Staten somler med digital postkasse

Fra 1. april skulle de fleste statlige etatene ha begynt å sende brev til befolkningens digitale postkasser. Bare 30 prosent av dem er i gang.

Digipost

Bare siden nyttår har 300.000 nordmenn skaffet seg digital postkasse.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

900.000 nordmenn har nå opprettet en såkalt digital postkasse, der meldinger fra det offentlige skal erstatte papirbrevene. Av sikkerhetsgrunner kan stat og kommune ikke bruke vanlig e-post når de sender deg sensitiv informasjon.

– Bare siden nyttår har 300.000 personer skaffet seg digital postkasse. Vi er godt i siget, men det er et stykke fram til målet om 3,8 millioner potensielle brukere, sier seniorrådgiver Stig Hornnes i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Men det tar tid før ordningen blir virkelig nyttig. 1. april skulle 139 statlige etater ha tatt den i bruk. Bare 44 av dem greide fristen.

Hornnes mener at helsesektoren er det området hvor det kanskje er mest å hente på å komme raskt i gang.

Du kan reservere deg

I Danmark er det obligatorisk for alle innbyggere å ha en slik postkasse. Her hjemme er bruken frivillig. Men vil du ikke være med, bør du reservere deg for å være sikker på å motta viktige brev fra det offentlige på papir.

Stig Hornnes medgir at det er en utfordring å tydeliggjøre hva en digital postkasse egentlig er.

Stig Hornnes

Når alle etatene bruker digital postkasse kan det offentlige spare minst 400 millioner kroner hvert år, sier Stig Hornnes i Difi.

Foto: Difi

– Mange skjønner ikke behovet, ettersom de allerede har en e-postadresse. Den viktigste forskjellen er at den digitale postkassa er sikrere. Der skal alle brev fra det offentlige etter hvert havne, og lagres så lenge du ønsker, sier han.

Hornnes mener at digitale postkasser ikke bare er en fordel for folk flest, men at de også bidrar til effektivisering av det offentlige som kan spare minst 400 millioner årlig ved å sende posten digitalt framfor på papir.

Trolig ferdig i løpet av året

NRK har bedt Kommunal- og moderniseringsdepartementet kommentere hvorfor flertallet av etatene fortsatt ikke er i gang. Departementet viser til Difi, som har ansvaret for å etablere tjenesten.

Selv om mange ikke rakk fristen 1. april, ser Difi optimistisk på framdriften. Avdelingsdirektør Torgeir Strypet tror at alle etatene vil være tilknyttet digital postkasse i løpet av året.

– Den viktigste grunnen til forsinkelsen er oppgradering av saks- og arkivsystemer til å sende dokumenter digitalt. Vi er i dialog med alle som fortsatt jobber med dette, og regner med at samtlige etater snart er i mål, sier Strypet til NRK.

– Vi er veldig fornøyd med utviklingen. Både antallet digitale brev og antall brukere øker nå kraftig, sier han.

I forrige uke bekreftet finansminister Siv Jensen at meldinger om skattetrekk og skatteoppgjør vil bli sendt til innbyggernes digitale postkasser fra desember i år.

Vil du ha digital postkasse, kan du velge mellom leverandørene Digipost og e-Boks.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)