NRK Meny
Normal

Stopper farlig kosttilskudd

Mattilsynet forbyr umiddelbart salg av tre kosttilskudd som kan sette folks liv i fare.

Forbudte kosttilskudd
Foto: Mattilsynet

Det er påvist innhold av legemiddelsstoffer i kosttilskuddene Potensun, Orexi+ og Potensan - Kur for Menn, og Mattilsynet forbyr nå salget av disse.

- Vi ser svært alvorlig på saken, sier Svanhild Vaskinn, rådgiver i seksjon for kvalitet og ernæring i Mattilsynet .

- Setter folks liv i fare

- Disse kosttilskuddene inneholder legemiddelstoffer i relativt høye mengder uten at dette fremgår av merkingen. Kosttilskuddene markedsføres tvert i mot som naturlige og ufarlige alternativer til legemidler. Folk som tar disse kosttilskuddene villedes og settes i fare, sier hun i en pressemelding.

- Jeg er skremt over at noen med overlegg setter folks liv og helse i fare, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.

Mangler oversikt

Det er forbudt å selge produkter med legemiddelsstoffer som kosttilskudd.

Legemiddelstoffene i disse produktene er spesielt helseskadelig for folk med hjertesykdommer. Stoffene kan føre til blodtrykksfall, besvimelse og i ytterste konsekvens død.

Mattilsynet har kontaktet distributørene, men mangler foreløpig oversikt over omsetningen av produktene.

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.