Hopp til innhold

Studenter lyver til seg pengestøtte

Hjemmeboende studenter oppgir falske adresser for å svindle til seg borteboerstipend. Lånekassen kan i verste fall ha tapt 96 millioner kroner i fjor.

Boligblokk

Lånekassen får stadig inn tips fra ærlige studenter som irriterer seg over at noen jukser til seg penger. Studentene oppgir at de bor på en annen adresse enn hjemme hos foreldrene.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Liv Simonsen

Studenter som bor sammen med foreldrene sine, men som oppgir til Lånekassen at de bor borte, jukser til seg penger fra fellesskapet som de ikke har rett til, sier Liv Simonsen fra Lånekassen.

Foto: Lene Danielsen / Lånekassen

54.000 studenter som studerer i nærheten av foreldrehjemmet, oppgia at de bodde borte.

Da Lånekassen tidligere i vår kontrollerte 1000 av disse adressene, viste det seg at fem prosent likevel bodde hjemme hos foreldrene og mottok pengestøtte de ikke hadde krav på, skriver Lånekassen på sine sider.

- Det er alvorlig at studentene velger å gi feil opplysninger til Lånekassen. Vi har veldig god kontroll på alle vilkår for å få tildelt støtte, men dette området er basert på et tillitsforhold, sier Liv Simonsen, fagdirektør i Lånekassen til NRK.no.

Må betale tilbake

Alle som studerer kan søke om lån og stipend fra Lånekassen. Studentene får utbetalt penger hver måned, samt en større sum ved studiestart.

Etter bestått eksamen blir deler av lånet omgjort til stipend.

Studentene som har mottatt stipend de egentlig ikke har krav på, må betale pengene tilbake.

- Dersom vi slår fast at en student har svindlet staten, vil reaksjonen normalt være at vedkommende ikke vil få støtte. Studenten mister både lån og stipend for det samme antall år vi har blitt svindlet, forklarer Simonsen.

Kan bli politianmeldt

I de verste svindeltilfellene risikerer studentene en politianmeldelse.

- Har studenten sendt inn falsk dokumentasjon, blir saken politianmeldt, presiserer Simonsen.

Studenter som nå hører dette og har jukset, bør derfor ta kontakt med Lånekassen for å rydde opp i forholdet.

- Vi har ikke avdekket dokumentforfalskning i denne kontrollen, men vi har avdekket det tidligere og politianmeldt flere tilfeller, understreker hun.

Alle tips som blir sendt inn blir rutinemessig fulgt opp.

- Vi sjekker tipsene og ber om dokumentasjon. De aller fleste studenter er ærlige og gir korrekte opplysninger, og de synes det er urettferdig at andre jukser til seg noe de ikke har krav på, opplyser fagdirektøren.

Planlegger ny kontroll

Kontrollen Lånekassen gjennomførte, gikk ut på at 1000 studenter fra forskjellige lærersteder over hele landet måtte dokumentere at de bodde borte.

De ble bedt om å sende inn kopi av leiekontrakt eller en bekreftelse på at de eier leiligheten de har bodd i.

Om lag 50 av de 1000 kontrollerte studentene kunne ikke dokumentere dette. Dette betyr at Lånekassen i verste fall kan ha blitt svindlet for 96 millioner kroner.

Dette er Lånekassen fint lite fornøyd med, og planlegger derfor en ny bostedskontroll allerede dette semesteret.

- Hvordan kontrollen skal gjennomføres tar vi stilling til underveis, men den vil bli utført i løpet av skoleåret 2011/2012, avslutter Liv Simonsen.

Her kan du regne ut hvor mye du kan få i støtte fra Lånekassen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)