Hopp til innhold

Sunn mat like kjapp som «fast-food»

Første festmåltid for deltakerne i Bedre Puls. Kokken Omar Viset bak til venstre. Foto: Anders M. Leines, NRK

Første festmål i Bedre Puls.
Foto: Anders M. Leines / NRK

 

Se reportasjen i nett-TV her

Høylydt smatting og vellystige godlyder. Bedre Puls-deltakerne har hatt sitt første matkurs med Puls-kokken Omar Viset.

- Sunn mat trenger ikke ta lenger tid å lage enn ferdigmat, sier Bedre Puls-kokk Omar Viset. - Like raskt som å steike en ferdigpizza kan du trylle fram de lekreste retter med gode, sunne råvarer, lover han.

- Dette er jo helt fantastisk, stråler John Trygve Tollefsen. Hvis jeg kan lage slik mat på ti minutter blir det ikke mye hamburger eller ferdigpizza framover!

Den 23 år gamle ungkaren heller appelsinjuice i en gryte med gyllensurret fenikkel. Så legger han forsiktig to stykker laks på toppen og setter på lokket.

- Nå skal det bare surre sånn i fem minutter, og så er det ferdig. Det er jo genialt! Raskere enn en Grandiosa, faktisk, humrer Andøya-gutten.

44 år gamle Torunn Olsen nikker. Hun har fått i oppgave å lage kyllingburgere som tenåringsguttene hjemme ikke griner på nesa av.

- Det ser jo SÅ lekkert ut, smiler hun. - Det skal bli andre boller hjemme nå, bokstavelig talt!

Sukkerfritt og deilig

Samboerne Elin og Åsmund står og knaser kjeks i en dessert totalt uten sukker. - Vi var kanskje LITT i tvil, men jeg har tjuvsmakt og det smaker helt fortreffelig, sier Åsmund og slikker siste rest av kesam fra pekefingeren.

- Ja, sunn mat er ikke noe hokus pokus, sier Omar Viset. - Det handler mest om å være bevisst på å kjøpe gode råvarer. Så gjelder det bare å velge retter som er raske å lage, sånn til hverdags.

Og nettopp dét er det Omar Viset skal hjelpe Bedre Puls-deltakerne til. Å få det gode, raske hverdags-kostholdet på beina. Og oppskriftene og tipsene hans vil selvsagt også være tilgjengelige på Bedre Puls sine nettsider.

Omars sunne oppskrifter

Her er Omars meny til Bedre Puls-deltakernes første møte med det sunne kjøkkenet. Alle retter er beregnet for 4 porsjoner

 

Forrett
Foto: NRK

Forrett: Appelsinlaks på fennikelsalat

400 g laks

2 fennikel

1 bukett broccoli

4 dl appelsinjuice

2 sjalottløk

salt og pepper

evt. kokt ris

Slik gjør du:

1. Rens og kutt fennikelen i fine skiver.

2. Ha appelsinjuicen i en kjele, og legg i fennikelen. Legg så på lakseskivene, ha på lokk

3. La det hele koke opp, og småkoke i ca 10 minutter

4. Anrett på tallerken, og serverevt med litt ris. Bruk juicen som saus.

 

Kyllingburger
Foto: NRK

Hovedrett: Kyllingburgere

500 g kyllingkjøttdeig

1/2 ss salt

1 ss tomatpuré

1 egg

1 finhakket løk

1 ts oregano

1 ts paprikapulver

1 ts matolje til steking

4 grove hamburgerbrød

1 tomat

1 rødløk

4 sylteagurker

1 håndfull salatblader

Slik gjør du:

Bland kjøttdeigen med salt, tomatpuré, egg, løk, oregano og paprikapulver. Smak til med salt og pepper. Lag 4 fine hamburgerleiver og stek dem i olje ca 3 minutter på hver side.

Varm hamburgerbrødene og legg på salat, tomatskiver, rå løkringer og sylteagurk. Ha burgerne på toppen. Klar til spising!

 

Dessert
Foto: NRK

Dessert: Skogsbær lag på lag

1 pakke frosne skogsbær

8 ss kesam vanilje

4 kornmo kjeks

1 ts kanel

Slik gjør du:

1. Knus kjeksen og bland med kanel.

2. Legg bærene, Kesam vanilje og kjekssmulene lagvis i et dessertglass.

Pynt med litt bær og urter (sitronmelisse) på toppen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)