Stekeos gir kreft

En dårlig nyhet for deg som liker å stå ved komfyren.

Stekeos
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Advarslene mot å spise for stekt eller grillet mat har det vært mange av. Men nå viser det seg at det også er helsefarlig å lage denne maten.

Stekeosen vi puster inn under vanlig matlaging med stekepanne inneholder kreftfremkallende stoffer, har forskere ved NTNU nå påvist. Deres forskning viser også at det har stor betydning hva slags vifteløsning man velger.

Kokker får oftere lungekreft enn andre, og mistanken har vært rettet mot stekeos. Nå råder forskerne oss til å legge om matvanene.

Skift vifte

Kullfiltre tar ikke opp de små, kreftfremkallende partiklene. Viftene som spiller en rolle, trekker lufta ut av huset. Best effekt får man dersom vifta er montert inn mot et hjørne eller mellom to skap. Nye ventilatorer med kraftige motorer er best, men de må brukes på maksimalt nivå for å utnytte effekten.

Enda viktigere er det med god vifte hvis man har åpen kjøkkenløsning. Og uansett bør vifta stå på i et kvarter etter stekingen er ferdig, for å hindre spredning av stekeos til resten av boligen. Fettfilteret må rengjøres hyppig.

Lur matlaging

Mange middagsfavoritter er vi vant til å steke i panna til de svir seg lett. Verdensmester i kokkekunst Geir Skeie bekrefter at stekeosen er noe kokkene tenker over.

- Man merker det hvis man har stått lenge over stekepanna. Man blir tung i halsen og pusten.

Her er Geir Skeies råd for å redusere den farlige stekeosen:

  • Bruk olje i stedet for margarin. Margarin brenner seg lettere. Velg de oljene som smaker minst, for eksempel maisolje.
  • Når maten har fått en fin, brun stekeskorpe kan du steke den videre i stekeovnen. Tilsett litt smør først hvis du vil ha smaken.
  • Bruk litt lavere temperatur på mat som ikke egner seg for ettersteking i ovnen, for eksempel pannekaker.
  • Typisk stekeos-mat som bacon kan fint stekes i langpanne i stekeovnen på 180 grader.

Les også: - Grill riktig, hold deg frisk

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)