Hopp til innhold

Stress kan hindre graviditet

Forskere mener stresshormon reduserer fruktbarheten.

Gravid kvinne

Et høyt innhold av stresshormonet alpha-amylase gjør det vanskeligere å bli gravid, tror forskere.

Foto: Xavier Navarro / Maxpp

Stresshormonet alpha-amylase får skylden for manglende fertilitet i en ny rapport lagt frem av amerikanske og britiske forskere.

Studien, som er den første i sitt slag, vil bli publisert i neste utgave av forskningsmagasinet Fertility and Sterility.

Det melder Svenska Dagbladet på sine nettsider.

To ulike stresshormoner

274 britiske kvinner i alderen 18 til 40 år deltok i undersøkelsen, som varte i en periode på seks måneder.

Alle kvinnene i undersøkelsen forsøkte å bli gravide under studieperioden.

Underveis målte forskerne innholdet av to ulike stresshormoner som kroppen skiller ut når den blir utsatt for stress.

På den sjette dagen i menstruasjonssyklusen – når kvinner er på sitt mest fruktbare – tok forskerne en spyttest av testpersonene for å måle nivået av stresshormonene.

Forskerne konkluderte med at de testkvinnene som hadde et høyt nivå av stresshormonet alpha-amylase, hadde 12 prosent lavere mulighet til å bli gravide enn kvinnene som fikk påvist et lavt nivå.

Viktig å senke skuldrene

Ifølge Svenska Dagbladet, skal forskerne utvide studien for å se om stress i seg selv kan koples til manglende graviditet.

– Men at stress kan påvirke i negativ retning når man forsøker å bli gravid, er jo noe vi jordmødre har visst lenge, sier Marit Heiberg, leder i Den norske jordmorforening.

Hos mange kvinner fører mislykte graviditetsforsøk til at stressnivået øker ytterligere.

– Vi har sett at par som strever med å bli gravid til slutt gir opp og adopterer i stedet, for så å oppleve at de blir gravide når de sitter på flyet hjemover, omtrent. Det er noe som skjer når skuldrene som senker seg, sier Marit Heiberg til NRK.no.

Hun synes studien er spennende, men understreker at ytterligere forskning på feltet er nødvendig før man trekker noen absolutte konklusjoner.

– Det er store forskjeller på alderen til kvinnene som deltok i denne undersøkelsen. At det er mye lettere for en attenåring å bli gravid enn for en førtiåring, er jo ikke så rart. Men det er positivt at studien skal utvides slik at man får gått tematikken ytterligere i sømmene, sier Heiberg, som har følgende råd til kvinner som forsøker å bli gravide:

– Prøv å slappe av. Yoga fungerer kanskje for noen, mens andre slapper best av når de går seg en tur. Uansett er det nok en fordel å senke skuldrene mens man forsøker å bli gravid. Sex bør ikke bli et pliktløp, sier Heiberg.