NRK Meny
Normal

Stadig mer økologisk mat

Stadig flere økologiske matvarer finner veien til norske butikkhyller. I høst kommer de store leverandørene for fullt.

Økologisk kjøtt
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Bare de siste to ukene har Tine lansert økologisk skummetmelk, mens Gilde slår på stortromma med økologisk karbonadedeig og kylling. Seinere i år blir også økologisk produsert kalkunkjøtt introdusert på det norske markedet.

De nye produktene bekrefter trenden med at norske forbrukere ønsker stadig mer økologisk mat i butikkhyllene.

- Det har stor betydning at også de største samvirkebedriftene nå satser økologisk, sier Kersti Mathiassen til nettstedet Etiskforbruk.no. Hun er markedssjef i Oikos , fellesorganisasjonen for de økologiske produsentene i Norge.

På sommerens matfestival i Ålesund ble meierikonsernet Tine kåret til årets leverandør av økologiske produkter.

Tines økologiske sortiment omfatter nå blant annet kefir, yoghurt, lettmelk, lettrømme og ost. Og altså den nye økologiske skummetmelken som foreløpig kun selges på Østlandet.

LES OGSÅ: Stadig mer økomelk

Forventer et skred

Regjeringen legger opp til at 15 prosent av matproduksjonen og forbruket skal være økologisk innen år 2015.

- For å få til det må også de store leverandørene bidra, både innen landbruket og innen foredling og omsetning. Nå begynner hele verdikjeden å innse hvilke muligheter som åpner seg på dette markedet, mener Morten Ingvaldsen. Han er assisterende leder i Debio , organisasjonen som kontrollerer de økologiske produktene i Norge på vegne av myndighetene.

- Jeg ser ikke bort fra at denne utviklingen kan utløse et skred av nye økologiske produsenter og varer i tida framover, legger han til.

Her får du kjøpt økologisk mat .

Flere bønder gir opp

I sommer kom nyheten om at mange økobønder gir opp og går tilbake til tradisjonell produksjon med sprøytemidler.

Begrunnelsen er både dårlig inntjening og tungrodd byråkrati, ifølge en undersøkelse utført av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning.

- Dette skapte et inntrykk av at stadig færre bønder satser økologisk. Men det stemmer ikke, sier Ingvaldsen.

- For selv om en del bønder har meldt seg ut av kontrollordningen, så har enda flere kommet til. Det totale antallet har vist en jevn økning, og denne tendensen forsterkes i år.

- Og av dem som har meldt seg ut har flere samtidig leid ut jorda til nabogårder som fortsetter å produsere økologisk.

Antallet økobønder øker altså i Norge, sakte men sikkert. Hittil i år er økningen på 128, som riktignok ikke er så mange som bransjen håper på.

- Derfor prøver vi å legge forholdene best mulig til rette for at alle typer og størrelser av produsenter kan satse økologisk, forteller Morten Ingvaldsen.

LES OGSÅ: Slår alarm om giftig frukt

Store gårdsbruk viktig

- At volumet øker er også viktig for at markedsledere som Tine og Gilde bokstavelig talt skal kunne levere varene. Flere og større gårdsbruk må kunne forsyne dem med økologiske råvarer når etterspørselen fra forbrukerne stiger slik som nå.

- Denne utviklingen er i gang. Den gjennomsnittlige størrelsen på gårder som nå satser økologisk er større en gjennomsnittet på norske gårdsbruk generelt, forteller Ingvaldsen.

LES OGSÅ: Folk vil ha økologiske egg .

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.