Stadig fler legges inn på nytt

11 prosent av alle som skrives ut fra norske sykehus legges inn igjen før det har gått en måned. Tallet på reinnleggelser øker for hvert år. Sykepleierforbundet mener dette er et symptom på at presset på sykehusene er for stort. Effektiviteten går på kvaliteten løs.

Fra Gjøvik sykehus.
Foto: Anders M. Leines / NRK

 

Se reportasjen i nett-TV her

Når du skrives ut av sykehuset er sjansen stor for at du kommer fort tilbake. For hele 11 prosent av alle som skrives ut fra sykehus blir lagt inn igjen før det har gått en måned, viser tall fra SINTEF-Helse. Det vil vi at 81 000 pasienter opplever dette hvert år.

Sykehusene må behandle stadig flere pasienter på kortere tid. Lederen i Norsk Sykepleierforbund, Bente Slaatten, er bekymret for utviklingen.

- Det er ingen tvil om at det er et stort problem at pasienter ikke er ferdigbehandlet når de skrives ut av sykehus i dag. Det store omfanget av reinnleggelser som fortsetter å øke, er et symptom på at presset i helsetjenesten er for stort, sier Slaatten. Hun mener effektiviteten går på kvaliteten løs.

Sier opp i protest

Overlege Christian Fossum
Foto: Anders M. Leines / NRK

Christian Fossum, avdelingsleder på medisinsk avdeling på Gjøvik sykehus, er enig. Han sier opp sin lederstilling i protest mot økonomiske prioriteringer som han mener går på kvaliteten løs.

- Vi har begrensede ressurser, og vi har 1500 korridorpasienter i året. For at vi skal klare å ta imot flere pasienter må vi skrive ut folk raskere, sier Fossum.

På hans avdeling er liggetiden redusert med et døgn bare det siste året. Sykehuset har ikke ressurser eller plass til å ha folk liggende lenge.

For hver enkelt innleggelse får sykehuset penger fra staten. Derfor lønner det seg ikke å ha folk liggende lenge på sykehus. Det blir dyrt.

Uforsvarlig

- I og med at vi har større krav på oss til å ta imot flere pasienter hvert år, så må vi jobbe fortere for å få ledige senger. Dessverre er systemet slik at jo flere som ligger kort tid på et sykehus, jo lettere tjener man penger i avdelingen.  

Bente Slaatten.
Foto: Ronald Hole / NRK

- De som ligger lenge blir mer en økonomisk belastning for avdelingen, sier Fossum. Han synes det er fortvilende, og han kan ikke stå bak en slik situasjon på en medisinsk forsvarlig måte.

- I dette finansieringssystemet er det ikke gode ordninger for dem som trenger lang liggetid og mye omsorg, sier Fossum.

I fjor ble det behandlet 235 000 flere pasienter enn året før. Sykepleierforbundet er ikke bare glad for at det behandles så mange pasienter.

- Isolert sett er det positivt at mange behandles. Men vi behandler i dag flere pasienter enn det systemet har ressurser til. Det går utover de ansatte og pasientene. Vi ser det i form av reinnleggelser, sier Bente Slaatten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)