Høsten er tiden for å lage syltetøy og saft. Men før du setter i gang med kokkeleringen, må du være oppmerksom på faren ved å bruke råtten frukt.
Råtne epler, pærer og plommer kan inneholde muggsoppgiften patulin, som igjen kan overføres til maten du lager, melder Matportalen.
LES OGSÅ:
Skader gener
Patulin kan hemme immunforsvaret og føre til varige skader på arvestoffet. Det kan også gi akutte magesymptomer.
Så for å være på den sikre siden bør du bare bruke frukt av god kvalitet til sylting og safting.
Men dersom du absolutt vil bruke epler hvor deler av frukten er råtten, bør du skjære vekk det råtne med minst en centimeters margin.
Og det nytter ikke å koke bort giften i den råtne frukten, for patulin er varmestabil og fjernes ikke ved varmebehandling.
LES OGSÅ:
Finnes naturlig
Soppgifter er generelt uønsket i maten, fordi de kan ha negative helseeffekter - og gjerne med langsiktig perspektiv.
Muggsopp finnes naturlig på overflaten av korn, frukt og bær. Du kan hindre og forsinke muggvekst på disse produktene ved å oppbevare de i tørre omgivelser.
Varmebehandling og lufttett emballasje er andre måter å forhindre uønsket forurensing.