Hopp til innhold

Statens strålevern: – Nordmenn er for gjerrige med solkremen

Nordmenn har blitt flinkere, men er fortsatt for gjerrige med solkremen. I tillegg må vi bli flinkere til å ta pauser fra sola, mener Statens strålevern.

Familie soler seg på Huk

TRYGG: Ørjan Larsen (t.v.) beholder T-skjorta på, så han unngår å bli brent. Til høyre kona Irene Bildøy, i midten døtrene Lisa og Rakel.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

De fleste av oss bruker solkrem, men sju av ti følger ikke andre solingsråd. Det viser en undersøkelse gjort for Statens strålevern og Kreftforeningen.

Forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern

Forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern mener nordmenn fortsatt har en vei å gå når det gjelder gode solevaner.

Foto: Petter Arneberg / Presse/Statens strålevern

Et av funnene i undersøkelsen er at nordmenn har god kunnskap om hva som skal til for å unngå hudkreft. Samtidig er det et gap mellom det vi vet og det vi gjør, noe som bidrar til at Norge er at av landene med den høyeste forekomsten av denne kreftformen.

Forsker i Statens strålevern, Lill Tove Nilsen, har et klart råd til solhungrige nordmenn.

– Ikke sats på solkrem alene!

– Skal vi være lenge ute i sola, så må vi både ta noen pauser av og til, og det kan være lurt å ta på noen klær innimellom, sier Nilsen.

– Ikke vits med lavere enn 25

Føflekkreft er den kreftformen som har økt mest de siste årene. Statens strålevern antar at over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium.

Selv om nordmenn er dårlige på å ta andre forholdsregler, har vi altså blitt flinkere på å bruke solkrem de siste årene. En av dem som husker å smøre seg er Irene Bildøy fra Bergen. Sammen med familien er hun innom Huk badeplass på ferietur i Oslo.

– I dag har jeg smurt meg med solfaktor 25 overalt. Noe lavere enn det er det nesten ikke noe poeng å bruke, mener Bildøy.

Mannen hennes, Ørjan Larsen, har til og med fulgt et av rådene fra Statens strålevern: Larsen har beholdt T-skjorta på i finværet, men innrømmer at det ikke bare er fordi han er «flink».

– Det er litt fordi jeg ikke gidder å smøre meg på kroppen. Jeg er litt redd for å bli brent.

Unge menn soler seg på stranda

Petter Nordby (t.v.) og Øyvind Vintermyr er på vei til butikken for å kjøpe solkrem. – Jeg vil jo ikke bli brent, men det hender jeg blir det, sier Vintermyr.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Litt klissete

Sju år gamle Lisa sier foreldrene er opptatt av at hun skal smøre seg. Særlig er Irene påpasselig, forteller Lisa.

Gjør du det da?

– Ikke alltid, fordi jeg synes det er ekkelt å smøre seg. Det er litt klissete.

Forsker Lill Tove Nilsen mener nordmenn ofte er for gjerrige med solkremen.

– Vi smører ofte veldig tynne lag. Det blir ikke den faktoren som vi tror vi får. Vi må smøre ganske tjukt på for at det skal bli nok beskyttelse.

I likhet med familien fra Bergen har Petter Nordby og Øyvind Vintermyr tatt turen til Huk for å nyte julidagen. Kompisene har glemt solkrem, men hevder er på vei til butikken for å ta hånd om det når NRK møter dem.

– Det blir vel faktor 15 eller 20. Så får vi håpe vi blir litt brune likevel, sier Nordby.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)