Stress hjemme gir barn astma

Stressede foreldre øker barns sårbarhet for astma.

Astma.
Foto: ScanStockPhoto

Om lag en av fem norske barn har astma, ifølge den store Miljø- og barneastmastudien som er utført ved Ullevål universitetssykehus.

Det er godt kjent at miljøfaktorer som røyking, forurensning og virusinfeksjoner kan gi astma.

Nå viser imidlertid en forskningsstudie, som publiseres i fagtidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, at stressede foreldre øker sjansen for at avkommet får astma.

LES OGSÅ: Spør eksperten: Kan astma forebygges?

Stress + forurensning = astma

Barn som bodde i områder med trafikkforurensning, og som samtidig hadde foreldre som ble regnet å ha et høyt stressnivå, hadde høyere sjanse for å utvikle astma enn barn av foreldre med lavere stressnivå.

Forskerne mener grunnen til at kombinasjonen mellom de to faktorene er så fatal, bunner i at barnas immunforsvar svekkes av stress, og at dette gjør luftveiene mer sårbare for de forurensede omgivelsene.

Barna som deltok i studien ble fulgt over en treårsperiode.

LES OGSÅ: Anbefalt av Astma- og allergiforbundet - Hva betyr egentlig det?

Skummel kombinasjon

Stress alene er altså ikke nok til å øke sjansen for astmatiske barn, men i kombinasjon med trafikkforurensning kan resultatet være fatalt.

- Stress alene provoserer ikke frem astma eller forverrer symptomene, med mindre det opptrer i sammenheng med andre kjente risikofaktorer som for eksempel trafikkrelatert luftforurensning. Hvis et barn bor på landet og ikke er utsatt for forurenset luft, så gjør ikke stressede foreldre situasjonen verre, forklarer barnelege Harold J. Farber til CNN.

Han råder foreldre i utsatte områder til å:

  • bruke luftrenser inne
  • unngå røyking innendørs
  • bruke rengjøringsprodukter uten sterke kjemikalier

LES OGSÅ: Hver sjette syk av stress

LES OGSÅ: - Slipp astma-barna fri!

Forverret effekten av sigarettrøyk

Stress i hjemmet forverret også effekten av røyking under svangerskapet, ifølge de amerikanske forskerne.

Barn av stressede foreldre som røyket under svangerskapet hadde mellom to og tre ganger så stor sjanse til å utvikle astma, som barn av roligere foreldre, som også røykte under svangerskapet.

Foreldrene ble regnet som stressede hvis de svarte at livene deres føltes uforutsigbare, ukontrollerte og overveldende.

Lav sosio-økonomisk bakgrunn hadde alene ingen innvirkning på astmaforekomst hos barna, kun hvis hjemmemiljøet var preget av stress.

LES OGSÅ: Kyssing minsker stress

LES OGSÅ: Stress gir kvinner diabetes

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)