Det er slett ikke vanskelig å lage julesnopet selv.
Kanskje kan du få med ungene eller vennegjengen og tromle sammen til godteriverksted hjemme ved kjøkkenbordet?
Ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan har gode råd:
- Et sunt og bra alternativ er å skjære frukt i skiver og dyppe dem i mørk sjokolade, sier Bjerkan til NRK Puls.
- Det beste er å bruke kokesjokolade eller en ekstra mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold, sier hun.
Frukt og sjokolade
Det finnes ingen begrensninger på hva slags frukt man kan bruke.
- Eple, pære, ananas eller annen frukt. Det er bare å eksperimentere, mener ernæringsfysiologen, som er kjent fra Bedre Puls på TV.
- Sjokoladedypping er fullt lovlig i jula og samtidig får man jo i seg litt frukt, sier hun.
Vær obs på tørket frukt
- Når det gjelder tørket frukt må man være obs på at de inneholder veldig mye fruktsukker. I fersk frukt er det mye væske. Men i den tørkede frukten er all væsken borte, mens sukkeret fortsatt er igjen, forteller Bjerkan.
Har man en skål mandariner eller nøtter stående fremme, så har man alltid noe gått å knaske på når søtsuger melder seg. Nøtter har et høyt innhold av det sunne, umettede fettet.
Ernæringsfysiolog Bjerkan understreker at de helst bør være uten salt.
(Saken fortsetter under bildet)
Gå spasertur
- Nøtter er samtidig rike på kalorier, det kan man huske på. En neve nøtter tilsvarer gjerne en halvtimes rask gange, opplyser hun.
I juleferien har man mange gode anledning til å ta seg en runde i frisk luft.
- Spise man en sen julefrokost hjemme, kan man gå en runde først. Eller så kan man jo spasere til et selskap, hvis man skal i det. Så kan man heller sette seg og spise godt etterpå, er ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkans råd.
Fruktsalat
Porsjoner: 4
Ingredienser:
1 boks hermetisk pære
2 stk. eple
1 stk. banan
1 stk. papaya
3 stk. kiwi
250 g jordbær
100 g hasselnøtter
1 dl rosiner
Fremgangsmåte:
Ta vare på sausen i pæreboksen. Skrell frukten, del den i biter og bland alt forsiktig i en bolle. Hell over sausen fra pærene og servér.
Pynt gjerne med et par mynteplater og en skive stjernefrukt.
Tips: Bruk gjerne eksotiske frukter i fruktsalaten. Deilig med pisket krem eller vaniljeis til.
(Mat.no)
Eplechutney
Ingredienser:
1 kg eple
500 g løk
1 ts salt
2 ½ dl klar 7 % eddik
1 stk. rød chili
1 ts malt ingefær
350 g sukker
2 ss hakket frisk mynte
Fremgangsmåte:
Skrell eplene, stikk ut kjernehusene og skjær eplene i båter. Rens og hakk løken og kok dem mør med saltet i halvparten av eddiken. Rens chilien for frø og hinner og hakk dem fint (NB. Ikke gni deg i øynene etterpå. Du kan også bruke engangshansker). Rør inn eplebåter, chili, ingefær og resten av eddiken i løken og kok blandingen under lokk til eplene er møre. Rør av og til.
Rør inn sukkeret og kok chutneyen videre til den er fyldig. Rør inn hakket mynte (kan sløyfes) og fyll chutneyen på små glass som skrues til med det samme.
Porsjonen gir ca. 5 dl chutney.
(Mat.no)
Bærmousse med sitron
Porsjoner: 10
Ingredienser:
6 stk. gelatinplater
5 dl ferdig vaniljesaus
3 dl vaniljekesam
½ stk. sitron revet skall og saft
200 g blåbær
200 g bringebær
4 ss sukker
Fremgangsmåte:
Legg gelatinbladene i kaldt vann i ca 5 minutter. Visp vaniljesausen kraftig og vend inn vaniljekesam forsiktig. Klem vannet av gelatinbladene og smelt dem i sitronsaften i en liten kjele på svak varme. Avkjøles litt før den røres inn i vaniljesausen. Rør inn de fryste bærene, sitronskall og sukker. La moussen stivne i kjøleskap natten over. Pyntes med blåbær og jordbær før servering.
(Mat.no)
Byggkrem med bærkompott
Porsjoner: 6
Ingredienser:
2 dl bygg, helkorn (byggryn)
ca. 4 dl vann
1 dl mandler
3 dl kremfløte
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker
Kompott:
1 stk. pakke dypfryste bjørnebær (ca. 350g) eller andre bær
4 ss sukker
1 - 2 ts potetmel
Fremgangsmåte:
Kok byggryn med vann i 35 minutter. Hell grynene i sil eller dørslag og skyll dem under kaldt vann. La renne godt av.
Varm stekeovnen til 180 °C. Legg mandlene på rist midt i ovnen, la stå i 10 minutter. Pass på så de ikke blir brent. Avkjøl mandlene før de grovhakkes.
Kompott: Gi bærene et forsiktig oppkok sammen med sukker. Rør inn potetmelsjevning, la det såvidt komme en kokeboble, og trekk kjelen fra varmen. Kompotten kan serveres varm eller avkjølt.
Pisk fløte med sukker og vaniljesukker til myk, ikke hard krem. Vend inn byggryn og hakkede mandler. Server byggrynskrem og kompott hver for seg, eller fordel begge deler i porsjonsskåler.
(Mat.no)
Pannacotta
Ingredienser:
3 stk. gelatinplater
1 ½ dl helmelk
2 ss sukker
3 dl vaniljekesam
Bær per porsjon:
4 stk. bjørnebær
2 stk. jordbær
5 stk. bringebær
20 g blåbær
20 g rabarbra
4 blad frisk sitronmelisse
Fremgangsmåte:
Bløt gelantinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Kok melk og sukker uten lokk i 3 - 4 minutter. Klem vannet godt av gelantinplatene. Smelt gelantinen i den kokende melken. Avkjøl melken til romtemperatur. Fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer og sett dem kaldt så pannacottaen stivner. Hvelv ut pannacottaen på en tallerken og server med bær. Pynt med frisk sitronmelisse.
Les også:
Les også: