NRK Meny
Normal

Stadig flere "monsterbakterier"

Bakterier som ikke lar seg behandle med antibiotika brer seg fortere i Europa enn forskerne har trodd.

Isolat
Foto: Scanpix/AFP

Mange dødelige sykdommer kan i dag enkelt behandles med antibiotika, men hva skjer hvis medisinene ikke lenger biter på?

For bare fem år siden var totalresistente bakterier en sjeldenhet. I dag er de et dagligdags problem i mange land, og det viser seg at problemet også vokser raskere enn antatt i Europa.

I en stikkprøveundersøkelse av europeiske intensivleger, sier halvparten at de har behandlet en pasient for totalresistente bakterier det siste halvåret.

Undersøkelsen er utført av Det europeiske smittevernsenteret ECDC .

Mangler oversikt

Selv om bare 95 leger er trukket ut i undersøkelsen, er dette den beste tilgjengelige statistikken vi har, ifølge forsker Dominique L. Monnet ved ECDC.

- Dette er et øyeblikksbilde fra Europa og ingen stor studie. Men så lenge legene ikke plikter å melde fra om totalresistente bakterier, har vi ingen bedre statistikk, sier Monnet til Dagens Nyheter .

Det er liberal bruk av antibiotika som er årsaken til at bakterier blir resistente. Derfor er også problemene betydelig større i Sør-Europa enn i Norden. I Europa er Hellas verst.

Mest importtilfeller i Norge

Her i landet har vi spredte enkelttilfeller av totalresistente bakterier, og de fleste har pådratt seg bakteriene i utlandet.

- Jeg kan vel si at vi har kontroll, men også at dette er en stor bekymring, sier Gunnar Skov Simonsen ved Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober, NORM.

Han peker på nøktern bruk av antibiotika og god kontroll med smittevern på sykehusene som de viktigste redskapene i kampen mot resistente bakterier.

- Dersom man først får slike bakterier inn på en sykehusavdeling, viser det seg at de kan være svært vanskelig å kvitte seg med, forteller Simonsen.

Ikke noe nøyaktig begrep

Begrepet "totalresistente bakterier" er et relativt begrep som er gjenstand for mye debatt i fagmiljøet.

- Ofte er det snakk om bakterier som ikke lar seg behandle med noe vi har lyst til å bruke, på grunn av bivirkninger. Hva som skal defineres som totalresistent er det stor uenighet om, og derfor er det også så vanskelig å rapportere, forteller Simonsen.

En økning i resistente bakterier, fører til at flere må behandles med kirurgi.

- I tilfeller som vi i dag er vant til å behandle med medisiner, må man være mer aggressiv på å skjære bort, sier Simonsen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.