Synger om Finnskogen

Roy Lønhøiden har gitt ut to cd'er som soloartist. Til våren kommer den tredje.

Roy Lønhøiden

Roy Lønhøiden er snart klar med sin tredje cd.

Foto: Arnulf Møllerstad / NRK

Musikken handler om naturen - naturen der han bor på Finnskogen i Hedmark. Enorme områder der han av og til blir helt oppslukt og overvelda av skogens mystikk og kraft.

- Gud har skapt fiskevannene

Av og til blir han borte med fiskestanga i ukevis her inne. Lever enkelt i pakt med naturens gaver. Roy Lønhøiden tror på Gud og at han har skapt alt. Også Finnskogen...og alle fiskevannene.

- Det er så fintstemt og virker så nøye planlagt, sier Lønhøiden inne i den lille fiskekoia. Han prøver å få varmen i fingertuppene etter at vi har trukket et par garn med gytefarga røye. Ikke storfisk akkurat. Passer i grunnen godt til den stillfarne 43-åringen med den litt snodige hatten. Gitaren ligger klar i kassa.

Visehyllest til faren som døde

For to år sida døde faren til Roy. Det var han som lærte han å fiske. Jakta på dyr eller fugl gjorde ikke faren. Derfor gjør heller ikke Roy det. Han skreiv ei vise for hylle faren. Gjennom livet, heter den.

HØR:  Roy Lønhøiden synger og forteller

 

Roy har vært litt nede for telling. Livet blei vanskelig. Han vil ikke utbrodere akkurat det. Vi spiller: Til jeg kan reise meg igjen. Jeg forteller om en kar som sitter i fengsel. En som er svært glad i natur. Han var med i Friluftsmagasinet i sommer, og sier at den visa har blitt hans salme. 

- Jeg kommer gjerne og spiller i fengselet der han sitter. Sånt har jeg gjort flere ganger før, sier Roy Lønhøiden.

Vi spiller det siste kuttet fra en av cd'ene hans: Det snør på skogen nå. Den begynner med lyden av ulv som uler mot månen en gnistrende vinterkved med rund måne. Roy mener at ulven også er en del av skaperverket.

Roy Lønhøiden

Synger om naturen - på Finnskogen.

Foto: Arnulf Møllerstad / NRK

 

 

Friluftsmagasinet, NRK P1 lørdag 17. november 2007

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.