta seg en runde i frisk luft.

- Spise man en sen julefrokost hjemme, kan man gå en runde først. Eller så kan man jo spasere til et selskap, hvis man skal i det. Så kan man heller sette seg og spise godt etterpå, er ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkans råd.

Fruktsalat

Porsjoner: 4

Ingredienser:

1 boks hermetisk pære
2 stk. eple
1 stk. banan
1 stk. papaya
3 stk. kiwi
250 g jordbær
100 g hasselnøtter
1 dl rosiner

Fremgangsmåte:

Ta vare på sausen i pæreboksen. Skrell frukten, del den i biter og bland alt forsiktig i en bolle. Hell over sausen fra pærene og servér.

Pynt gjerne med et par mynteplater og en skive stjernefrukt.

Tips: Bruk gjerne eksotiske frukter i fruktsalaten. Deilig med pisket krem eller vaniljeis til.

(Mat.no)

Eplechutney

Ingredienser:

1 kg eple
500 g løk
1 ts salt
2 ½ dl klar 7 % eddik
1 stk. rød chili
1 ts malt ingefær
350 g sukker
2 ss hakket frisk mynte

Fremgangsmåte:

Skrell eplene, stikk ut kjernehusene og skjær eplene i båter. Rens og hakk løken og kok dem mør med saltet i halvparten av eddiken. Rens chilien for frø og hinner og hakk dem fint (NB. Ikke gni deg i øynene etterpå. Du kan også bruke engangshansker). Rør inn eplebåter, chili, ingefær og resten av eddiken i løken og kok blandingen under lokk til eplene er møre. Rør av og til.

Rør inn sukkeret og kok chutneyen videre til den er fyldig. Rør inn hakket mynte (kan sløyfes) og fyll chutneyen på små glass som skrues til med det samme.

Porsjonen gir ca. 5 dl chutney.

(Mat.no)

Bærmousse med sitron

Porsjoner: 10

Ingredienser:

6 stk. gelatinplater
5 dl ferdig vaniljesaus
3 dl vaniljekesam
½ stk. sitron revet skall og saft
200 g blåbær
200 g bringebær
4 ss sukker

Fremgangsmåte:

Legg gelatinbladene i kaldt vann i ca 5 minutter. Visp vaniljesausen kraftig og vend inn vaniljekesam forsiktig. Klem vannet av gelatinbladene og smelt dem i sitronsaften i en liten kjele på svak varme. Avkjøles litt før den røres inn i vaniljesausen. Rør inn de fryste bærene, sitronskall og sukker. La moussen stivne i kjøleskap natten over. Pyntes med blåbær og jordbær før servering.

(Mat.no)

Byggkrem med bærkompott

Porsjoner: 6

Ingredienser:

2 dl bygg, helkorn (byggryn)
ca. 4 dl vann
1 dl mandler
3 dl kremfløte
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker

Kompott:
1 stk. pakke dypfryste bjørnebær (ca. 350g) eller andre bær
4 ss sukker
1 - 2 ts potetmel

Fremgangsmåte:

Kok byggryn med vann i 35 minutter. Hell grynene i sil eller dørslag og skyll dem under kaldt vann. La renne godt av.

Varm stekeovnen til 180 °C. Legg mandlene på rist midt i ovnen, la stå i 10 minutter. Pass på så de ikke blir brent. Avkjøl mandlene før de grovhakkes.

Kompott: Gi bærene et forsiktig oppkok sammen med sukker. Rør inn potetmelsjevning, la det såvidt komme en kokeboble, og trekk kjelen fra varmen. Kompotten kan serveres varm eller avkjølt.

Pisk fløte med sukker og vaniljesukker til myk, ikke hard krem. Vend inn byggryn og hakkede mandler. Server byggrynskrem og kompott hver for seg, eller fordel begge deler i porsjonsskåler.

(Mat.no)

Pannacotta

Ingredienser:

3 stk. gelatinplater
1 ½ dl helmelk
2 ss sukker
3 dl vaniljekesam

Bær per porsjon:
4 stk. bjørnebær
2 stk. jordbær
5 stk. bringebær
20 g blåbær
20 g rabarbra
4 blad frisk sitronmelisse

Fremgangsmåte:

Bløt gelantinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Kok melk og sukker uten lokk i 3 - 4 minutter. Klem vannet godt av gelantinplatene. Smelt gelantinen i den kokende melken. Avkjøl melken til romtemperatur. Fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer og sett dem kaldt så pannacottaen stivner. Hvelv ut pannacottaen på en tallerken og server med bær. Pynt med frisk sitronmelisse.

Glaserte epler

Ingredienser:
5 stk. røde eple 250 g sukker 1 dl vann 3 ss eplecidereddik Fremgangsmåte:
Kok opp sukker og vann uten lokk. Skum av og tilsett eddik. Kok sukkerlaken til den blir sirupsaktig.

Ta knekkprøven: Drypp skaftet på en treskje, e.l. i sukkerlaken, dypp skaftet ned i kaldt vann. Laken som sitter på skaftet skal være så stivt at det laken knekker.

Fjern stilk og blomst på eplene og stikk dem på en lang pinne. Rull eplene rundt i sukkerlaken. Sett pinnene i f.eks. en stor potet til laken stivner.

Har du oppskrifter på sunt julesnop du har lyst til å dele? Skriv dem inn i kommentarfeltet under!

Les også: Den sunne snacksen

Les også: Slik demper du søtsuget

Les også: Den sunne snacksen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)