Storblomstret klematis

Clematis 'Jackmanii' er av av de mest kjente klematissortene i Norge.

Clematis 'Jackmanii'

KREVENDE: Clematis 'Jackmanii' krever mye vann, varme og godt med næring for å få et bugnende blomsterflor.

Foto: Brynjulv Litere

Planten får ganske store dypt blå-lilla blomster i juli, og den blomstrer til sent på høsten.

Blomsterknoppene dannes på våren, og den blomstrer på årets skudd. Planten kan derfor beskjæres helt ned til 10-20 cm over bakken på våren.

Klematis foretrekker god luftig og drenert hagejord, men den bør allikevel holde på fuktigheten. Kompost og naturgjødsel er veldig fint å bruke for gi plantene nok næring.

Som roser bør den plantes 10-15 cm under bakkenivå.

Denne klematisen med sin tette og kompakte vekst er også godt egnet til å bruke i store blomsterkasser.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.