Hopp til innhold

Sporer matvarer med mobilen

Nå kan matvarene fortelle sin egen historie. I danske butikker skanner kundene inn en strekkode på mobiltelefonen sin og får vite mer om såkalt rettferdige varer før de handler. Coop vurderer å innføre samme ordning i Norge.

Mobilskanning av varer forteller deg hvor det kommer fra.
Foto: Just Fair

Ny teknologi kan nå gi forbrukerne enklere adgang til informasjon om maten de kjøper. I sommer har Coop-butikkene i Danmark tatt i bruk et system som gjør at kundene får informasjonen elektronisk mens de befinner seg i butikken.

Varer med en 2D-strekkode skannes på mobilen eller på en skjerm i butikklokalet. Kunden får så tilsendt et videoklipp eller annen informasjon som viser hvem man støtter når man kjøper et såkalt rettferdig produkt, og hvilken effekt støtten har.

Varene kan med andre ord spores på en kjapp måte hele veien fra bonde til butikk. Systemet blir jevnlig oppdatert med nye historier og mer informasjon om produktene.

Gir også tilbakemelding

Den elektroniske sporingen går begge veier. Etter å ha sett videosnutten kan matvarekundene gi tilbakemelding i form av tekst eller en videohilsen til produsenten, som gjerne befinner seg i den fattige delen av verden. På den måten vil bøndene få mer kunnskap om hvor varene deres havner og hvordan de blir mottatt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Her kan du se mobilsporing i praksis:

Se demonstrasjon av mobilskanneren her

Sporingssystemet kan også brukes på mer velkjente måter via ordinære nettsider. Firmaet Just Fair står bak det hele, i samarbeid med den danske Coop-kjeden.

Filosofien bak er at den spesielle strekkoden skal gjøre det mulig for bærekraftige varer å henvende seg direkte til forbrukerne, og dermed øke markedets bevissthet om betydningen av å velge rettferdige produkter.

Dette er altså et moderne sporingssystem, og ingen ny sertifiseringsordning for bæredyktig handel. Velkjente merkeordninger som Faitrade, Regnskogalliansen og UTZ Certified tar seg fortsatt av selve sertifiseringen.

Fra starten var kaffe det eneste produktet som lot seg etterspore på denne måten i de danske butikkene, men i løpet av kort tid skal systemet utvides til å omfatte en rekke andre matvarer. Og i stadig flere butikker.

Kanskje til Norge

- Det hele er ganske nytt, men tilbakemeldingene fra Danmark tyder på at det er vellykket allerede. Systemet er enkelt og lite kostnadskrevende, og åpenbart noe kundene setter pris på, sier informasjonssjef Ole André Myhrvold i Coop Norge.

- Vi vil nå se nærmere på denne løsningen, forteller han. - Erfaringene fra Danmark blir avgjørende for om vi innfører det i Norge også. Jeg regner med at vi bestemmer oss før jul.

Myhrvold legger til at butikkjeden allerede er opptatt av sporbarhet. Coop Norge har en såkalt rød tråd-garanti, som betyr at kundene kan spørre betjeningen hvis de lurer på hvor matvarer stammer fra. Da skal de få svar.

Avansert strekkode

Hvis man innfører det danske systemet også her hjemme, tar man sporingen ett langt skritt videre inn i den digitale virkeligheten. Just Fair satser på å gjøre de tekniske barrierene enda lavere etterhvert.

De fleste av dagens nye kameramobiler har strekkodeleser ferdig innebygget, og til mange eldre modeller kan man laste ned et leseprogram fra nettet. Ved å knipse et bilde av den litt avanserte todimensjonale strekkoden får man kjapt tilgang til en nettside der informasjonen ligger.

SE OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)