Store fuktskader i norske boliger

Hvert år oppdager tusenvis av boligeiere fukt, mugg eller hussopp på bad og i kjellere. Vi tilbringer 60-70 prosent av tiden vår hjemme, og et dårlig inneklima får konsekvenser for helsa.

Mugg bak tapetvegg på soverom

Mugg bak tapetvegg på soverom.

Foto: Anticimex

71 prosent av norske baderom har skader som trenger utbedring omgående eller innen rimelig tid, viser en ny undersøkelse fra Anticimex. Den omfatter 16.000 norske bad.

Lukten kan være det første tegnet på fukt- og muggskader.

Bad og kjellere er verst

Skade på membran i baderomssluk.

Skade på membran i baderomssluk.

Foto: Anticimex

Hvert år omsettes det 120.000 boliger i Norge. Flesteparten av oss har stor tillit til taktsrapporten og boligselgers egenerklæring. Men mange får seg store overraskelser, og vi er trolig ikke kritiske nok når vi kjøper.

– Vi sender bilen vår på service og NAF-tester, men vi har for dårlig kunnskap om vår egen bolig og hvordan vi best tar vare på den, sier Roy M. Nilsen i Anticimex.

Firmaet, som blant annet jobber med fukt- og vannskader, har kartlagt norske boliger i rapporten "Boligstatus 2009".

Blant 16.000 bad har halvparten skader og behov for utbedring innen rimelig tid.

21 prosent av badene er i så dårlig stand at det trengs omgående utbedringstiltak.

Kun 28 prosent av baderommene i undersøkelsen var i god stand.

– Slike utbedringer kan være kostbare for familieøkonomien, og særlig hvis det kommer uventet, sier Roy M. Nilsen.

Skader i gulvet

Sluk

Kreative løsninger på kjøkkenet kan skape store problemer.

Foto: Anticimex

Nye huseiere vil gjerne bruke kjelleren som oppholdsrom. Men undersøkelsen viser at hele 66 prosent av kjellergulvene har skader eller at man må regne med at de har skader. 15 prosent trenger strakstiltak på grunn av fuktskader.

Og hele 62 prosent av sokkeletasjene som er undersøkt har skader, eller er i faresonen for å få det.

– Andelen tvistesaker som gjelder råteskader i kjellere vokser. Ukyndige selgere og kjøpere løper en stor risiko, mener Roy M. Nilsen.

Kjøper katta i sekken

Ederkoppkokonger i krypkjeller.

Fuktighet kan gi grobunn for ederkoppkokonger i krypkjellere.

Foto: Anticimex

En rekke instanser i boligbransjen har brukt tre år på å utrede en ny norsk standard for tilstandsrapportering i boliger.

Nye regler kan kanskje bidra til lavere boligpris. Men boligkjøpere vil bli mye tryggere på hva de faktisk kjøper.

– Mange kjøper katta i sekken. Boligkjøpere har kun takstrapporten å forholde seg til, og det er ikke godt nok, sier redaktør Tom Staavi i Dine Penger.

Han mener avhendingsloven bør revideres, og at det innføres en obligatorisk tilstandsrapport for alle boliger som skal skifte eier.

– Nådeløse krav

–I stedet for å plage meglere, kjøpere og selgere med noen tullete tidsgrenser i budrunden, bør man plage selger, meglerne, takstmenn og det offentlige med nådeløse krav om å grave opp all relevant informasjon om boligen, sier han.

Man kan for eksempel utforme avhendingsloven slik at en selger som legger frem en skikkelig teknisk rapport fritas for ansvar i etterkant, så lenge han eller hun ikke selv har holdt tilbake vesentlig informasjon.

Tom Staavi

Nye regler bør stille nådeløse krav, mener redaktør Tom Staavi i Dine Penger.

Foto: NRK

– Takstmannen må brukes til det takstmannen bør kunne. At det er maling på veggen og flis på badet, kan enhver idiot se.

– Men hva som skjuler seg bak flisene, malingen, under murgulvet osv, er det man trenger fagkompetanse til, sier Staavi.

Han støtter forslaget om en ny norsk standard, og mener dagens takster bør endres til en eller annen form for teknisk gjennomgang. Og takstmannen bør kunne holdes ansvarlig i etterkant, mener han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.