NRK Meny
Normal

Stordalen stryker i øko-test igjen

Petter Stordalen lovte bot og bedring, men stryker igjen i en ny test av økofrokosten på hotellene.

Petter Stordalen garanterer fullverdig økologisk frokost til hotellgjestene sine.

Petter Stordalen garanterer fullverdig økologisk frokost til hotellgjestene sine. Men det er det ikke alle som får, viser denne testen.

Foto: Kyrre Lien, Scanpix / NRK (montasje)

Forbrukerinspektørene har igjen testet frokosten ved uanmeldte besøk på åtte av Petter Stordalens Choice-hoteller.

Vi ville se om hotellkongen lever opp til løftet sitt om en fullverdig økologisk frokost til gjestene, slik det reklameres for på hotellkjedens hjemmeside.

Økoløftet

Petter Stordalen i Forbrukerinspektørenes studio

Da Petter Stordalen kommenterte den forrige testen av økologiske frokoster, lovte han bot og bedring i Forbrukerinspektørenes studio.

Foto: NRK

Petter Stordalen har profilert seg med sitt miljøengasjement. Fullverdig økologisk frokost er blant det han garanterer hotellgjestene.

Ifølge Stordalen og Choice innebærer det at det skal være økologiske alternativer innen brød, pålegg, egg, frokostblandinger, drikke og kaffe på alle frokostbuffetene.

Da NRK testet frokosten ved ti uanmeldte besøk på tilfeldig valgte hoteller for to år siden, ble det økologisk strykkarakter . Ingen av hotellene serverte en frokost i tråd med Stordalens løfte.

Petter Stordalen tok med seg en flott økologisk frokost til vårt tv-studio, og lovte bot og bedring:

Økologisk pepper

Økologisk pepper på Comfort Hotel Børsparken i Oslo.

Foto: Marit Higraff / NRK

– Vi må selvfølgelig bli mye bedre! Jeg lover en ting; dette som står her, det skal være frokosten på Choice!

For dårlig – igjen

Med Petter Stordalens direktesendte løfte i minne, har vi testet frokosten på nytt, denne gang på åtte tilfeldig valgte Stordalen-hoteller rundt om i landet.

Den økologiske interesseorganisasjonen Oikos var med på testen, og konkluderer med stryk igjen på Stordalen og Choice:

– To av hotellene serverer en veldig bra økologisk frokost. To andre er nære på å holde løftet, mens resten er dårlige. Petter Stordalen har definitivt en jobb å gjøre, konkluderer markedssjef i Oikos, Kristina Alnes.

Flere av hotellene mangler vesentlige ting som egg, melk, brød, kaffe og pålegg.

– Vi er forbauset

Frokost påClarion Collection Hotel Havnekontoret, Bergen

Mye mat på frokostbordet i Clarion Collection Hotel Havnekontoret i Bergen. Men lite økologisk.

Foto: Karina Asbjørnsen / NRK

I en kommentar sier Petter Stordalen at Nordic Choice-kjeden allerede for to år siden var Norges største innkjøper av økologisk mat innen storhusholdning.

– I dag har vi blitt enda større. Nordic Choice står for 23 prosent av all omsetning av økologiske produkter innen storhusholdning i Norge. I fjor sto vi alene for 40 prosent av Bamas andel økologiske produkter, og cirka halvparten av Askos økologiske leveranser til storhusholdninger, forteller Stordalen.

– Av våre egne kundeundersøkelser leser vi at kun 5 prosent av gjestene svarer at de ikke ble tilbudt en fullverdig økologisk frokost på hotellet.

– Vi er forbauset over resultatet til FBI, rett og slett fordi vi kjenner hvilke volum vi kjøper inn. Jeg kan gjøre rede for hver eneste økologiske tomat! Regnestykket går ikke opp med testresultatet. Et sted havner nesten 1 millioner egg. Det er i gjestenes mager, sier Stordalen til NRK.no.

– Hva er årsaken til at utvalget er så dårlig?

– Dette er komplisert. Vi kan fortsatt bli bedre, blant annet på merking. Noen ganger svikter det hos leverandør, andre ganger i våre egne rutiner. Det enkleste vi kunne gjort var å senke ambisjonsnivået. Det har vi med viten og vilje ikke gjort, sier Stordalen.

– Økologiske produkter er ikke et markedsføringsstunt, legger han til. – Det er et verdivalg. Vi ønsker å servere en sunn og bærekraftig frokost. I tillegg til økologi, inkluderer det spørsmål om dyrevelferd, sunnhet, klima og miljø.

Stavanger er testvinner

Kristina Alnes i Oikos er generelt skuffet over Choice-hotellene i Oslo og Bergen, men imponert over det økologiske utvalget i Stavanger og Bodø og til en viss grad i Trondheim.

Her er hotellene som ble testet, og det de kunne tilby av økologiske produkter, samt vurderingen fra Oikos:

Choice-hotellenes økofrokost

Comfort Hotel Børsparken, Oslo

  • Knekkebrød
  • Tomat/agurk
  • Pepper
  • Musli med tørket frukt
  • Kaffe/te
  • Honning
  • Vurdering: Skuffende. Her mangler det brød, pålegg, melk og egg.

Clarion Choice Hotell Bastion, Oslo

  • Riskaker
  • Jordbærsyltetøy
  • Rosiner
  • Cornflakes
  • Honeycrunch
  • Musli
  • Kaffe
  • Honning
  • Vurdering: Også dette er et stykke unna en fullverdig økologisk frokost.

Clarion Collection Hotel Folketeateret, Oslo

  • Brød
  • Knekkebrød
  • Flatbrød
  • Omelett/speilegg/pannekaker
  • Fenalår
  • Fårepølse
  • Peanøttsmør
  • Tomat/agurk
  • Melk
  • Yoghurt
  • Frukt
  • Vurdering: Dette er bra, men for å nå helt opp burde de hatt musli og kaffe/ te.

Clarion Collection Hotel Havnekontoret, Bergen

  • Tomat/agurk
  • Musli
  • Eplejuice
  • Vurdering: Testens dårligste frokost. Her er det ikke mye økologisk!

Quality Hotel Augustin, Trondheim

  • Brød
  • Fårepølse
  • Hvitost
  • Appelsinsyltetøy
  • Agurk
  • Tomat
  • Paprika
  • Egg
  • Gulrøtter
  • Cornflakes
  • Crusli kornblanding
  • Tjukkmelk
  • Te
  • Eplejuice
  • Vurdering: Her har de et godt utvalg, og du kan spise deg god og mett på økologisk mat.

Comfort Hotel Park, Trondheim

  • Brød
  • Knekkebrød
  • Riskaker
  • Musli
  • Tørket frukt
  • Melk
  • Eplejuice
  • Vurdering: Skuffende i forhold til det gode utvalget hos naboen. Her har de blant annet ikke noe pålegg.

Clarion Collection Hotel Grand Bodø

  • Riskake
  • To sorter knekkebrød
  • Appelsinmarmelade
  • Jordbærsyltetøy
  • Fårepølse
  • Peanøttsmør
  • Cornflakes
  • Havregryn
  • Musli
  • Rosiner
  • Sukkerbiter
  • Brunsukker
  • Honning
  • Kaffe
  • Vurdering: Dette er bra, men de mangler drikkealternativer for å nå helt opp. Likevel imponerende at hotellet har et såpass bredt økologisk utvalg.

Clarion Hotel, Stavanger

  • Brød
  • Knekkebrød
  • Riskjeks
  • Smør
  • Hvitost
  • Brie
  • Blå castello-ost
  • Fårepølse
  • Jordbærsyltetøy
  • Appelsinmarmelade
  • Paprika
  • Tomat
  • Agurk
  • Havregryn
  • Musli
  • Rosiner
  • Appelsiner
  • Pærer
  • Honning
  • Lettmelk
  • Eplejuice
  • Kaffe
  • Vurdering: Testens beste frokost. Slik skal det gjøres!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.