Hopp til innhold

Straffer deg med over ett års renter

Betaler du ikke restskatten i dag, blir du straffet med mer enn ett års ekstra renter. Men det er ikke sikkert du bør betale i dag likevel.

Baksmell

Betaler du restskatten i dag, slipper du renter. Men om du ikke har mulighet til å betale, så er ikke rentestraffen særlig høy.

Foto: Kim Jansson / NRK

Betalte du for lite skatt i fjor? Da anbefaler skattemyndighetene at du gjør opp for deg så fort som mulig. Betaler du restskatten din innen midnatt i dag, slipper du renter på restskatten.

Anette Bjerke

Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet

Foto: Skatteetaten

Venter du til i morgen eller senere med å betale skattepengene, blir du straffet med over ett års renter.

Renteberegningen starter nemlig fra og med 1. juli i 2012 og frem til forfall for første termin restskatt i 2013.

Derfor anbefaler Skattedirektoratet at alle skattytere å gjøre opp for seg innen fristen.

– Vi er opptatt av at folk skal betale riktig skatt, og vil oppfordre skattyterne til å bruke denne ordningen, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet Anette Bjerke, i en pressemelding.

Men tenk deg om før du betaler. Det er nemlig ikke sikkert det er lønnsomt å gjøre opp for seg med en gang.

Så mye må du egentlig betale

Det kan høres ganske skremmende ut med ekstra renter i et helt år. Men siden rentesatsen er forsvinnende liten, faktisk bare 1,08 prosent, vil ikke et drøyt år med renter bety all verden for de fleste.

Gry Nilsen

Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Skylder du for eksempel staten 7.000 kroner, og ikke betaler summen innen fristen i natt, får du en rentestraff på 86 kroner og 16 øre, ifølge beregninger fra Skattedirektoratet.

– Rentene på restskatten er så lave, så for de aller fleste vil ikke være snakk om store beløp, kommenterer advokat og fagsjef Gry Nilsen i interesseorganisasjonen Skattebetalerforeningen.

Nilsen oppfordrer alle til å se på egen økonomi, for å finne ut om du har mulighet til å betale restskatten eller ikke i dag. Har du knapt med penger akkurat nå kan det være bedre å vente.

– De kommer an på hvor mye penger du har i banken. Poenget er at rentene ikke gir de store utslagene. Gjør det som passer din privatøkonomi; har du pengene, er det selvfølgelig aller best å betale, sier skattejuristen til NRK.no.

  • Lurer du på noe om årets skatteoppgjør? Les dette!

– Vent på fakturaen

Christine Warloe

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Silje Sandmæl

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Forbrukerøkonomene i landets to største banker, DNB og Nordea, oppfordrer alle som har penger til å betale restskatten til å gjøre opp for seg i dag.

– Unødvendige utgifter irriterer. Selv om ikke summen er noe som velter økonomien, er dette snakk om prinsipper. Du ville jo ikke kastet 86 kroner på gaten, sier Christine Warloe i Nordea, til NRK.no.

Hun legger til at dersom du ikke har penger her og nå, er det likevel greit å vite at straffen for å ikke betale ikke er så stor. Det er Silje Sandmæl i DNB helt enig i.

– Har du ikke penger akkurat nå, venter du på fakturaene som kommer senere, sier Sandmæl til NRK.no.

Om du skulle bli fristet til å betale restskatten med kredittpenger, bør du tenke deg grundig om.

– Ikke gjør det, advarer forbrukerøkonomen. Det skal ganske enkel hoderegning til for å skjønne at en rente på litt over 1 prosent er å foretrekke kontra en kredittrente på over 20 prosent, sier Sandmæl.

Ikke fare for å betale for mye

Betaler du ikke restskatten i dag, er fristen for å betale restskatt på under tusen kroner tre uker etter at melding om skatteoppgjøret er sendt deg. Første pulje av skatteoppgjøret kommer fra 26. juni i år.

Anne Kirkhusmo

Anne Kirkhusmo, kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Får du over tusenlappen i restskatt, deles summen opp i to terminer med betalingsfrist tre og åtte uker etter at oppgjøret kommer.

OG HUSK: Har du gjort endringer i selvangivelsen din, og lurer på hvor mye du egentlig skal betale i restskatt? Da er det i hvert fall greit å vite at dersom du betaler for mye, får du pengene tilbake – med renter.

– Hvis skattyter har betalt for mye i tilleggsforskudd får man det beløpet som er betalt inn for mye tilbake pluss renter i skatteoppgjøret, sier senior kommunikasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet, til NRK.no.