Hopp til innhold

Stor guide til film på nettet

I de siste årene har tilbudet av filmtjenester på nettet eksplodert, men hva passer best for deg? Her er en vurdering av 12 tjenester.

Netflix filmtjeneste

Videotjenester på nett er tilgjengelig på mange plattformer.

Foto: Netflix

For noen år siden var tilbudet på nettet ganske gammelt og kjedelig, med veteraner som Headweb, SF Anytime og Voddler som leide ut filmer til ganske høye priser.

Men så begynte iTunes endelig å selge og leie ut film, og nå finner man plutselig giganter som Netflix, HBO og Viaplay som tilbyr mengder av film til en overkommelig månedskostnad.

Men hva er forskjellen på dem og hvordan fungerer det? Her får du en oversikt over 12 tilbud på markedet akkurat nå.

Laste ned eller strømme?

Først og fremst gjelder det å ha kontroll på hvordan filmen kommer hjem til deg.

Det vanligste er at filmen strømmes over internett. Det innebærer at du kan begynne å se så snart du har trykket på avspillingsknappen. Filmen lagres aldri hos deg, så når du har sett ferdig er den "borte". Du må også være tilkoblet mens du ser på filmen, så det passer ikke så godt når du er ute på reise.

Hvis du kjøper filmen, laster du den oftest ned til dataen eller bærbare apparater. Det tar litt tid, men etterpå kan du se den i høy kvalitet uten risiko for at det hakker under avspillingen.

Noen utleiere tillater også nedlasting til bærbare apparater slik at du kan se når du er på tur. Du har da ofte en tidsbegrensning på hvor lenge den kan ligge der før du begynner å titte.

Abonnement eller leie?

A flat screen television

Mulighetene til å se film på nettet blir stadig større.

Foto: Colourbox

For den som ser veldig mye på film, og som vil ha tilgang til et stort utvalg av eldre filmer og tv-serier, er abonnementsformen meget fristende. Man betaler en fast månedsavgift og kan se så mange filmer man har lyst til.

Hvis man derimot bare er ute etter å se film en gang i blant, eller vil ha de siste titlene, passer trolig leie bedre. Ofte fungerer det slik at man etter betaling har 24-48 timer på seg for å se filmen.

Noen ganger har man til og med flere uker for å se på filmen før tidsbegrensningen begynner å telle ned.

Hvem har filmen når?

Til forskjell fra musikk, hvor du ofte kan finne samme låter på ulike tjenester, er filmrettighetene eksklusive. Det innebærer at nye filmer ofte bare er tilgjengelig på én av tjenestene av gangen.

Men det er ikke så enkelt som at den da alltid finnes der. Filmselskapene benytter seg nemlig av de såkalte rettighetsvinduer som avhenger av hvor gammel en film er:

 1. Kinovinduet
  De første 4 månedene kan man bare se filmen på kino.
 2. Leie/kjøpevinduet
  De påfølgende 6 månedene kan man kjøpe filmen for nedlasting eller leie på nettet. Her kan filmen altså finnes hos CDON, Comoyo, Headweb, iTunes, SF Anytime eller Voddler. Den er fra nå mulig å kjøpe eller leie som fysisk film.
 3. Betalings-tv-vinduet
  De neste 12 månedene er filmen på betalingskanalene samt hos abonnementstjenestene som Filmnet, HBO Nordic, Lovefilm, Netflix eller Viaplay.
 4. Free tv-vinduet
  Nå kan filmen vises på statseid tv eller reklamefinansierte kanaler.
 5. Etter en stund blir filmen igjen tilgjengelig for kjøp eller leie på nettet, ofte til en litt lavere pris.
 6. Deretter blir den igjen tilgjengelig hos abonnementstjenestene.

Dette kompliserte systemet gjør det meget vanskelig for konsumenten å velge tjeneste, da ens favorittfilmer trolig er spredt på flere ulike tjenester.

Og den tjenesten som til å begynne med ser ut til å ha det beste utvalget for deg, kan etter et halvår være et dårligere valg.

Om film på nettet virkelig skal bli stort, må filmselskapene tenke på nytt når det gjelder rettigheter og følge etter musikkbransjen. Først da kan vi basere vårt valg av tjeneste på hvem som har filmene man liker, på de apparatene man vil se dem på, og til en pris man er villig til å betale.

Tilpasser kvaliteten

CDON

CDON

Foto: Skjermbilde

CDON er en klassisk utleiebutikk med et relativt bra utvalg av nyere filmer og noen tv-serier.

CDON er mest kjent som postordreselskap hvor man kan kjøpe fysiske varer, deriblant filmer. Men de har også en avdeling for filmleie via nettet.

Akkurat som med de fysiske filmene er det relativt lett å finne dem. Det er topplister, kategorier og bra sorteringsmuligheter. For hver film finnes det omfattende informasjon, og iblant også anmeldelser.

Filmene kan strømmes, og man har et døgn på seg for å se filmen når man først har begynt å se. Derimot kan man vente en måned etter man har betalt før man ser den.

En del av filmene tilpasser kvaliteten etter hastigheten på din internett-tilkobling. Man kan også laste ned filmen om man for eksempel skal ut på reise, og da trenger man ingen tilkobling.

En mindre del av filmene finnes i HD-oppløsning, og noen er med surroundlyd. Man kan bare se på filmene via dataen, men det er instruksjoner på nettsiden om hvordan man kobler den til tv-en ved hjelp av HDMI, DVI eller VGA-kontakt.

cdon.no
Pris: 9-49 kroner

Nykommeren

Comoyo

Comoyo

Foto: skjermbilde

I dag er utvalget begrenset, men kommende tjenester lover godt for fremtiden.

Comoyo er Telenors filmtjeneste på nettet, som startet her i Norge. Her har man også kommet lengst med tjenestene, og tilbyr tv-kanaler live for 129 kroner per måned samt et arkiv av programmer fra TV Norge.

Et tilsvarende tilbud vil trolig også komme til Sverige og Danmark, hvor man for øyeblikket bare har tilgang til leiefilmene. En abonnementstjeneste for å kunne se ubegrenset med filmer til en fast månedspris er også under utviklingen.

Unikt for Comoyo er Filter, hvor gode skribenter anbefaler filmer og rapporterer nyheter.

Mange av filmene kommer fra SF Anytime. Det finnes en kort beskrivelse av handlingen, men ikke så mye annen informasjon.

Filmene strømmes over nettet, og noen kan tilpasse kvaliteten til hvor rask din internett-tilkobling er. Man kan ikke laste ned filmene, og kan heller ikke vente mer enn to døgn etter betaling med å se dem.

En mindre del av filmene er i HD-oppløsning. Akkurat nå kan man bare se filmene på dataen, men det skal komme støtte for andre plattformer, eventuelt også for spillkonsoller.

comoyo.no
Pris: 9-49 kroner

Fysisk og online

Film2home

Film2home

Foto: skjermbilde

Den klassiske videobutikken har tatt skrittet videre til nettet, og tilbyr anbefalinger.

Film2home er mest kjent for fysiske leiefilmer, og finnes i hundrevis av norske og svenske butikker. På nettstedet kan man se hele utvalget i butikkene, men mange kan også leies eller kjøpes online.

Her er det ganske lett å finne filmer, fordi det både finnes kategorier og "stemninger" samt flere sorteringsmuligheter. Man har også et anbefalingssystem som finner filmer som ligner de du har gitt en god karakter. Tv-serier finnes også, men utvalget er lite.

Leide filmer må strømmes over nettet, og man må altså være tilkoblet internett når man ser. For uvanlighetens skyld kan man imidlertid se den leide filmen på flere datamaskiner i løpet av de 48 timene man har tilgang på filmen.

Kjøpte filmer lastes ned til dataen og kan ses uten tilkobling til internett, og de kan også lastes ned flere ganger. Imidlertid kan man for øyeblikket ikke kjøpe filmer til Mac. Filmene finnes derimot tilgjengelige via visse IPTV-leverandører og Philips Smart-tv, med Samsung og LG på gang.

film2home.no
Pris: 9-39 kroner / 59-149 kroner

Hollywood-premierer

Filmnet

Filmnet

Foto: skjermbilde

Et spesielt utvalg som passer noen, og med bedre tilgang på reise.

Navnet Filmnet kjenner mange seere igjen som en kabel-tv kanal på 80-tallet. Nå har det gjenoppstått som onlinesatsningen fra betal-tv leverandøren C More.

Tilbudet er skandinaviske filmer og nye Hollywood-filmer (titler fra Fox og Paramount vises først på Filmnet), samt amerikanske og svenske tv-serier.

Til en fast pris kan man se hvor mye man vil. Titlene er inndelt både i kategorier og spillelister etter sjangre og stemning. Det finnes også en spesiell barneavdeling. Man har også noen filmtips, men det hadde vært hyggelig med flere.

Når man har betalt månedsavgiften, kan man se så mye man vil fra hele utvalget, men det føles litt begrenset sammenlignet med mange av konkurrentene. Som vanlig kan man bare strømme filmene, og er avhengig av en nett-tilkobling.

Her der det ikke spesielt mange filmer i HD-oppløsning, og surroundlyd er fraværende. I tillegg til å se på filmer og tv-serier på dataen, kan man også benytte iPad via deres app. Man introduserer snart tilgang via Smart-tv og deretter en app for Android.

filmnet.no
Pris: 99 kroner per måned

Nye bra tv-serier

HBO

HBO

Foto: skjermbilde

Se de siste avsnittene av kjente serier direkte etter den amerikanske premieren.

HBO er kjent for sine velgjorte tv-serier som Sopranos, Generation Kill, Band of Brothers og nå sist Game of Thrones. Når de nå har kommet i gang på nettet, er det tv-seriene det store trekkplasteret.

Man har alle sesonger av de klassiske seriene, men fremfor alt får man direkte tilgang til de siste avsnittene av nye serier. Det finnes også et ganske bra utvalg av filmer.

Grensesnittet er rent og pent, men ser ut som det er laget for tv-skjermen, og søkemulighetene er litt begrenset. Det kunne også ha vært litt mer informasjon om filmene.

Dette er en ren abonnementstjeneste med strømmet video. Ved lanseringen fikk de kritikk for at man måtte tegne seg for et helt år, men nå kan man også abonnere per måned til en noe høyere avgift.

HD-oppløsning finnes for utvalgte titler, og fungerer på dataen og Smart-tv. Surroundlyd er imidlertid kun tilgjengelig for Samsung Smart-tv. Man kan også se på iPhone eller iPad via deres app.

hbonordic.no
Pris: 79-129 kroner per måned

Tilgjengelig over alt

Headweb

Headweb

Foto: skjermbilde

Et meget stort antall leiefilmer som man kan se i alle mulige apparater.

Headweb er en av veteranene på det norske markedet, og har opp gjennom årene slipt til både grensesnitt og funksjoner så bra at man har vunnet mange priser.

Brukerne setter ofte karakter på filmer og kommenterer dem, noe som gjør at man kan finne gode smale filmer som ikke er på topplistene. Søkefunksjonen er litt begrenset, men det finnes godt med lister, kategorier og sorteringsmuligheter.

Headweb er en ren utleietjeneste hvor nyere filmer er dyrest, mens eldre har halv pris eller enda mindre for et avsnitt av en tv-serie. Alle filmer strømmes over nettet, så man trenger nett-tilkobling.

Headweb er den mest tilgjengelige tjenesten hvor man også kan se på smartmobiler, nettbrett, mediespillere samt Smart-tv fra Samsung, LG og Philips.

Av tekniske årsaker fungerer imidlertid ikke alle filmer på alle plattformer. Kvaliteten tilpasses tilkoblingen slik at det fungerer over 3G, og blir bare bedre og bedre desto høyere hastighet man har.

headweb.com
Pris: 5-39 kroner per stk.

Internasjonal filmgigant

iTunes Store

iTunes Store

Foto: skjermbilde

Godt utvalg og smidig for Apple-fantasten, men prisene er litt høye.

Vi har allerede i halvannet år kunnet leie og kjøpe filmer og tv-serier i iTunes Store her i Skandinavia. I hele verden finnes det imponerende 45.000 filmer, men det er ingen tall per land og derfor vanskelig å sammenligne med andre tjenester.

Mange filmer finnes i HD, og noen er tekstet eller dubbet til lokale språk, men det er såpass få at de har egne kategorier i butikken. Takket være kategorier og topplister er det relativt lett å finne filmer, og det er bra med informasjon om hver tittel.

I tillegg til å se på dataen, kan man benytte Apples håndholdte apparater eller se på tv ved hjelp av Apple-tv eller helt enkelt ved bruk av kabel.

Leier man filmen på dataen kan man overføre den til en annen enhet, men leier man fra en annen enhet kan den bare sees der.

Man har 30 dager på seg for å begynne å se, og så 48 timer til å se ferdig. Kjøpte filmer kan hentes igjen. Prisene varierer stort avhengig av filmens alder og oppløsning, men føles i overkant sammenlignet med konkurrentene.

apple.no
Pris: 29-49 kroner / 79-169 kroner

Mer fysisk enn digitalt

Lovefilm

Lovefilm

Foto: skjermbilde

Mange filmer og spill til postkassen, men til dataen er utvalget magert.

Lovefilm, som nå eies av Amazon, startet liksom Netflix med å leie ut filmer som ble sendt hjem til postkassen. Dette eksisterer ennå, men nå kan man også se på nettet.

Utvalget av fysiske filmer er meget stort, men dessverre betydelig mer begrenset på nett. Et antall titler er i HD-oppløsning og det meste er tekstet, men dessverre ingen surroundlyd.

Nettstedet føles litt gammeldags, og det er ikke mange måter å utforske innholdet på. Det er heller ikke mye informasjon om titlene utover en beskrivelse.

Abonnementsalternativene inneholder alltid et antall fysiske filmer per måned, og så lenge man ikke tegner det aller billigste er det inkludert strømming av filmer.

Lovefilm tilbyr ingen nedlasting, så man må ha en nett-tilkobling. Dessverre kan man bare se på filmene i dataens nettleser, eller på tv-apparatet om man drar en kabel. Det finnes smartmobil-apper, men de lister bare innholdet og viser trailere.

lovefilm.no
Pris: 79 kroner per måned

Enklest fra tv-stolen

Netflix

Netflix

Foto: skjermbilde

Er ofte tilgjengelig direkte fra hjemmekinoanlegget og derfor lett å komme i gang med.

Netflix er den internasjonale giganten når det gjelder video på nettet, og trolig den tjenesten flest kjenner til. Det var derfor stor ståhei da de ble lansert i Skandinavia for et halvt år siden.

I USA er dette en meget populær tjeneste med et stort utvalg og fremfor alt en stor katalog med eldre titler. Men her ble mange skuffet over antall titler.

Men det fylles på etter hvert, og fremfor alt med de skandinaviske titlene som ble lovet ved premieren. Netflix har rettighetene til å være først med titler fra Warner, og har derfor mange premierefilmer derfra.

Man kan ikke laste ned eller kjøpe filmer på Netflix, dette er en ren abonnementstjeneste hvor man strømmer filmer og tv-serier fra katalogen.

En unik fordel med Netflix er at de er tilgjengelige på så mange plattformer. I tillegg til datamaskiner, mobile enheter og spillkonsoller, finnes tjenesten ofte forhåndsinstallert i Smart-tv-apparater, Blu-ray-spillere med smartfunksjoner og mange mediespillere, for eksempel Apple tv. Det er derfor enkelt å se på tv-apparatet.

netflix.no
Pris: 79 kroner per måned

Svensk klassiker

SF Anytime

SF Anytime

Foto: skjermbilde

En tradisjonell utleietjeneste med hyggelig utvalg og tilgang via IPTV.

SF Anytime har leid ut film på nettet i over ti år, og finnes nå også som Pay-per-view via IPTV. Utvalget er middels stort med mer vekt på film enn tv-serier, selv om man kan finne en del uvanlige svenske serier.

Nettstedet er relativt lett å finne frem i med et flertall sjangre og topplister, samt spesielle temaer. De tilbyr blant annet uvanlige lister som "feel bad filmer". Sorteringsmulighetene er greie og informasjonen om titlene er bra, men med begrensede søkemuligheter.

Titlene leies per stykk, og man har to døgn på seg til å ha sett ferdig det man har kjøpt. De strømmes, og man må følgelig være tilkoblet nettet hele tiden mens man titter.

Nye og høyoppløste titler er dyrest, mens eldre finnes til halve prisen. Tv-avsnitt er det aller billigste. Så lenge man ikke har en Apple-enhet er SF Anytime relativt tilgjengelig.

I tillegg til dataen kan man benytte nettbrett med Android, Smart-tv fra Samsung, LG eller Panasonic samt via et flertall av tv-operatører.

sfanytime.com
Pris: 9-49 kroner per stk.

Smidig og omfattende

Viaplay

Viaplay

Foto: skjermbilde

Stort utvalg, eksklusive sportssendinger og mange måter å se på innholdet.

Det som gjør Viaplays utvalg unikt, er at de foruten film og tv-serier også har mengder med sport. Her finnes det ulike abonnementstyper avhengig av hvilke områder man er interessert i.

Viaplay har førsterett på titler fra Sony, Disney og NBC Universal, noe som gjør at man finner mange nye filmer på tjenesten. Du har også tilgang på et stort utvalg av tv-serier, også skandinaviske. Det er lett å bla rundt i innholdet, og det finnes mye informasjon om hver tittel, men søkefunksjonene kunne vært bedre.

Viaplay abonnerer man på, og betaler per måned. Hvor dyrt det blir, avhenger av hvor mye innhold man vil ha, fremfor alt om man ønsker sport. Man kan så strømme titlene, men må være tilkoblet nettet for å titte.

På Apples enheter kan man imidlertid laste ned innholdet og se uten å være tilkoblet. I tillegg til dataen kan man se på innholdet fra en mengde ulike enheter som Smart-tv, smartmobiler og nettbrett samt spillkonsoller. Man kan også se på Viaplay via Viasatboksen.

viaplay.no
Pris: 49-199 kroner per måned

Spotify for film

Voddler

Voddler

Foto: skjermbilde

Se gratis, eller betal for det som passer best og se på mange mobile plattformer.

Voddler er blant de eldste aktørene på markedet. Til å begynne med tilbød de bare strømmet reklamefinansiert film, men de siste to årene har det også vært mulig å leie filmer for å slippe reklamen. Det finnes også et mindre antall filmer som man kan kjøpe og laste ned.

Voddler har nå også en medlemstjeneste hvor man betaler en månedsavgift for å slippe reklamen for de strømmede filmene, og hvor et utvalg av leiefilmer er inkludert. Alle disse kan man også laste ned og se på uten å være tilkoblet nettet.

Voddler er altså den aktøren som har flest alternativ for hvordan man vil betale og se innholdet. Alle valgmulighetene resulterer imidlertid i et litt rotete nettsted, men det finnes ganske bra muligheter for å lete rundt, og man kan merke av for favoritter og koble kontoen til Facebook.

I tillegg til å se på datamaskinen finnes det apper for Voddler til iPhone og iPad, Android, Lumia, Symbian og MeeGo. Alle titlene finnes imidlertid ikke til alle plattformene. Vil man se på tv-en må man derimot dra ledninger, da Voddler verken finnes for Smart-tv eller konsoller.

voddler.com
Pris: 19-37 kroner per stk. / 79 kroner per måned

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)