Spennende reisemål i vinterkulda

Det kan lønne seg å dra på storbyferie akkurat nå. Her er reiseekspertens tips for en spennende langhelg i Europa.

Burano

Burano, en av de venezianske øyene, er vel verdt et besøk også om vinteren.

Foto: Paul Cowan / ScanStock

Europa har mye å friste med for reiseglade nordmenn som vil bort fra hålke og sprengkulde.

Akkurat nå har du muligheten til å oppleve helt andre og spennende sider av reisemål som flommer over av turister ellers i året.

– Midtvinters er det relativt stille i Venezia. Og ikke spesielt varmt. Men det er en helt særpreget opplevelse å gå på oppdagelsesferd når du har byen nesten for deg selv, mener Julie Luneborg.

Sammen med kollegene sine i reisebutikken Nomaden, har hun plukket fram noen anbefalte reisemål for en langhelg mens dagene er korte.

På foto-jakt

Sukkenes bro i Venezia

Sukkenes bro i Venezia er nylig gjenåpnet etter tre års restaurering, og er igjen blitt et yndet motiv for turister med kamera.

Foto: Andrea Pattaro / Afp/Scanpix

– Rusler man rundt på måfå og går seg litt vill i Venezia, venter det mange spennende inntrykk både for syns- og duftsansene. Og litt av hvert for ganen også. Og ikke glem kameraet hvis du liker å fotografere, minner hun om.

– Lyset er spesielt vakkert i Venezia om vinteren. Mulighetene er store ikke minst for svart/hvitt-fotografen.

– Legg gjerne inn en dagstur til Burano, en øy i lagunen utenfor Venezia som kunne vært en levende reklame for malingprodusenter. Her er husene malt i hver sin sprudlende farge. Et vakkert og helt spesielt syn, sier Luneborg.

Mellom Burano og Venezia ligger forøvrig Murano, øya som er verdenskjent for sin glassproduksjon.

– Kjører du bil, tar turen bare et par timer til Trieste, som er en alternativ destinasjon for selve flyreisen.

– Men siden Venezia er Marco Polos by, anbefaler jeg sjøveien til Trieste via Piran i Slovenia, sier Julie Luneborg . - Spesielt hvis man vil fortsette oppdagelsesferden videre østover, slik Marco Polo gjorde.

Flere byer i Belgia

Brugge

Å rusle rundt i Brugge er en opplevelse uansett årstid.

Foto: ScanStock

Belgia er også et spennende reisemål vinterstid, mener reiseeksperten.

– Og absolutt verdt en weekend-tur hvis hygge og kulinariske gleder er det viktigste. Her er det kort vei mellom byene, med Brussel, Antwerpen og Brugge som de mest kjente. Men de er alle litt forskjellige, forteller Luneborg.

Julie Luneborg

Reiseekspert Julie Luneborg er aller mest begeistret for Istanbul.

Foto: Nomaden

– Bygningene og atmosfæren i de historiske sentrumsområdene er så tiltalende at man ikke nødvendigvis må få med seg en rekke museer også. Ofte holder det å rusle rundt litt på måfå.

– Og er man glad i øl, har man kommet til riktig land.

– Utvalget er enormt, selv om det sannsynligvis er flere puber og barer enn ølmerker i Belgia. Det er jo heller ingen ulempe at landet ikke ligger så langt unna, mener Julie Luneborg.

Budapest

Nomaden slår også et slag for Budapest som vinterdestinasjon. – Det er kjølig i Ungarns hovedstad nå, men de mange spahotellene gjør underverker for kalde vinterkropper, sier Luneborg.

Hun mener at Budapest er en av Europas fineste byer å vandre i uansett årstid, med flotte og prangende bygg i det gamle sentrum.

– En reise hit kan også bli en opplevelse for smaksløkene. Landet har både et spennende kjøkken, og rare og interessante viner. Det skal godt gjøres å kjede seg i Budapest, sier hun.

Favoritten

Grand Bazaar, Istanbul

På skattejakt i Grand Bazaar, Istanbul

Selv har Luneborg Istanbul på toppen av den europeiske favorittlisten. – Uten tvil en av verdens beste byer å besøke, fastslår hun.

– Istanbul er fargerik, vakker og spennende. En skattejakt på Grand Bazaar, ett av verdens største og eldste markeder, kan vare i dagevis. Og det mangler ikke på obligatoriske severdigheter, med Hagia Sofia og Den blå moské som to av høydepunktene.

– Hver bydel har sitt eget særpreg i Istanbul. Det er ingen klisjé at du får litt av Europa og litt av Asia i samme by, sier Luneborg.

– Og reiser man dit på vinteren, bør man også finne veien til en hamam, det tyrkiske dampbadet. Der svetter man ut og får en rensende opplevelse for både kropp og sjel. Ta gjerne bryet med å lete etter hamam’er som ikke først og fremst er beregnet for turistene, lyder ekspertens råd.

Italiensk gjestfrihet

Sicilia

Sicilia er ikke overfylt av turister akkurat nå.

Sicilia er også vel verdt en vintertur, ifølge de ansatte hos Nomaden.

– Ta gjerne utgangspunkt i provinshovedstaden Trapani. Lei en bil på flyplassen og kjør nedover kysten, og opplev at du har øya nesten for deg selv.

– Akkurat nå møter du et mer "ekte" Sicilia enn i turistsesongen om sommeren, sier Luneborg.

Selv kom hun ikke lenger enn til Baglio Calia, et gammel nyoppusset gårdsbruk der stallen er omgjort til overnattingssted.

– Gjestfriheten er på topp også når gjestene er få. Restauranten serverer utsøkt mat og hjemmelaget vin. Kort sagt et godt eksempel på et hyggelig ferieminne, slik man ofte får på Sicilia, sier hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.