Storbyleilighet til 700.000

Mange nordmenn kjøper seg nå feriehus i Berlin – og det til priser du bare kan drømme om i en norsk storby.

Billig bolig i Berlin

I Berlin kan du kjøpe deg en typisk «Grünerløkka-leilighet» for 700.000 kroner.

Foto: Rune Hansen / NRK

– Det er altfor dyrt å kjøpe hytte ved sjøen hjemme i Norge. Derfor leter jeg etter en «hytte» her i Berlin, sier Mia Tønnesen.

Hun har tatt turen til millionbyen for å se på sju leiligheter. Drømmen er en to-/treromsleilighet på rundt 50 kvadrat i det gamle Øst-Berlin.

– Jeg liker østkanten. Jeg liker å tenke på hva som har skjedd her og hva menneskene her har måttet igjennom. Og så liker jeg det urbane, at det er folk, kafeer og restauranter når jeg går ut av leiligheten, forteller hun.

Leiligheten skal brukes til ferie med venner og familie, og Mia tenker at prisen bør ligge mellom én million til halvannen million kroner.

– Jeg tror jeg skal klare å finne en fin leilighet til den prisen, sier hun på vei inn til meglerkontoret Berlinmægleren.

Mia Tønnesen er på boligjakt i Berlin.

Mia Tønnesen er på boligjakt i Berlin med eiendomsmegler Jimmy Jacobsen.

Foto: Bjørnar Verpeide / NRK

God tid å kjøpe på

Jimmy Jakobsen er dansk og jobber for det danske eiendomsmeglerfirmaet i Berlin. Han har mange kunder fra Skandinavia og Norge.

– Nordmenn er kjøpesterke. Og med den sterke kronen er Berlin et sted nordmenn kan gjøre svært gode kjøp. I tillegg er det blitt veldig enkelt å komme seg til Berlin fra Skandinavia, mener Jakobsen.

Han har funnet frem til flere leiligheter han vil vise Mia Tønnesen de neste dagene, og er overbevist om at hun vil finne en feriebolig som faller i smak, både med tanke på kvalitet, pris og beliggenhet.

– Her kan du få en fin toromsleilighet til 100.000 euro (knapt 800.000 norske kroner). En helt annen situasjon enn i andre storbyer som ligger nært Skandinavia. Jeg tror også det er en god tid å kjøpe på. Mange oppdager Berlin nå, og jeg tror prisene ikke vil være lave lenge, hevder megleren.

Boligprisene i Berlin er altså på vei oppover, men prisnivået er fortsatt svært gunstig i forhold til andre europeiske storbyer.

– Sammenlignet med Paris og London som kanskje har opplevd en prisstigning på 200 til 250 prosent siste 20 år, så har det nesten stått bom stille her i Berlin, sier Henrik Ulven.

Han er norsk investor og har handlet eiendom i Berlin i mange år. Han vet at den tyske hovedstaden er en god by å investere i.

– Berlin er i ferd med å bli et maktsentrum i Europa. Neste gang verden våkner opp tipper jeg Berlin er hovedstaden i Europa, mener Uleven.

Brandburger Tour

Berlin er i ferd med å bli et maktsentrum i Europa – men fremdeles en billig by å bo i.

Foto: Rune Hansen / NRK

Tusenvis av tomme leiligheter

Siden gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland har Berlin slitt med høy arbeidsledighet og enorm gjeld. Det har ført til stor fraflytting, og prisene på leiligheter har ikke steget noe særlig.

Tusenvis av leiligheter står fremdeles tomme i den tyske hovedstaden. I de rimeligste strøkene selges leiligheter til under 5000 kroner per kvadratmeter.
75 prosent av Berlins boligkjøpere er utlendinger. 25 prosent av denne gruppen er skandinavere.

De lave levekostnadene trekker til seg kunstnere fra hele verden. Og byen er kjent som fattig, men sexy. Kjendiser som Angelina Jolie, Brad Pitt og Dag Solstad er noen av dem som har oppdaget den trendy storbyen.

Sjokkerer norske meglere

Norske meglere i Berlin

F.v. Megler Glenn Heggøy, Therese Schütz Pettersen, programleder Frode Søreide, Trine Dahl og Kristen Grøssland tipper boligpriser i Berlin.

Foto: Camilla Sand / NRK

TV-programmet Solgt på NRK har tatt med seg norske meglere til den tyske hovedstaden for å tippe boligpriser.

De norske meglerne er ikke kjent med prisnivået i Berlin og får seg en skikkelig overraskelse når de blir tatt med på en klassisk liten leilighet på 35 kvadratmeter i populære og trendy Prenzlauer Berg.

Den ble solgt for i overkant av 700.000 kroner.

– På Grünerløkka i Oslo vil nok prisen på en sånn leilighet ligge godt over to millioner kroner, sier Kristen Grøsland som til daglig jobber som megler ved DNB Eiendom på Oppsal i Oslo.

– Jeg er veldig overrasket over prisnivået i Berlin. Særlig med tanke på at dette er en storby mitt i Europa, forteller eiendomsmegler Glenn Heggø fra Eiendomsmegler Vest i Bergen.

Ifølge Eiendomsinvestor Henrik Ulven er prisene i Berlin en tredel av hva de er i en norsk storby.

Billig i Berlin

Denne leiligheten i Berlin på 35 kvadratmeter gikk for litt over 700.000 kroner.

Foto: Frode Søreide / NRK

– God investering

Kari-Anne Kløvstad kjøpte leilighet i Berlin for fem år siden sammen med en venninne. Denne helgen har hun tatt med hele familien på besøk i treromsleiligheten som ble kjøpt for cirka 650.000 kroner.

– Jeg tror det har vært en kjempegod investering. Selv om vi ikke skal selge den, tror jeg den allerede har steget i verdi. Jeg er kjempefornøyd med kjøpet, og så er det mye mindre jobb med en ferieleilighet her enn en hytte på fjellet. Når jeg kommer hit vil jeg ikke bruke tid på å fikse i leiligheten, da vil jeg ha ferie.

Kløvstad har studert i Tyskland og behersker språket. Likevel var det en stor jobb å sette seg inn i alle papirene da leiligheten ble kjøpt.

– Jeg anbefaler alle som skal kjøpe leilighet her å sette seg godt inn i alle papirer, for det kan komme overraskelser. Få dem oversatt dersom du ikke kan språket godt. Det kom en rekke regninger i etterkant som jeg ikke var klar over, men alt i alt har kjøpet gått greit.

– Jeg tror det er relativt trygt å kjøpe leilighet her i Berlin. Man blir sjelden lurt. Jeg har også kjøpt leilighet i Spania, det opplevde jeg som mye mer usikkert og useriøst, forteller hun.

– Ganske trygt

Forbruker Europas direktør Ragnar Wiik får ukentlig henvendelser fra nordmenn som har kjøpt leilighet i utlandet. Ofte har det gått galt, men det gjelder stort sett kjøp i sydligere strøk:

– Jeg opplever Berlin og Tyskland som et trygt sted å kjøpe bolig, men det er flere ting man skal passe på.

Forbruker Europas ti tips ved kjøp av leilighet i Berlin:

  • Sjekk beliggenhet og områder etter dine behov.
  • Skaff deg informasjon om tilstanden på leiligheten. Bruk eventuelt arkitekt eller ingeniør for å vurdere teknisk tilstand før endelig kjøpekontrakt underskrives.
  • I Berlin betales meglerprovisjon av kjøperen. Hvis du selv klarer å finne en egnet eiendom, trenger du ikke å benytte megler. I Tyskland er meglerne uautoriserte og uten ansvar og forsikring, og de tar provisjoner oppimot 7–8 prosent av kjøpesummen.
  • Benytt advokat under kontraktsprosessen, og få en oversettelse av alle viktige dokumenter.
  • Notaren skal sørge for alle viktige dokumenter som skjøte og kontrakt, som ikke er gyldige uten dennes medvirkning.
  • Du har en mulighet til å angre minimum 14 dager etter at kjøpekontrakt er mottatt for signering fra notaren, mot å dekke 50 prosent av utgifter til notar som er 1-1,5 prosent av kjøpesummen.
  • Ved kjøp fra privatpersoner har du ingen reklamasjonsrett, man kjøper leiligheten som den er. Derfor er det viktig at kontrakten gjennomgås nøye med tanke på klagerett med mer.
  • Ved kjøp av nybygg har man fem års reklamasjonsrett i Tyskland.
  • Husk at hvis du videreselger leiligheten før det er gått ti år, så påløper en skatt på 15 prosent.
  • Det vil alltid være en valutarisiko ved kjøp i utlandet som du bør overveie nøye.

Solgt i Berlin

Forbrukerrådet opplever Berlin som et trygt sted å kjøpe bolig.

Foto: Camilla Sand / NRK

– Mye bedre enn hotell

Mia Tønnesen har brukt dagene i Berlin flittig. Hun har kikket nøye, og bestemt seg for å kjøpe en leilighet i området Prenzlauer Berg.

Området er blitt trendy de siste årene, med et stort utvalg av kafeer og butikker. Toromsleiligheten hun har valgt, betaler hun én million kroner for.

Tønnesen skal gjennom en del papirarbeid før salget er i boks, men forhåpentligvis kan hun om noen uker reise til Berlin og feriere på sin måte.

– Jeg liker så mye bedre å bo i leilighet enn på hotell, sier hun. – Man vil alltid være turist i Berlin, men med egen leilighet føler jeg at jeg kommer mer under huden på byen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)