Høyt kolesterolnivå er risikofaktor nummer en for hjerteinfarkt. Men du kan gjøre mye selv. Ved å spise riktig kan du spise deg frisk. Det har nordmenn gjort jevnt og trutt de siste 30 årene.
- Vi har et godt grunnlag for å slutte at kostholdet har hatt stor betydning for
nedgangen i kolesterolnivået i
Ribbe er et typisk eksempel på kjøtt du må være forsiktig med. Her er det mye mettet fett. En gang i året er best. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
befolkningen, sier forsker Sidsel Graff-Iversen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Matportalen.no.
Hvordan senke kolesterolet
Men det er mulig å senke risikoen ytterligere ved å spise riktig.
Det beste rådet for å redusere kolesterolnivået er å spise mindre matvarer som er rike på mettet fett. Fete melkeprodukter,
kjøtt og kjøttprodukter og margarin er de viktigste kildene.
Generelt bør du følge disse kostrådene:
God mat for lavere kolesterol.
Magre (lette) melkeprodukter
Magert kjøtt
Fet fisk
Grove og fiberrike kornprodukter
Fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen
Flere tips til sunn og riktig mat kan du også finne her.
«Farlig» og «godt» kolesterol
Det er to typer kolesterol i blodet. For mye av det «farlige» LDL-kolesterolet fører til kolesterolopphopning i blodårene, mens det «gode» HDL-kolesterolet har til oppgave å suge til seg overskuddskolesterolet i blodårene og frakte det til leveren hvor det skilles ut gjennom gallen.
Et ugunstig forhold mellom det gunstige og ugunstige kolesterolet er den viktigste risikofaktoren for hjerteinfarkt.
Riktig kosthold forebygger hjerteinfarkt
Flere undersøkelser viser at spesielt kostholdet har svært stor betydning for hvem som blir rammet av hjerteinfarkt.
Høyt kolesterolnivå er risikofaktor nummer en for hjerteinfarkt. Bilde: NRK, Gunnar Holthe
- Nordmenn har de siste 30 årene fått i seg stadig mindre mettet fett og transfett som øker det dårlige kolesterolet. Får vi forbruket av dette fettet ytterligere nedover, vil risikoen for hjerteinfarkt bli redusert enda mer, mener Graff-Iversen.
Prosentandelen energi i kostholdet som kommer fra fett har falt fra 40 til 35 prosent, og nærmer seg helsemyndighetenes anbefaling på 30 prosent.
Når bør du teste kolesterolet?
- Det er forskjellige synspunkter på dette, men å ta en test en eller to ganger i løpet av ditt voksne liv er fornuftig, mener Graff-Iversen.
Bare hvis nivået er klart over det ideelle, er det grunn til å sjekke på nytt med jevne mellomrom. Her vil legen kunne gi råd. Hun legger til at de som har hjertesykdom i familien bør teste seg, spesielt hvis mor eller far har fått dette før 60 års alder. Høyt kolesterol er stort sett umulig å oppdage uten å ta en test.
Behandling av høyt kolesterol
Du bør ta en test en eller to ganger i løpet av ditt voksne liv, mener Sidsel Graff-Iversen. Foto: NRK, Puls
Omlegging av kostholdet er hjørnesteinen i all behandling av høyt kolesterolinnhold i blodet. De aller fleste får godt betalt for innsatsen og selv små forandringer er bra. Effekten av kostomlegging kan måles allerede etter noen uker og kan gi 5-30 prosent reduksjon av kolesterolnivået.
Gode kostvaner er også meget viktig for personer som bruker kolesterolsenkende medikamenter. I tillegg til kosten er det veldig viktig å ikke røyke.
Mer om kolesterol på Puls
Fedon var høsten 2005 i Puls for å snakke om kolesterol. Her kan du lese Fedons råd.
Du kan også lese hva overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet svarte på seernes spørsmål om kolesterol.
Les også artikkelen om at vi årlig tygger vi kolesterolsenkende midler for over en milliard kroner. Og at det finnes alternativer som nesten er gratis! Her
Fakta om kolesterol
Kolesterol er et fettstoff kroppen ikke kan klare seg uten. Kolesterolet i blodet har til oppgave å pakke inn og frakte fettstoffer til alle kroppens celler. Kroppen produserer kolesterol selv.
Tetter åreveggene
Spiser du mye fett, må kroppen lage ekstra kolesterol for innpakning og frakting av fettet i blodet. Kroppen har liten kapasitet til å kvitte seg med kolesterol. For stor produksjon fører derfor til at noe kolesterol fester seg til åreveggene og bidrar til at åreveggene fortetter seg over tid.
Du produserer mest selv
Du kan verken se, lukte eller smake kolesterol i maten. Matvarer fra dyr, fisk og skalldyr inneholder kolesterol. Det kolesterolet man inntar direkte ved å spise for eksempel kaviar eller egg, er minimale mengder sammenlignet med kolesterolet kroppen selv produserer hvis du bruker for mye fete kjøtt- og melkeprodukter.