NRK Meny
Normal

Advarer mot halstabletter

Flere personer har blitt alvorlig syke etter å ha tatt halstabletter som selges reseptfritt på apoteket. Nå advarer Legemiddelverket.

Zyx

ADVARER: Disse halstablettene bør ikke brukes av personer med astma eller legemiddelallergi.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Personer med astma eller legemiddelallergi bør være forsiktig med å bruke halstabletter som inneholder betennelsesdempende midler, ifølge Statens legemiddelverk.

Advarselen kommer etter at fire personer har blitt alvorlig syke etter å ha tatt Zyx tabletter.

– Vi går ut med en advarsel etter at tre personer har fått pusteproblemer, og én person fikk en kraftig allergisk reaksjon, etter å ha tatt Zyx, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk til NRK.

Selges uten resept

Zyx inneholder benzydamin som virker som et betennelsesdempende og smertestillende middel for halsen. Tablettene selges reseptfritt på apotek, og Hortemo tror mange ikke tenker over at det er medisiner.

Sigurd Hortemo

Overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

– Derfor er det er viktig å understreke at disse legemidlene inneholder stoffer som enkelte kan reagere på, sier overlegen.

Statens legemiddelverk har sendt ut et skriv der de oppfordrer apotekene til å informere kundene om mulige bivirkninger.

Allergiske reaksjoner

Halstablettene Zyx kom på det norske markedet i 2014, og siden lanseringen er produsenten Meda blitt kjent med 12 tilfeller av bivirkninger. Noen av dem allergiske reaksjoner.

– Vi har siden lansering informert apotekene om forsiktighetsreglene, derunder hvem som ikke skal bruke produktet, sier Katrine Kalleberg i Meda til NRK.

Hun sier de er opptatt av at legemiddelet brukes på riktig måte, og at forsiktighetsreglene står på pakningen og i pakningsvedlegget.

– Forsiktighetsreglene legemiddelverket viser til gjelder for hele preparatgruppen av betennelsesdempende legemidler, som Zyx tilhører, sier Kalleberg.

– Kan føre til astmaanfall

Legemiddelverket advarer også mot halstabletten Strefen som inneholder det betennelsesdempende stoffet flurbiprofen.

Hvis du tidligere har reagert allergisk på acetylsalisylsyre, eller betennelsesdempende legemidler (for eksempel ibuprofen), skal du være forsiktig med å bruke Zyx og Strefen. Det gjelder også astmatikere. De risikerer å få astmaanfall av tablettene, ifølge Legemiddelverket.

Strefen

Strefen inneholder et betennelsesdempende stoff.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

RB Nordic er lisenseier av halstabletten Strefen. De sier pakningsvedlegget inneholder informasjon om sikker og effektiv bruk av legemiddelet.

– Vi har ikke mottatt noen meldinger om reaksjoner i Norge. Vi følger nøye med, og vil rapportere eventuelle bivirkninger til myndighetene, sier Ina Andreasen i RB Nordic.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.