NRK Meny
Normal

Sprinkelsenger kan være dødsfeller

Barnesenger med senkbare sprinkler blir forbudt i USA etter en rekke dødsfall. Slike senger selges også i Norge.

Sprinkelseng med løs vegg

Denne dokka viser hva som kan skje hvis barnet krabber i en seng med defekt sprinkelvegg.

Foto: U.S. Consumer Product Safety Commission

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bevegelige sprinkelvegger i barnesengene er i utgangspunktet et fint hjelpemiddel for foreldre. Ved å skyve ned veggen blir det mye enklere å komme til når barnet skal løftes opp.

Sprinkelseng med løs vegg

Det skal lite til før ulykken er ute.

Foto: U.S. Consumer Product Safety Commission

Slike senger er populære både i USA og Norge. Problemet er bare at de kan være livsfarlige for de små.

Hele 32 amerikanske babyer og småbarn er blitt kvalt i sprinkelsenger det siste tiåret.

Feil bruk eller dårlig konstruksjon gjorde at hodet deres ble sittende fastklemt i et mellomrom som kan oppstå mellom madrassen og en løs sprinkelvegg.

Trukket tilbake

Dødsfallene har ført til at mer enn fire millioner slike senger er trukket tilbake fra det amerikanske markedet siden 2007, fordelt på mer enn 20 modeller fra ulike fabrikanter.

Men det er ikke nok å stanse de aller farligste nye sengene, mener amerikanske myndigheter. Fra neste sommer forbyr de all produksjon og alt salg av babysenger med senkbare sprinkelvegger. Salgsforbudet gjelder også brukte senger.

Grunnen til at de nye reglene ikke trer i kraft umiddelbart, er at amerikanske hoteller og barnehjem skal få tid til bytte ut utstyret sitt.

Ifølge nettstedet About.com er dette de viktigste årsakene til at det dannes en åpning mellom sideveggen og resten av senga som kan bli en livsfarlig felle:

  • Slitasjen øker hvis sprinkelveggen festes feil vei (opp/ned). Mange foreldre er ikke klar over dette.
  • Sprinkler laget av enkelte typer mykt treverk kan løsne etter en viss tids slitasje.
  • Plastsprinkler kan brekke eller vri seg.
  • Viktige smådeler som skruer og bolter kan løsne og forsvinne når man demonterer og lagrer senga i påvente av et nytt barn. Senger kjøpt på loppemarked kan ha samme feil. Problemet blir ikke oppdaget, og veggen blir løs og farlig.

LES OGSÅ:

Halvparten av lekene er farlige | - Foreldrene må skjerpe seg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Defekt sprinkelseng

Å reparere sprinkelveggen selv kan være livsfarlig.

Foto: U.S. Consumer Product Safety Commission

Ingen godkjenning i Norge

Barnesenger med senkbare vegger selges også i Norge. Også her er de et populært valg.

Hos oss finnes det ingen godkjenningsordning, men produsenter og importører må følge gjeldende regelverk og den europeiske standarden for slike senger.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ( DSB ) gjør oppmerksom på at det er den enkelte produsent eller importør som må sørge for at barnesengene de tilbyr på det norske markedet er sikre.

- DSB er ikke kjent med tilsvarende ulykker og dødsfall i Norge. Det amerikanske forbudet var ukjent for oss, sier seniorrådgiver Sverre Lundh Limtun i DSB.

- Vi vil følge situasjonen i Norge, og DSB vil få informasjon fra EU-kommisjonen dersom noe bør gjøres også på det europeiske markedet.

Limtun er overrasket over antallet barnedødsfall i USA. - Dette var et fryktelig høyt tall. Jeg er kjent med at sprinkelsenger med skyvbar vegg også selges i Norge, men det er mulig at markedsandelen er lavere her enn i USA, sier han til NRK.no.

- Meningsløst

Politikeren som tok intiativ til lovforbudet sier at disse produktene er livsfarlige.

- Vedtaket vil forhindre meningsløse dødsfall i framtida, sier senator Kirsten Gillibrand til nyhetsbyrået AP . Gillibrand overtok som senator etter Hillary Clinton da hun ble utenriksminister i fjor.

Foreningen for barnesengprodusenter i USA sier i en uttalelse at sprinkelsenger trygt kan brukes når de er korrekt montert og ikke trukket tilbake fra markedet.

Samtidig med forbudet innfører USA en ny og strengere standard for barnesenger med fastmontert sprinkelvegg.

Nye tester skal kontrollere at slitestyrken motstår risting og hopping i senga. Og de enkelte delene skal merkes bedre slik at det blir lettere for foreldre å montere sengene korrekt.

LES OGSÅ:

Stor test - livsfarlige barneseter | Test av bilbarneseter

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.