Hopp til innhold

Styr unna skummel nedfallsfrukt

Ikke bruk råtne epler når du lager syltetøy, saft eller eplemost.

Fristende, røde epler! Snart klare for innhøsting
Foto: Aldis Reinaas Lysheim

Høsten er tiden for å lage syltetøy og saft. Men før du setter i gang med kokkeleringen, må du være oppmerksom på faren ved å bruke råtten frukt.

Råtne epler, pærer og plommer kan inneholde muggsoppgiften patulin, som igjen kan overføres til maten du lager, melder Matportalen.

LES OGSÅ: Fargestoff bekjemper kreft

Skader gener

Patulin kan hemme immunforsvaret og føre til varige skader på arvestoffet. Det kan også gi akutte magesymptomer.

Så for å være på den sikre siden bør du bare bruke frukt av god kvalitet til sylting og safting.

Men dersom du absolutt vil bruke epler hvor deler av frukten er råtten, bør du skjære vekk det råtne med minst en centimeters margin.

Og det nytter ikke å koke bort giften i den råtne frukten, for patulin er varmestabil og fjernes ikke ved varmebehandling.

LES OGSÅ: Kok maten sunnere

Finnes naturlig

Soppgifter er generelt uønsket i maten, fordi de kan ha negative helseeffekter - og gjerne med langsiktig perspektiv.

Muggsopp finnes naturlig på overflaten av korn, frukt og bær. Du kan hindre og forsinke muggvekst på disse produktene ved å oppbevare de i tørre omgivelser.

Varmebehandling og lufttett emballasje er andre måter å forhindre uønsket forurensing.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)