NRK Meny
Normal

Straks kan alle sjekke selvangivelsen

Natt til tirsdag kan alle sjekke skatten. Kjendisøkonom Magne Gundersen sier flere kunne spart tusenlapper, hvis de hadde fulgt et enkelt tips.

Selvangivelse 2013

Blir det penger igjen eller en skikkelig skattesmell? Svaret skal du ikke ta for gitt, for selvangivelsen kan ha feil og mangler. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Kim Jansson / NRK

Frem til nå har cirka 900.000 fått smugkikke på selvangivelsen for ligningsåret 2013. Om kort tid skal endelig resten av skattyterne, alle 3,7 millionene av dem, få tilgang til opplysningene.

Anne Kirkhusmo

Presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Selvangivelsen blir tilgjengelig natt til første april, slik at den er klar når du står opp om morgenen, sier presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet, til NRK.no.

I tillegg vil selvangivelsen bli tilsendt i posten.

– Vi starter utsendingen av selvangivelsen på papir puljevis fra tirsdag. Alle skal dermed få den i posten i løpet av ti dager, sier Kirkhusmo.

Det kan komme godt med. For da selvangivelsen ble tilgjengelig for elektroniske brukere for to uker siden, knelte systemene på grunn av stor pågang. Det tok riktignok ikke lang tid, før det var mulig å logge seg inn igjen.

Erfaringer fra tidligere år tilsier at det kan være vanskelig å få tilgang til selvangivelsen i timene etter at den blir tilgjengelig.

>> Sjekk selvangivelsen her

Selvangivelsen er ikke ferdigutfylt

Bakerst i selvangivelsen får du svar på om det blir penger til gode eller beløp å betale.

– Da er det viktig å huske at dette bare er foreløpige tall. For selvangivelsen er forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt, sier Magne Gundersen til NRK.no.

Magne Gundersen

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

Foto: Sparebank1

Han er forbrukerøkonom i Sparebank1 og kjent som økonomiekspert i «Luksusfellen» på TV3.

– Du må passe på at alt er riktig og finne frem de siste detaljene selv. Det kan godt hende du skal ha mer tilbake på skatten, eller at baksmellen er mindre enn det som står i selvangivelsen.

Går glipp av tusenlapper

– Mange går glipp av flere tusenlapper, fordi de ikke tar seg bryet med å sette seg ned en halvtime og gå få oversikt over økonomien sin, sier Gundersen og legger til:

– Men hvis du gjør en liten sjekk, kan det hende du finner fradrag som ikke er forhåndsutfylt, at du finner feil eller manglende opplysninger, og du lærer kanskje noe om din egen økonomi, sier økonomieksperten.

I bloggen Penger og Livet lister han opp seks ting du bør sjekke i selvangivelsen din, som kan ha stor betydning for hvor mye penger du får igjen på skatten:

  • Sjekk inntekten. Skattefrie frynsegoder og godtgjørelser kan være feilført som lønn.
  • Før opp reisefradrag eller pendlerfradrag.
  • Sjekk at alle utgifter til pass av barn er med. Her er det ofte mangler.
  • Få med fradrag for fagforeningskontingent og gaver til frivillige organisasjoner som er godkjent for skattefradrag.
  • Samboer og felles lån? Husk fordeling av rentefradraget. Samboere må ha avtale om fordeling av renteutgiftene. Privat lån eller lån fra arbeidsgiver? Før opp rentene og få fradrag.
  • Riktig skatteklasse? Fra 2013 lignes enslige forsørgere i skatteklasse 1, men får i stedet et særfradrag.

LES OGSÅ: Skattesjansen svært få kjenner til

Fire skattekalkulatorer

Forbrukerøkonomen anbefaler også å ta en titt på Skatteetatens kalkulatorer. Disse skal hjelpe deg å finne hvilke fradrag du kan ha krav på.

Her er fire av kalkulatorene, som kanskje hjelper deg et stykke på veien:

Fradragsveilederen – skal gjøre det enklere å få oversikt over noen av de vanligste utgiftene man kan trekke fra på skatten.

Fradragsveileder for enkeltpersonforetak – skal gi deg oversikt over de vanligste utgiftene et enkeltpersonforetak kan trekke fra på skatten, for eksempel utgifter til bruk av bil, mobil, brebånd og hjemmekontor.

Pendlerveiviser og – kalkulator – skal gi deg svar på om du defineres som pendler eller ikke, og dermed ha krav på fradrag.

Reisefradragskalkulator – skal hjelpe deg å du beregne hvor mye du eventuelt kan få trukket fra på skatten for reiser mellom hjem og jobb.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.