Spår enorm fedmeepidemi i Europa

Europa står foran en fedmeepidemi av enorme proporsjoner innen 2030, ifølge prognoser fra Verdens helseorganisasjon (WHO). De tror at så mange som tre fjerdedeler av alle norske menn vil være overvektige innen 2030.

Overvektig mann i badebukse

WHO etterlyser nye tiltak fra europeiske politikere for å stanse den varslede fedmeepidemien.

Foto: Colourbox

Forskerne har sammenlignet data fra 53 land, og tallene tyder på at nåværende tiltak mot fedme har liten effekt.

I Irland vil nesten 90 prosent av befolkningen være overvektig innen 2030, mens 74 prosent var regnet som overvektige i 2010. Prognosene tyder på at økningen av overvektige særlig vil ramme Hellas, Østerrike, Spania og Tsjekkia.

I Hellas vil andelen menn med en BMI-verdi på over 30 øke fra 20 prosent i 2010 til 44 prosent i 2030. Ifølge tall presentert på The Independent vil det i Norge være 76 prosent overvektige menn i 2030.

– Ingen enkel løsning

Også i land hvor befolkningen tradisjonelt har vært slanke, som Sverige, ventes fedmeepidemi å slå til. Ifølge prognosene vil 26 prosent av svenske menn ha en BMI-verdi på over 30 innen 2030. Tilsvarende tall for 2010 var 14 prosent, skriver Yle.

Dersom man har en BMI-verdi på mellom 25 og 29,9 regnes det som overvekt, mens verdier over 30 omtales som fedme.

Doktor Laura Webber fra det britiske Healt Forum vil legge frem resultatene på en WHO-konferanse denne uken. Hun kommer med en klar oppfordringen til europeiske helsemyndigheter.

– Selv om det ikke finnes en enkel løsning på problemet, må myndighetene i Europa gjøre mer for å begrense markedsføringen av usunn mat, samtidig som sunn mat blir billigere, sier hun til Reuters.

Hun sier også at ufullstendig data fra noen av de europeiske landene gjør det vanskelig å komme med helt eksakte prognoser.

Verdens helseorganisasjon frykter en kraftig økning i tallet på overvektige frem mot 2030. 3 av 4 norske menn være overvektige innen 15 år.

Samme utvikling i Norge

Haakon Meyer

Haakon Meyer er mest bekymret for dem som har en BMI-verdi på over 30.

Foto: Anne Lene Solbakken / Folkehelseinstituttet

Ved Folkehelseinstituttet (FHI) har de lenge vært klar over utviklingen, og er ikke overrasket over utviklingen.

– I prognosene har de slått sammen de overvektige med fedme, og vi er mest bekymret for de med fedme, sier professor Haakon E. Meyer på Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo.

Han sier rundt 20 prosent av norske menn har mer enn 30 i BMI i dag, mens tallene for kvinner er på litt under 20 prosent.

– Det har økt betydelig de siste årene, og det bekymrer oss, sier Meyer.

Han tor lavere priser på sunn mat kan være et fornuftig tiltak for å bekjempe fedmen.

– Plassering av matvarer i butikken er også viktig – som hvor det er fornuftig å plassere frukt og godteri.

Livsstil:

Folkeopplysningen vil undersøke hvor kildekritiske vi er til ekspertene som presenteres i media daglig. De har derfor iscenesatt en debatt, der en skuespiller uttaler seg om et emne han ikke har faglig kjennskap til. Formålet med eksperimentet er å se om det er mulig å fremstå som en troverdig ekspert, uten å kunne stort om emnet som diskuteres. Debatten blir vist til studenter på Ås. Lar de seg lure?

Ville du blitt lurt av denne «eksperten»?

«Eksperter» forklarer og debatterer i media daglig. Slik sjekker du hva de egentlig kan.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)