Hopp til innhold

Stadig flere barn med narkolepsi

Siden svineinfluensa-pandemien i 2009, har 54 norske barn og unge utviklet narkolepsi, viser ferske tall.

Vaksine

Uvanlig mange barn og unge har utviklet narkolepsi siden de ble vaksinert mot svineinfluensa i 2009 og 2010.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Kompetansesenteret for AD/HD, Tourettes syndrom og narkolepsi har, i samarbeid med Folkehelseinstituttet, aktivt samlet inn opplysninger om barn og unge som har utviklet narkolepsi etter pandemien, og legger nå fram nye tall i en pressemelding. De mener årsaken til økningen er pandemivaksinen.

– Åtte stykker fikk de første symptomene en måned etter vaksinasjon, og i løpet av det første året var det 34 til, forteller seksjonsleder i Kompetansesenteret, Gerd Strand.

Nå er det 54 stykker, hvorav alle ble vaksinert i 2009 og 2010. I Sverige og Finland er tallene enda høyere.

– Tallet for narkolepsitilfeller er jo vanligvis mye lavere. Det er kun seks stykker som har utviklet sykdommen, som ikke ble pandemivaksinert, sier Strand.

Gerd Strand

Gerd Strand fra Nasjonalt Kompetansesenter for AD/HD, Tourettes syndrom og narkolepsi mener det er for lite kunnskap om narkolepsi i Norge.

Foto: Marit Skram

For lite kunnskap

– Det har vært altfor lite kunnskap om narkolepsi i Norge, mener Strand.

Narkolepsi hos barn er svært sjelden, og få søvneksperter og barneleger har erfaring med barn som narkolepsipasienter, heter det i pressemeldingen.

For å belyse konsekvenser etter pandemien og pandemivaksinering er det nødvendig å følge utviklingen i lengre tid fremover, både blant vaksinerte og uvaksinerte.

Kompetansesenteret arbeider med oppfølging av denne pasientgruppen og retningslinjer for utredning og behandling. 30 nylig diagnostiserte barn og unge deltok i vår på et kurs på Frambu om hvordan man kan leve med diagnosen resten av livet.

En annen viktig oppgave er å gi nok informasjon til familie, skole og lokalsamfunn.

I sommer har også Kompetansesenteret i samarbeid med Foreningen for Søvnsykdommer og forfatteren Mariann Youmans, gitt ut boken Zzznork (2012) for unge med narkolepsi, som har blitt sendt til alle barn og unge som nylig har fått diagnosen.

Krever svar om vaksine og narkolepsi

Helsemyndighetene beklaget

Det vil ta tid før man har et sikkert tallgrunnlag for å beregne hvor sterk sammenhengen mellom pandemivaksinasjon og narkolepsi er.

– Jeg kan ikke svare på hvor lang tid det tar. Men de norske helsemyndighetene mener jo også at det er en rimelig grunn til å anta at det er vaksinen som har forårsaket sykdommen. Både helseminister og helsedirektør har jo beklaget sterkt i ettertid, forteller Strand.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)