Hopp til innhold

Stauder til evig tid

Stauder kan se stusslige ut i utgangspunktet, men i lengden gir de mye mer glede.

Storkenebb og marikåpe

Storkenebb og marikåpe.

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Her er oppskriften på et vellykket staudebed!

Interessen for stauder har de siste årene blomstret opp, noe som kanskje skyldes det vell av utvalg i både farger og blomstringstid staudene kan tilby.

Stort mangfold

Stauder er flerårige, urteaktige planter som lett lar seg formere med avleggere.

Bergenia dekker godt

Bergenia dekker godt.

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

De visner ned hver høst og kommer igjen hver vår. Blomstringstiden for stauder varierer. Det finnes stauder som blomster fra tidlig om våren (som f.eks. arabis og forglemmegei) og sentblomstrende (som f.eks. asters og høstanemone).

Astilbe, monarda, salvie

Vakkert!

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Staudenes høyde varierer fra de helt lave, krypende plantene på rundt fem cm. og opp til de ranke, stolte på oppunder to meter. Mangfoldet er stort. Det er din smak og behag som avgjør.

Lyst til å lage et staudebed?

Her har du oppskriften:

1) Riktig plante på rett sted

Det er viktig at du finner stauder som passer til din hage, terrasse eller balkong i forhold til sol eller skygge, tørt eller fuktig, jordforhold og herdighet.

Grønt er ikke bare en farge

Grønt er ikke bare en farge.

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Ved å kartlegge vekstforholdene på ditt sted slik at du får riktig staude på rett sted, vil du få en langvarig og hyggelig blomsterglede!

2) Ugressfri jord

Denne bør være fri for flerårig ugress, gjennomarbeidet og porøs til 30 cm dyp. Bland inn kompost eller annen moldrik jordforbedring. Det er ønskelig med god drenering. Det kan være lurt å tilsette grunngjødsel – gjerne godt formoldet husdyrgjødsel eller fullgjødsel.

3) Utformingen av bedet

Plasseringen er opp til deg selv; ved en sitteplass, ved en hekk, fritt i plenen, ved huset, ved inngangen og så videre. Formen på bedet kan en lage etter egne ønsker. Bedet kan være usymmetrisk med avrundede former, firkantet eller helt rund, -uansett kan det være lurt å ha klare avgrensinger slik at bedet blir mer lettstelt. Dette kan en gjøre ved å bruke betongheller, naturstein, trekubber og lignende – gjerne kombinert med en strimle fiberduk under.

4) Plantene

Her kan en velge mellom mye etter smak og behag, men ta hensyn til vekstforholdene. Velg ulike blomstringstider slik at blomstringen avløser hverandre og velg sorter som er hardføre i klimaet der du bor. Kraftige robuste sorter dekker bedre og fører til mindre ugrasrensing enn små, sarte planter.

Farger kan en velge etter smak og behag. Sterke solvarme farger, kjølig fargeskala, gjerne lyse lette farger i skygge eller frie fantasifulle kombinasjoner.

Høyde. Dersom bedet blir sett fra en side; plasser de høyeste plantene bak, og så lavere fremover. Dersom bedet blir sett fra flere sider: plasser de høyeste plantene i midten, og lavere utover mot kantene.

Et eksempel på staudebed for skygge med bruk av stauder som har god dekkevne kan være en blanding av ulike hosta (Hosta), storkenebb (Geranium), marikåpe (Alchemilla mollis), bergblomst (Bergenia), strutsevingbregne (Matteuccia struthiopteris) og lungeurt (Pulmonaria angustifolia) for å nevne noen. Ved å velge stauder med god dekkevne og samtidig plante tett vil en få en rask etablering noe som vil gjøre det vanskeligere for ugresset å etablere seg.

5) Planting av stauder

Ta av plastpotten og plant så dypt at potteklumpen kommer noen få cm under jordflaten. Trykk til rundt røttene/potteklumpen. En tommelfingerregel for avstand er:

  • Lave stauder skal ha 20-25 cm avstand.
  • Middels høye skal ha 40-60 cm avstand.
  • De ekstra høye skal ha 80-100 cm avstand.

Dersom bedet er stort kan det være lurt å lage en sti gjennom for lettere å rense for ugras. Vann godt etter planting og rak lett på overflaten for å løse opp jorden.

6) Stell av bedet

Vær nøye med ugrasrensing første året til plantene har vokst godt til. Senere når plantene dekker jorden godt, blir ugrasarbeidet betydelig mindre. Fjern frøugras før det setter modne frø.

Hver vår; klipp ned gamle blomsterstander, fjern gammel løv, rens bort ugras og løs opp øverste jordlag. Gi alltid gjødsel og gjerne toppdressing av god jord. En gjødsling om året er oftest nok for staudebed. Gi god rotbløte ved lange tørkeperioder.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)