Normal

Strid om "gratisbilletter"

Lufthansa har trukket tilbake et femtitalls "gratis" flybilletter til USA. Men norske kunder godtar ikke at kjøpet er kansellert.

Lufthansa
Foto: Oliver Multhaup / AP

Nyheten i VG om superbillige flybilletter på Lufthansas norske nettsider ble lynkjapt snappet opp av potensielle kunder verden over. I helga ble billetter bestilt av passasjerer i blant annet India, i tillegg til omtrent 50 nordmenn.

Flere av de norske kundene godtar ikke at flyselskapet nå har trukket tilbake røverkjøpbillettene.

- I næringslivet må man bekoste de feilene man selv gjør. Hvorfor skal ikke det gjelde denne gangen også? Jeg godtar ikke at Lufthansa kansellerer kjøpet mitt, sier en 39 år gammel Asker-mann til Forbrukerinspektørene.

Han reiser mye med fly, men maken til supertilbud har han aldri vært i nærheten av.

Billetten han bestilte kostet i utgangspunktet litt over 70.000 kroner fram og tilbake fra Bologna via München til New York på førsteklasse. Men Lufthansas datasystem beregnet prisen til kroner 29,50, og bekreftet bestillingen med avreise i slutten av november.

- I god tro

- Jeg handlet i god tro. Andre flyselskaper har jo fra tid til annen knallpriser, og det er vel i prinsippet ikke annerledes i dette tilfellet. Jeg trodde jeg var heldig som fikk en standsmessig reise på førsteklasse nesten gratis. For flyturen mellom Oslo og Bologna regner jeg med å måtte betale rundt 1600 kroner, forteller han.

39-åringen har tidligere bodd i den amerikanske verdensmetropolen, og slo til på den ekstremt lave prisen for å besøke venner der.

- Når jeg kjøper en billett og får bekreftet bestillingen, tar jeg det for gitt at den ikke kan trekkes tilbake etterpå, sier 39-åringen.

Han er i kontakt med flere andre av Lufthansas norske "lavpriskunder" som heller ikke godtar at billettkjøpet deres er kjent ugyldig. De reagerer blant annet på kort frist for å gi tilbakemelding til selskapet før bestillingene deres ble strøket.

Forbrukerombudet har tidligere bekreftet at avtaler om kjøp og salg er bindende når de er inngått i god tro.

- Beklager, men det var en feil

- Jeg forstår godt at folk ble glade for den lave prisen. Vi er virkelig lei oss og beklager det som har skjedd. Dette er en situasjon vi ikke har ønsket å sette kundene i. Men her burde man ha sett på billetten at noe var galt, sier kommunikasjonsdirektør Aage Dünhaupt i Lufthansa til Forbrukerinspektørene.

- Når man ser at billetten har en negativ flyskatt som tilsvarer omtrent hele billettprisen, har det åpenbart skjedd en feil under bestillingen. Det ber vi om forståelse for, sier Dünhaupt.

- En rabatt på for eksempel halv pris ville vært et usedvanlig godt kjøp på førsteklasse. Men vi hadde ikke markedsført noe tilbud på denne strekningen i det hele tatt.

- Jeg regner med at de fleste forstår at en prisreduksjon på tilnærmet hundre prosent er for god til å være sann, sier kommunikasjonsdirektøren. Han forteller at årsaken til problemene var en feil i det norske datasystemets avgifts- og skattekalkulator.

Alle får brev

Flyselskapets norske nettsider ble stengt straks Lufthansa oppdaget fadesen. Men da hadde allerede mer enn femti personer bestilt drømmetur til USA nærmest gratis.

I ettertid har alle fått en e-post fra selskapet med informasjon om datafeilen. Der ble de bedt om å gi tilbakemelding innen 24 timer hvis de likevel ville opprettholde bestillingen - men da til korrekt pris. Gjorde de ikke det, ble billetten kansellert.

- Bare et fåtall har svart oss. Juristene våre ser nå nærmere på henvendelsen fra de som har protestert, forteller kommunikasjonsdirektør Dünhaupt. - Vi vil uansett sende et brev til samtlige der vi forklarer mer om bakgrunnen for det som har skjedd.

- Kan det bli aktuelt med en kompensasjon til disse kundene?

- Det vet jeg ikke før vår juridiske avdeling har sagt sitt. Vi vet for eksempel ikke om noen av de aktuelle kundene er forretningsfolk med oppdrag både i Italia og USA som uansett ville ha bestilt en førsteklassebillett via Bologna til New York. I så fall er det naturlig å se nærmere på hvordan vi kan hjelpe dem.

- Det er mulig at et billigtilbud på økonomiklasse kan bli et plaster på såret. Men først må altså juristene vurdere saken, sier Dünhaupt.

Han legger til at ting som dette dessverre kan skje i en digital verden. - Men ingen vil vel tilbake til et system der man kjøper billett over skranken i et reisebyrå, legger han til.

Dette er første gang Lufthansa opplever datatekniske problemer av denne typen. SAS var i en tilsvarende situasjon sist vinter, da selskapet ufrivillig solgte flybilletter til halv pris mellom Oslo og New Delhi. Ingen av de "heldige" passasjerene måtte betale noe ekstra.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.