Hopp til innhold

Sprøstekt løk bader i fett

Flere kalorier i sprøstekt løk enn i melkesjokolade.

Sprøstekt løk

Med rundt 52 gram fett (21 gram mettet) og 32 gram karbohydrater (per 100 gram) er sprøstekt løk faktisk en større kaloribombe enn vanlig melkesjokolade.

Foto: Kim Jansson / NRK

Sprøstekt løk er for mange et velsmakende tilbehør til pølsemiddagen, men særlig sunt er det ikke. Faktisk er sprøstekt løk en aldri så liten kaloribombe.

Åse Kringlebotn

Åse Kringlebotn, ernæringsfysiolog og kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for egg og kjøtt (Matprat).

Foto: Mari Svenningsen / Matprat

Det er nemlig så mye som 616 kilokalorier (kcal) per hundre gram sprøstekt løk. Til sammenlikning er det 550 kcal per hundre gram Freia melkesjokolade. Rå løk (gul) teller 32 kcal per hundre gram.

– Når løken blir frityrstekt i olje, vil den trekke til seg masse fett, og det tror jeg ikke det er så mange som tenker på, sier Åse Kringlebotn i Matprat til NRK.no.

Kringlebotn er ernæringsfysiolog og har gitt ut flere bøker innen matfaget. Hun legger til at kombinasjonen med en god og feit pølse, kanskje snurret i bacon med litt rekesalat til, samt sprøstekt løk, gjør kaloriregnestykket alt annet enn hyggelig.

– Slikt tilbehør kan mangedoble kaloriinnholdet i måltidet, sier hun.

Sprøstekt løk melkesjokolade

Pakken til venstre inneholder 616 kilokalorier, mens platen til høyre inneholder 550 kilokalorier.

Foto: Kim Jansson / NRK

Sprøstekt løk

Næringsinnhold per 100 g

Energi, kJ

2595 kJ

Energi, kcal

618 kcal

Protein

3,8 g

Karbohydrater

32 g (11 g sukkerarter)

Fett

52 g (21 g mettet)

Salt

1,9 g

Kilde: Stabburet PS sprøstekt løk

Sunnere enn før

Orkla Foods Norge, som blant annet fører Stabburets PS sprøstekt løk, sier selskapet allerede har gjort løken sunnere. For halvannet år siden endret selskapet oppskriften.

Hanne Dankertsen

Hanne Dankertsen, kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge.

Foto: Orkla Foods Norge

– Vi fjernet palmeolje fra løken og erstattet den med andre oljetyper, blant annet rapsolje. Stekt løk skal jo være sprø og holde seg slik med riktig konsistens i romtemperatur, så derfor har vi valgt oljer ut fra det og hensynet til smaken, sier kommunikasjonssjef Hanne Dankertsen i Orkla Foods til NRK.no.

Hun legger til at i slike produkter som folk vanligvis ikke spiser så mye av, teller smak ganske mye.

– Smak er viktig i et slikt lite tilbehørsprodukt som dette, men vi er alltid interessert i å se på muligheten til å gjøre våre produkter enda sunnere.

Hjemmelaget er også usunt

Det er selvfølgelig mulig å lage sprøstekt løk selv. Men hjemmelaget er nok ikke særlig sunnere enn den masseproduserte varianten.

– Det blir omtrent det samme, fordi løken vil fortsatt trekke til seg fettet når du frityrsteker den. Du kan jo steke løken i pannen med litt olje, men da blir det ikke så sprø, sier Åse Kringlebotn i Matprat.

Hun legger til at selv om det er store mengder fett i sprøstekt løk, må det være lov til å unne seg noe godt en gang iblant.

– Et sunt kosthold handler jo ikke bare om ett måltid, og det at du skeier ut en gang iblant er ikke det som teller – det er regnestykket over tid som er viktig, sier Kringlebotn.

Mengde og hyppighet

Tine Sundfør

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog i bedriftshelsetjenesten Synergi Helse.

Foto: Anita Sælø

Akkurat det er klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør helt enig i.

– Selv om det er snakk om mange kalorier i sprøstekt løk, er det ikke så farlig om du bare spiser det en gang iblant, sier Sundfør til NRK.no.

I likhet med det å spise snacks, sukkerbrus, kaker og godteri, skal det være lov å kose seg, bare man ikke gjør det for ofte.

– Jeg skulle ønske vi klarte å ta lørdagen tilbake, sier kostholdseksperten.

Husker du tallerkenregelen?

Grønnsaker

Minst en tredel og helst halvparten av middagstallerkenen din bør fylles grønnsaker, ifølge Tine Sundfør.

Foto: Kim Jansson / NRK

I tillegg til å redusere inntaket av søte fristelser, har Sundfør et annet tips til deg som vil spise sunt: Lytt til Thorbjørn Egner! Hans «Grønnsaksspisersang» oppsummerer det beste tipset ernæringsfysiologen kan gi.

«Den som spiser pølsemat og kjøttmat hele dagen,
han blir så doven og så lat og veldig tjukk i magen.

Men den som spiser gulrøtter, knekkebrød og peppernøtter,
tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille.

Han blir sånn passe mett i magen, glad og lystig hele dagen
og så lett i bena at han ikke kan stå stille.»

Eller med andre ord: La grønnsaker være en stor del av matinntaket ditt.

– Rådet er gammelt, men nå har vi masse dokumentasjon på at det faktisk stemmer, sier Sundfør.

Hun anbefaler å følge tallerkenregelen, som mange sikkert lærte om på skolekjøkkenet.

– Den enkleste regelen for å gå ned i vekt, er å sørge for at minst en tredel, eller helst halvparten av tallerkenen er fylt med grønnsaker. Da kan du til og med forsyne deg en gang til, så lenge du også forsyner deg av grønnsaker, sier Sundfør.

SE OGSÅ: Gjett hva som er i tacoen til Ida (24)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)