Hopp til innhold

Stadig flere "monsterbakterier"

Bakterier som ikke lar seg behandle med antibiotika brer seg fortere i Europa enn forskerne har trodd.

Isolat
Foto: Scanpix/AFP

Mange dødelige sykdommer kan i dag enkelt behandles med antibiotika, men hva skjer hvis medisinene ikke lenger biter på?

For bare fem år siden var totalresistente bakterier en sjeldenhet. I dag er de et dagligdags problem i mange land, og det viser seg at problemet også vokser raskere enn antatt i Europa.

I en stikkprøveundersøkelse av europeiske intensivleger, sier halvparten at de har behandlet en pasient for totalresistente bakterier det siste halvåret.

Undersøkelsen er utført av Det europeiske smittevernsenteret ECDC .

Mangler oversikt

Selv om bare 95 leger er trukket ut i undersøkelsen, er dette den beste tilgjengelige statistikken vi har, ifølge forsker Dominique L. Monnet ved ECDC.

- Dette er et øyeblikksbilde fra Europa og ingen stor studie. Men så lenge legene ikke plikter å melde fra om totalresistente bakterier, har vi ingen bedre statistikk, sier Monnet til Dagens Nyheter .

Det er liberal bruk av antibiotika som er årsaken til at bakterier blir resistente. Derfor er også problemene betydelig større i Sør-Europa enn i Norden. I Europa er Hellas verst.

Mest importtilfeller i Norge

Her i landet har vi spredte enkelttilfeller av totalresistente bakterier, og de fleste har pådratt seg bakteriene i utlandet.

- Jeg kan vel si at vi har kontroll, men også at dette er en stor bekymring, sier Gunnar Skov Simonsen ved Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober, NORM.

Han peker på nøktern bruk av antibiotika og god kontroll med smittevern på sykehusene som de viktigste redskapene i kampen mot resistente bakterier.

- Dersom man først får slike bakterier inn på en sykehusavdeling, viser det seg at de kan være svært vanskelig å kvitte seg med, forteller Simonsen.

Ikke noe nøyaktig begrep

Begrepet "totalresistente bakterier" er et relativt begrep som er gjenstand for mye debatt i fagmiljøet.

- Ofte er det snakk om bakterier som ikke lar seg behandle med noe vi har lyst til å bruke, på grunn av bivirkninger. Hva som skal defineres som totalresistent er det stor uenighet om, og derfor er det også så vanskelig å rapportere, forteller Simonsen.

En økning i resistente bakterier, fører til at flere må behandles med kirurgi.

- I tilfeller som vi i dag er vant til å behandle med medisiner, må man være mer aggressiv på å skjære bort, sier Simonsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)