NRK Meny
Normal

Støvsugerposehelvete

Problemer med å finne riktig pose til støvsugeren? Jungelen av støvsugerposer er enorm. Nå vil Elektronikkbransjen prøve å få til en felles internasjonal posestandard.

Støvsugere
Foto: Colourbox

LES: Hundrevis av poser å velge mellom!

Utrolig at det skal være så vanskelig å skaffe en støvsugerpose, sier en oppgitt Raymond Johansen. I over et halvt år har han vært på jakt etter ny og riktig pose.

- Jeg skulle vaske til helga, men hadde gått tom for støvsugerposer. Da jeg kom til butikken forstod jeg at dette ikke kom til å bli enkelt, forteller Vestfoldmannen.

Posejungel

Hoover

1946: De første støvsugerne hadde en støvpose som ble tømt og vasket etter bruk.

Foto: Scanpix

Tall FBI har hentet inn viser at det finnes omkring 350 ulike støvsugerposer i det norske markedet.

- Dette stjeler mye hylleplass for butikkene og skaper stor forvirring hos forbrukerne, innrømmer Erik Andersen, informasjonssjef i stiftelsen Elektronikkbransjen.

Bedre før

Den gang støvsugeren var en ny oppfinnelse hadde den gjerne en enkel pose som kunne tømmes og rengjøres. Etter hvert dukket de mer renslige og brukervennlige engangsposene opp på markedet.

- Samtidig skapte denne forbedringen kaos i hyllene, forteller Andersen som selv har jobbet i elektronikkbransjen i en mannsalder.

Eksplosjon

En telling gjort av FBI viser at det finnes støvsugere fra over 100 ulike produsenter i Norge.

Andersen leter etter støvsugerposer

Erik Andersen i Elektronikkbransjen har selv problemer med å finne riktig pose til sin støvsuger.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

- Hver produsent har gjerne et par nye modeller hvert år, og butikkene vil helst tilby kundene støvsugerposer også for eldre modeller, forklarer Andersen.

- I mange år ble det bare flere og flere modeller og tilsvarende mange forskjellige poser. Det eksploderte!

Færre nye poser

Heldigvis har produsentene prøvd å lage felles poser for flere modeller de siste årene. FBI møter Erik Andersen hos Expert på Økern. I butikkhyllene teller han femti ulike poser. - Det er fortsatt alt for mange, mener han.

Initiativ til internasjonal standard

- Derfor hadde det vært fint om støvsugerprodusentene kunne samle seg om én felles standard for støvsugerposer, sier Andersen. Elektronikkbransjen vil nå kontakte de store produsentene i håp om å komme fram til en felles internasjonal standard.

- Det norske markedet er lite, men det er ingen grunn til at vi ikke skal gjøre et forsøk. Sier den optimistiske representanten for norsk elektronikkbransje.

Poseløs støvsuger

Poseløse støvsugere er nå tilbake på markedet, men er ikke av de mest solgte.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.