Hopp til innhold

Ny trend: Sover bare to timer i døgnet

Enkelte erstatter den lange nattesøvnen med mange, korte soveperioder, spredt utover hele døgnet. – Galskap, sier en av Norges mest anerkjente søvnforskere.

sove2

20 minutter søvn, seks ganger i døgnet er oppskriften på ekstrem polyfasisk søvn. Da gjelder det å sovne raskt og stå opp med en gang alarmen ringer.

Foto: Colourbox/Maria Elsness / NRK

Flere bloggere kan fortelle at de har hoppet på en søvntrend, som skal være bedre tilpasset en travel hverdag.

Sovemetoden kalles «polyfasisk søvn», og går ut på at man ser bort fra det tradisjonelle sovemønsteret med flere timer sammenhengende søvn hver natt.

Sebastian Petersen

Sebastian Petersen sover noen ganger bare to timer på ett døgn, og mener han får dekket sitt behov for søvn.

Foto: Privat

– I travle perioder har jeg prøvd å sove ned til to timer i døgnet. Da sov jeg 20 minutter av gangen, seks ganger i løpet av døgnet, sier Sebastian Petersen (25) til den danske avisen MetroXpress.

Forstår at folk er skeptiske

Petersen har fortalt om søvneksperimentet gjennom sin egen blogg. Han mener han har klart å utnytte tiden sin bedre ved å sove kort og effektivt, flere ganger om dagen.

– Jeg forstår at folk er skeptiske, og om man presser kroppen til mindre søvn, uten at den venner seg til det, vil det naturligvis få negative konsekvenser, sier Petersen til NRK.no.

Han sier hemmeligheten bak vellykket polyfasisk søvn, er at man klarer å gjennomføre puljene med «power-naps», at man sovner og våkner når man skal.

– Da får man dekket behovet for sin viktige søvn, sier bloggeren.

Klare advarsler fra søvneksperter

En av Norges fremste søvneksperter, professor Bjørn Bjorvatn, er alt annet enn begeistret for ekstrem polyfasisk søvn.

Bjørn Bjorvatn

Søvnekspert Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer ved Haukeland universitetssjukehus.

Foto: Anette Berentsen / NRK

– Det vil jeg på det sterkeste fraråde, sier Bjorvatn til NRK.no.

Søvneksperten er leder for Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer ved Haukeland universitetssjukehus. Han advarer mot følgene av å få så lite søvn.

– Konsekvenser av å sove så lite som dette, kan være at det utløser psykiske problemer som angst og depresjoner. Forskning viser over tid at det kan også føre til hjerte- og karsykdommer og diabetes, advarer Bjorvatn.

Han får støtte fra professor og overlege Poul Jennum ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

– Man kan ikke utelukke at døgnrytmen blir permanent ødelagt, om man unnlater å få nok søvn over lengre perioder, sier Jennum til den danske avisen Politiken.

Får fire til seks timer ekstra hvert døgn

Den danske bloggeren Sebastian Petersen mener likevel at polyfasisk søvn kan passe for noen.

– Det handler om å lytte til sin kropp, og hva man føler virker for en selv. denne formen for søvn passer ikke for alle, akkurat som ikke alle trenger samme mengde søvn hver natt, sier Petersen til NRK.no

Flere andre norske bloggere skriver om sine erfaringer fra sine dager med polyfasisk søvnmønster. Bloggeren Trond skriver etter 69 dager med metoden at det er noe han anbefaler alle som trenger litt mer tid i hverdagen.

«Det er vanskelig å komme inn i og opprettholde i starten, men om ikke det at man alltid har noe spennende å snakke om er nok, så sitter du med 4–6 timer ekstra i døgnet til disposisjon. Jeg for min del skal ikke gi meg med det første i hvert fall», skriver han.

En annen blogger testet ut metoden i et par uker, og kom frem til at en pause midt på dagen passet bedre for han, enn mange såkalte «power naps» i døgnet.

«(...) utrolig deilig å ta en halvtime med total avslapning i løpet av dagen, enten legge seg helt stille alene med sine tanker, eller slappe av og virkelig lytte til god musikk. Jeg kommer til å gjøre dette regelmessig framover», skriver bloggeren Fredrik.

– Galskap!

Søvnekspert Bjørn Bjorvatn sier at det er blitt en trend å tenke at søvn er unødvendig.

– Men alle forskningsresultater viser det motsatte, at vi trenger mer søvn, sier Bjorvatn.

Ifølge han er det bare et ekstremt få mennesker som vil klare å sove så lite som to timer hvert døgn over tid.

– Det er galskap, og det er helt umulig å klare uten å pøse i seg Red Bull, koffein, kokain eller andre stimulerende stoffer, sier Bjorvatn.

Søvneksperten sier at den lengste søvnperioden bør være om natten, og at det ikke er å anbefale å fordele denne perioden utover døgnet. Men en ettermiddagslur, skal du fortsatt kunne ta med god samvittighet.

– Det å dele opp søvnen i to, altså bifasisk søvn, det er sannsynligvis ikke problematisk, sier søvneksperten som viser til positive forskningsresultater fra Sør-Europa.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)