NRK Meny
Normal

Spar hundrevis på svensk pollenmedisin

Har nesa begynt å klø og øynene begynt å renne? Da kan det lønne seg å kjøpe medisin når du er på svensketur, for det er tre ganger dyrere i Norge.

Zyrtec.

Allergitablettene Zyrtec og synonympreparatet Cetirizin er mye billigere i Sverige enn i Norge.

Foto: Anette Stensholt / NRK

Pollensesongen er i full gang, og for mange er det på tide å kjøpe inn både tabletter, nesespray og øyedråper.

Men for de som har mulighet til å dra over grensen til Sverige og handle, så kan det være svært gunstig å plukke opp allergimedisinen sin der.

Det er nemlig over tre ganger dyrere for enkelte reseptfrie allergiprodukter på norske apotek i forhold til svenske.

Cetirizin og Zyrtec, som har de samme virkestoffene, er vanlige allergitabletter. Sammenligner man prisene på disse i Norge og Sverige, så er det så mye som 320 prosent og 257 prosent dyrere på norske apotek.

Prisene som er sammenliknet er 7-pakning med Zyrtec og 30-pakning med Cetirizin. De koster henholdsvis 75 og 175 kroner i Norge, mens de i Sverige er nede i 21 og 41,50, omregnet til norske kroner.

Her er flere eksempler:

Prisforskjell på allergimedisin

PRODUKT

NORSK PRIS

SVENSK PRIS

PRISFORSKJELL (kroner)

PRISFORSKJELL (prosent)

Cetirizin (30 tabletter)

174,50 kr

41,50 kr

133 kr

320 %

Zyrtec (7 tabletter)

75 kr

21 kr

54 kr

257 %

Livostin øyedråper (4 ml)

174 kr

72 kr

102 kr

142 %

Livostin nesespray (15 ml)

174 kr

109,50 kr

64,50 kr

59 %

Lomudal øyedråper (5 ml)

89 kr

41,50 kr

47,50 kr

114 %

Lomudal nesespray (15 ml)

124 kr

107,50 kr

16,50 kr

15 %

Alle priser er innhentet denne uken, og oppført i norske kroner.

De norske prisene er de billigste fra Norges tre store apotekkjeder, Vitusapotek, Boots (Alliance) og Apotek 1.

De svenske prisene er de billigste av følgende to svenske apotek: Apoteket (tidligere monopolapoteket) og frittstående Apotek Hjärtet.

NB: Apotekene selger Cetirizin fra ulike produsenter. I Norge er prisene basert på tabletter produsert av «Ratiopharm», mens de i Sverige har «Mylan» og «Apofri». Virkestoffene er de samme i alle.

Spar 300 kroner

Trenger du for eksempel både tabletter, øyedråper og nesespray, kan du spare hele 300 kroner ved å kjøpe dem i Sverige i stedet for her hjemme:

Allergimedisin (penger spart)

PRODUKT

PRISFORSKJELL (Norge vs Sverige)

Cetirizin (30 tabletter)

                                                 133,00 kr

Livostin øyedråper (4 ml)

                                                 102,00 kr

Livostin nesespray (15 ml)

                                                   64,50 kr

TOTALT SPART

                                                 299,50 kr

Og det er sannsynlig at du trenger flere pakker med nesespray og øyedråper per pollensesong, og at det derfor er flere hundrelapper å spare.

– Dra til Sverige

Terje Kili i Forbrukerrådet

Fagdirektør Terje Kili i Forbrukerrådet anbefaler nordmenn å kjøpe reseptfri allergimedisin i Sverige.

Foto: CF Wesenberg/kolonihaven.no

Forbrukerrådet har tidligere vært på banen og anbefalt nordmenn å starte pollensesongen i Sverige.

Fagdirektør for helse i Forbrukerrådet, Terje Kili, mener det god grunn til å oppfordre folk til innkjøp av allergimedisin over grensen, hvis de har mulighet til det.

– Folk er ikke bevisste nok på at det er billigere å kjøpe det rett over grensen. Men det kan helt klart være lurt å svippe innom det svenske apoteket og få tak i reseptfri medisin der. I alle fall hvis man allerede er en tur der borte, sier Kili.

Han tror det er mangel på konkurranse som gjør at det er så mye dyrere i Norge.

– Når det er så mye dyrere her så er det et tegn på at konkurransen er for dårlig mellom norske apotek.

I Norge har vi tre store apotekkjeder. Disse er Vitusapotek, Alliance Boots og Apotek 1. Prisene på reseptfri allergimedisin er tilnærmet identiske hos alle tre.

Ønsker større konkurranse

Magnus Gabrielsen

Avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Magnus Gabrielsen, mener økt konkurranse fra dagligvarebutikkene kan presse prisene ned.

Foto: Marit Hommedal/Konkurransetilsynet

Også Konkurransetilsynet har bitt seg merke i den dårlige konkurransen mellom norske apotekkjeder.

For noen år siden leverte de en rapport til Helse- og omsorgsdepartementet med et ønske om flere aktører i apotekmarkedet.

Avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Magnus Gabrielsen, er enig med Forbrukerrådet om at dårlig konkurranse kan være en av grunnene til at prisene er så mye høyere i Norge.

– Bedre konkurranse i apotekmarkedet hadde gjort forskjellene mellom Norge og Sverige mindre. Men dette er også legemidler som er godkjent for salg i dagligvarebutikk, og økt konkurranse fra dagligvarekjedene kan være en like viktig måte å få bedre konkurranse på, sier Gabrielsen.

Men han mener at de strenge kravene til eksponering av legemidler i butikk gjør det lite attraktivt for dagligvarekjedene å ta dem inn.

– Man må lage bedre selvbetjeningsordninger som gir bedre eksponering og salg av disse produktene i dagligvarebutikkene. Og det vil være vel så viktig for å øke konkurransen.

Ordningen er utvidet

Det er myndighetene som regulerer begrensningene rundt salg av legemidler, også utenfor apotekene.

Helga Festøy i Legemiddelverket sier det i dette tilfellet er flere gode hensyn som går litt mot hverandre.

– Ordningen med legemidler som selges utenfor apotekene har blitt utvidet de senere årene, men når det gjelder eksponeringen så er det også et spørsmål om sikkerhet.

Myndighetene har også tillatt reklame for prisene og salg av reseptfrie legemidler over nett de senere årene.

– Det bidrar også til økt konkurranse, sier Festøy.

Forskjellige spilleregler

Janicke Ruud Nielsen

Janicke Ruud Nielsen i Vitusapotek mener det ikke er for dårlig konkurranse i apotekmarkedet.

Foto: NMD

Janicke Ruud Nielsen, kommersiell direktør i Vitusapotek, tror ikke det er for dårlig konkurranse i apotekmarkedet.

– På en del reseptfrie legemidler så har vi stor konkurranse. Hvis man ser på produkter som Paracet og Ibux så er det ikke så store prisforskjellene mellom apotek og dagligvare, sier Ruud Nielsen.

Hun mener de store prisforskjellene mellom Norge og Sverige har med forskjeller i hvordan myndighetene har valgt å regulere markedet.

– I Sverige får apotekene større kompensasjon fra staten, mens i Norge er det lagt opp til at apotekene skal driftes ved reseptfrie legemidler.

Apotekforeningen mener det hører med til bildet at mens Norge har 25 prosent moms på reseptbelagte legemidler, så er momsen null i Sverige.

Det påvirker prisene i de norske apotekene.

– Vi har svært liten margin på prisen på det som er kjernevirksomheten vår, nemlig reseptpliktig medisin. Men der er det annen regulering i Sverige.

Ruud Nielsen mener prisforskjellene på reseptfri allergimedisin også kan ses i sammenheng med de generelle prisforskjellene mellom landene, på kjøtt og polvarer, men også arbeidskraft.

– Vi har et lite påslag på de reseptfrie produktene som vi kjøper av norske leverandører. Men vi er nødt til å finansiere litt av driften til apoteket på grunnlag av respektfrie legemidler og handelsvarer.

Tilgjengelig på nett

Men det er ingen som stopper deg fra å kjøpe den reseptfrie allergimedisinen i Sverige.

Er du i nabolandet eller et annet EØS-land i mindre enn 24 timer, kan du ta med deg varer hjem for inntil 3000 kroner per person, uten å betale norske avgifter på grensa. Er du i et av disse landene i over 24 timer øker grensen til 6000 kroner.

Reseptfri allergimedisin kan innføres for tre måneders forbruk fra EØS-land uten spesielle regler. Forutsetningen er at varene er kjøpt lovlig gjennom apotek.

Men det er også mulig å kjøpe svensk allergimedisin over nett, med nesten samme regler. Varer under 200 kroner slipper du å betale ekstra avgifter for, men du må betale frakten som en del av kjøpet.

Medisiner (Illustrasjon)

Reseptbelagt medisin kan også kjøpes i Sverige.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Les mer om regler for import av varer hos Tollvesenet.

Kan bruke resept i Sverige

Det er ikke bare på reseptfri allergimedisin du kan gjøre et kupp i Sverige. Norske resepter kan også brukes over grensen, med noen forholdsregler:

  • Resepten må være på papir (originalresepten)
  • Den kan kun brukes én gang
  • Legemiddelet må være godkjent i begge land
  • Resepten kan ikke være på tyngre narkotiske stoffer, som for eksempel morfin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.