Hopp til innhold

Lettere å slutte å røyke med SMS

Støttende tekstmeldinger kan doble muligheten for å klare røykeslutt. Likevel nøler norske helsemyndigheter med å ta metoden i bruk.

Askebeger

Både norsk og britisk forskning viser at det er lettere å stumpe røyken for godt med oppmuntrende SMS'er tikkende inn.

Foto: colourbox.com

Kjenner du en som forsøker å stumpe røyken for godt? Kast deg over mobilen eller iPhonen og send ham eller henne en melding av typen «Dette klarer du!»

Med denne typen meldinger klarte nemlig ti prosent av 3000 røykere i en studie å slutte å røyke i løpet av seks måneder. Studien er publisert i The Lancet.

Bare fem prosent av de som ikke fikk den samme støtten klarte å slutte.

Les også: - Ekstreme røykekampanjer virker

– Veldig god måte

De nesten 6000 personene som deltok i undersøkelsen ble delt inn i to grupper; den ene fikk stadige oppmuntrende meldinger, som denne:

«Nå er det nok! SLUTT I DAG, kast alle sigarettene. I DAG er begynnelsen på å være KVITT dem for alltid. Dette klarer du!»

Den andre gruppen mottok kun enkle takkemeldinger fordi de deltok i undersøkelsen.

– Tekstmeldinger viser seg å være en veldig god måte å motta støtte på, sier Caroline Free ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, som ledet studien, til BBC.com.

De britiske forskerne oppfordrer folk til å sende hverandre meldinger under røykeslutt – og foreslår en tekstmeldingstjeneste for de som holder på å slutte.

Les også: Skal skremme folk til å stumpe røyken

Like funn i Norge

– Deltakerne i undersøkelsen beskrev meldingene som en venn som oppmuntret dem, eller en engel på skulderen. Det hjalp dem å motstå fristelsen, sier Free.

Resultatene likner funn i en tidligere norsk studie; behandlingsmetoden «Happy Ending» hjalp deltakerne å slutte via nett og mobiltelefon.

Her klarte også dobbelt så mange å slutte å røyke ved hjelp av støttende eposter, tekstmeldinger og automatiske telefonoppringninger, sammenliknet med de som kun mottok mer nøytrale tekstmeldinger av typen «Takk for at du deltar i undersøkelsen».

Les også: Slik vil Australia halvere røykingen

To til tre ganger økt sjanse

Håvard Brendryen undersøkte resultatene av «Happy Ending» i sin doktorgradsavhandling. Han er nå postdoktorstipendiat ved SERAF, Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo.

– Med denne typen hjelp er det to til tre ganger så stor sjanse for å klare å slutte å røyke, sier Brendryen til NRK.no.

- Det er synd at norske helsemyndigheter ikke ønsker å tilby dette; de er tilbakeholdne til å betale for forebygging – og venter i stedet til de må behandle syke folk. Det lønner seg naturligvis ikke i lengden, verken for den enkelte eller samfunnsøkonomisk, sier han.

Les også: Hjernescan forutser om du klarer å stumpe røyken

Vil vurdere bruk av SMS

Helsedirektoratet vurderte å kjøpe opp og ta over driften av «Happy Ending» i 2007. De gikk imidlertid for en annen løsning – Slutta.no – uten støtte i form av tekstmeldinger og telefonoppringninger.

Direktoratet tilbyr også «Røyketelefonen» 800 400 85 som gir veiledning og støtte til røyk- og snusslutt.

Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST), som drifter Slutta.no, er vel å merke i gang med undersøkelser om bruk av nye elementer for røykeslutt, blant annet bruk av SMS.

– NST er i gang med et prosjekt som undersøker effekten av bruk av blant annet SMS, sier Arild Johan Myrberg, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til NRK.no.

– Når vi får resultatene av disse undersøkelsene vil vi kunne vurdere hvorvidt vi bør tilby for eksempel SMS som en del av røykesluttjenestene, sier han.

Les også: Røykekutt kan gi depresjon

Hvorfor vente?

Hvorfor må dere vente på resultatene av nye undersøkelser når det allerede foreligger både norske og internasjonale studier som viser at SMS hjelper?

– Så fort som den teknologiske utviklingen går, er det ikke sikkert at SMS er det riktige tekniske elementet i en røykesluttjeneste; med smarttelefoner brukes for eksempel internett på stadig nye måter – og før vi vet ordet av det, er det noe helt nytt og annet som virker bedre.

– Hovedbudskapet er at vi er enige i premisset om at det lønner seg å forebygge i forhold til å behandle for eksempel den tobakksrelaterte sykdommen KOLS, og vi skal utvikle våre tjenester i samsvar med de resultatene som forhåpentligvis kommer i løpet av et års tid.

Myrberg kjenner ikke til årsakene til at Helsedirektoratet i sin tid ikke ønsket å satse på Happy Ending, og det har ikke lykkes NRK.no å få tak i noen som gjør det.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)