Strammer grepet på hundeforsikring

Der vi før valgte å avslutte hundens liv ved sykdom, velger flere og flere å benytte seg av kostbare metoder for å redde hundens liv.

Hos veterinæren

Det kan bli dyrt å ha hund, og det merker forsikringsselskapene seg. Gjensidige og If Forsikring selger forsikring på hund på samme måte som bilforsikringer. Illustrasjonsfoto.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Dette har ført til at forsikringsbransjen i lang tid har tilbudt hundeforsikringer ved sykdom ulykke eller død.

Beregninger gjort av Gjensidige viser at veterinærbehandling for hunder i Norge utgjør minimum 500 mill. kroner i året.

Selskapet har sammenlignet skadene fra 2010 med de 5 foregående årene og det viser seg at de aller fleste rasene har en økning i antall skader.

Store kostnader

Kostbare veterinærbesøk gjør at kostnadene med å ha hund kan bli både store og uventede.

En sjekkerunde blant veterinærer viser at det for eksempel koster opp mot 6000 kroner å kastrere en tispe, mens livmorinfeksjon kan koste eieren opp mot 8000 kroner.

– Med tanke på hvor mye det koster å ha hund til veterinær, er vi litt overrasket over at under halvparten av de som har hund, velger å forsikre den, sier Christine Lundberg Larsen i Gjensidige Forsikring.

Å forsikre hunden koster som regel mellom 1000 og 2000 kroner, litt avhengig av kjøpsverdi på hund og type forsikring.

Har verstingliste

Lundberg Larsen forteller at forsikringsbransjen nå er i ferd med å gjøre en del grep i forhold til hundeforsikringer.

– Vi har jo en del raser som vi kan betegne som «verstinger» når det gjelder dyrlegebesøk. Dette gjelder for eksempel fransk bulldog, mops og flere av de andre mindre rasene, forteller Lundberg Larsen.

– Til nå har vi ikke hatt skillelinjer mellom de forskjellige rasene, men vi kommer til å begynne å behandle hundeforsikring på samme måte som bilforsikring.

– Forsikring på en BMW er dyrere enn på en Toyota på grunn av ulykkesfrekvensen, og på samme måte vil ”problematiske” hunderaser som Mops ha en dyrere forsikring enn den norske elghunden som det er svært få sykdomsproblemer knyttet til.

Engelsk bulldog er ifølge Gjensidige verstingen når det kommer til veterinærkostnader og har 3,8 ganger så høy risiko for sykdommer og skader som gjennomsnittet.

Høyest risiko:

Høyest risiko:

Perioden 2005 – 2010

Rase:

Risiko i forhold til gjennomsnitt

Engelsk bulldog

3.8

Irsk ulvehund

3.7

Bullmastiff

3.7

Bull terrier

3.6

Doberman

2.8

Grand Danois

2.8

Fransk Bulldog

2.6

Newfoundlander

2.4

Berner Sennen

2.4

Mops

2.2

Lavest risiko:

Lavest risiko:

Perioden 2005-2010

Rase:

Risiko i forhold til gjennomsnitt:

Norsk elghund, sort

0.3

Finsk spets

0.3

Svensk elghund, hvit

0.3

Silky Terrier

0.4

Irsk Terrier

0.4

Norsk elgund, grå

0.4

Bayersk viltsporhund

0.5

Shiba Inu

0.5

Finsk lapphund

0.5

Norsk buhund

0.6

Individuell vurdering

If Forsikring har et sted mellom 15.000 og 20.000 firbeinte kunder.

Også de har individuell vurdering ut i fra den erfaringen de har med rasene.

– Det er forskjeller, men de er ikke så store. Vi baserer oss på hvor ofte dyrene trenger veterinærtjenester, sier Jack Frostad til NRK.no.

Forsikringsselskapet Tryg tegner forsikring både på rasehunder og blandingshunder.

De kjører samme linjer for alle hunder.

– Eventuelle prisøkninger kommuniserer vi ikke før beslutning måtte våre tatt. Meg bekjent er det ingen slike planer, sier informasjonsrådgiver Roald Stigum Olsen til NRK.no.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.