Stiv og støl to dager etter

Hvorfor gjør det mest vondt to dager etter man har tatt skikkelig i?

Smertefull trening
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Når du begynner å trene eller går i gang for fullt ute i hagen, blir du sliten og trøtt samme dag og litt stiv og støl neste dag.

Men aller verst er det gjerne på dag nummer to. Hva er det som gjør at "straffen" kommer så sent?

- Når musklene yter mer enn de er bygget til, gir det små skader i muskelvevet. Da blir det frigjort en lang rekke stoffer i musklene som gir en slags betennelsestilstand, forteller smerteforsker Lars Arendt-Nielsen til Videnskab.dk .

- Stoffene gjør smertenervene mer følsomme, så du føler tretthet og muskelsmerter tidligere enn du ellers ville gjort. Og de blir først frigitt i store mengder 1-2 dager etter aktiviteten.

Fenomenet kalles "delayed onset muscle soreness" (forsinket muskelsårhet).

Slik blir du mindre støl

Yngvar Andersen

Blir du støl, har du jobbet godt, sier Bedre Puls-trener Yngvar Andersen.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Du kommer ikke utenom en del stølhet når du går i gang med en ny aktivitet. Men det finnes metoder som reduserer det noe.

- Det viktige er at man alltid bruker minst 5 minutter på slutten av treningsøkta til veldig lett aktivitet, sier trener Yngvar Andersen.

Han anbefaler gange hvis man er nybegynner, rolig jogging hvis man er bedre trent - eller rolig sykling.

- Det får ut litt av avfallsstoffene fra musklene, så du blir mindre stiv. Du unngår det ikke, men unngår å bli så stiv at du ikke klarer å trene mer den uka.

Mindre støl etter hvert

Den voldsomme reaksjonen man får i starten når man tar skikkelig i, kan virke avskrekkende på noen.

- Stølheten er i virkeligheten et godt tegn. Den tyder på at du har gjort en god innsats, sier Yngvar Andersen.

Etter forholdsvis kort tid, vil stølheten avta. Det tar bare et par uker med god treningsinnsats.

Er man skikkelig godt trent, blir man nesten ikke støl i det hele tatt - med mindre man prøver seg på noe nytt som krever andre muskler.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.