Hopp til innhold

Stadig flere e-bøker i feriekofferten

E-bøker blir stadig mer vanlig blant nordmenn på reisefot. I sommer har bibliotekene lånt ut 46 prosent flere digitale bøker enn i fjor.

E-bok i hengekøya

Bibliotekenes utlån av e-bøker med norsk skjønnlitteratur for voksne er nå tre ganger større enn det digitale salget.

Foto: ColourBox

Papirboka holder stand, men interessen øker for e-bøker.

– Trenden er helt tydelig. Stadig flere låner e-bøker fra bibliotekene, spesielt rett før ferie, sier salgs- og markedsansvarlig Mona Nummedal hos Bokbasen til NRK.no.

– Både utlån og salg har økt jevnt de siste årene. Det er ved påsketider og spesielt i juli at interessen for e-bøkene virkelig har begynt å ta av, forteller hun.

I juli lånte bibliotekene ut hele 46 prosent flere e-bøker enn samme måned i fjor. Samtidig økte salget med 14 prosent, ifølge Bokbasens egne tall.

Tallene tyder på at bibliotekene er blitt e-boklesernes foretrukne kanal. Utlånet av norsk skjønnlitteratur for voksne er nå omtrent tre ganger så høyt som det digitale salget, melder Forfatterforeningen. Bibliotekene lånte ut drøyt 45.000 eksemplarer i juli.

– Liker å reise lett

Anders Wyller, sjefredaktør i reisemagasinet Vagabond

Interessen for e-bøker blir enda større neste sommer, tror Anders Wyller i reisemagasinet Vagabond.

Foto: Vagabond

Sjefredaktør Anders Wyller i reisemagasinet Vagabond tror at interessen for e-bøker blir enda større neste sommer.

– Fenomenet e-bok har lenge vært hausset opp. Men noe er i ferd med å skje, sier han til NRK.no.

– Den lille fremoverlente knekken i den klassiske kikke-ned-posituren som stadig observeres blant reisende, kan ikke bare handle om Facebook og nettnyheter. Jeg tror at stadig flere ferierende fordyper seg litterært på skjermen, sier han.

– Også lesende mennesker liker å reise lett. Mange setter pris på friheten ved å pakke bare en liten skulderveske med tannbørste, pass, undertøy og nettbrett. Denne trenden vil øke ytterligere, lyder Wyllers spådom.

– Fortsatt marginalt

Aslak Sira Myhre

Distribusjon og lagring er e-bokas store fordel, sier Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– I Norge er e-bøkene fortsatt et helt marginalt fenomen. Men jeg er glad for at de begynner å finne sine brukere også hos oss, sier direktør på Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre til NRK.no.

Han tror ikke den økte interessen for det digitale formatet på noen måte er begynnelsen på papirbokas endelikt.

– Papirbøkene har ekstremt gode levekår i Norge, med mange utgivelser og svært effektiv distribusjon. I USA og andre land der e-bøker står sterkere har papirutgavene langt dårligere vilkår, sier han.

Sira Myhre peker på distribusjon og lagring som e-bokas store fordel.

– I min familie fortrekker vi å lese bøkene på papir. Men når ferien står for døra tar fysiske bøker for fire mennesker mye plass og vekt. Da velger vi e-bøker, slik stadig flere andre også åpenbart gjør i ferietider, sier Sira Myhre.

Parallellutgaver

– Blant dem som kjøper e-bøker, er den oversatte skjønnlitteraturen mest populær, forteller Mona Nummedal hos Bokbasen.

Det digitale salget har økt 17 prosent hittil i år, til tross for at omsetningen av e-bøker med norsk skjønnlitteratur gikk ned med 10 prosent.

Det meste av skjønnlitteraturen som utgis i Norge, kommer nå både på papir og digitalt.

– Hvis det ikke finnes parallellutgave, har det nesten alltid med rettigheter å gjøre, sier Nummedal.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)