NRK Meny
Normal

Sunn marsipan lager du selv

Marsipan er slett ikke det verste du kan kose deg med - spesielt ikke hvis du tar kontrollen selv!

Marsipan
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mandler, sukker og eggehvite. Verre er det faktisk ikke, og bedre blir det knapt nok heller.

I påsken knasker vi i oss enorme mengder marsipan. Vi spiser i gjennomsnitt 4,5 marsipanfigurer hver i løpet av høytiden. Lager du den selv, kan du sørge for at kroppen din får mest mulig glede av festen.

Sjekk mandelinnholdet

Mandler

Mandler - nøttene som har alt.

Foto: www.frukt.no

Takket være mandlene, er marsipan en nokså sunn godsak. Mandler inneholder i tillegg til sunt fett B-vitaminer, E-vitamin, sink, magnesium, jern og fosfor. Litt rå mandler daglig kan også senke kolesterolet.

Problemet er at mengden mandler varierer voldsomt. I vanlig påskemarsipan er det rundt 40 prosent mandler, og mye kjøpemarsipan har et langt lavere innhold enn dette.

Til sammenligning har Lübeck-marsipan et innhold på 70 prosent mandler. Den tyske byen produserer også en såkalt "edelmarsipan" med 90 prosent mandler.

Slik lager du marsipan

De fleste marsipanoppskrifter inneholder halvparten sukker og halvparten mandler, men dette er ikke et magisk blandeforhold.

- Man kan fint bruke opptil 70 prosent mandler. Blir det mer enn det, endrer konsistensen seg, sier konditor Sverre Sætre.

VANLIG MARSIPAN

  • 700 g mandler
  • 300 g melis
  • 2-3 eggehviter
  • (litt flytende glykose - fås kjøpt på apotek)

Skåld mandlene og la dem tørke - gjerne en uke i romtemperatur, eller noen timer i ovnen på 60 grader med døren på gløtt. De må være helt fri for vann. Mal dem fint og tilsett melis. Tilsett 2 eggehviter og eventuelt 1 ss glykose. Kna deigen godt. Hvis du etter god knaing fortsatt synes massen er for tørr, tilsett litt mer eggehvite.

Noen foretrekker å lage marsipan helt uten eggehviter, bare med mandler, melis og glykose. Prøv deg i så fall fram med mengden glykose.

Noen få dråper sitron skal også være godt i massen. Andre liker å ha en skvett konjakk eller sherry i marsipanen.

Marsipan for diabetikere

Det er også mulig å lage marsipan med lav glykemisk indeks. Denne oppskriften har vi fått fra Henriette Magnus på Lillehammer:

MARSIPAN MED LAV GI

  • 250 g mandler
  • 125 g fruktose
  • 2 eggehviter
  • (konjakk)

Mal mandlene i en foodprosessor. Bland fruktose, eggehvite og konjakk. Hell det over mandlene og bland godt.

Flere oppskrifter fra Henriette: Kaker som ikke øker blodsukkeret

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.