NRK Meny
Normal

Søtt smaker søtere i nord

Har du tenkt på hvorfor søtsakene i andre deler av verden er mye søtere? Forklaringen ligger i genene.

Gutt med godteri
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Folk som stammer fra europeere er mer sensitive for det søte, viser ny forskning. Har man sitt opphav andre steder, skal det mer søtt til for å kjenne den samme søtsmaken.

De amerikanske forskerne testet folk av ulikt etnisk opphav, og fant ut at deres oppfatning av søtt i stor grad var knyttet til to varianter av et spesielt gen, TAS1R3.

Mens de fleste med europeisk opphav har begge genvariantene, er de mindre vanlige i Asia og Midtøsten, og enda mindre vanlig i Afrika.

Viktig for å overleve

Bananer

I Europa har det vært dårlig tilgang på så umiddelbart søt mat som bananer.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Historisk sett er det viktig å kjenne søtsmak for å få i seg nok kalorier. I andre deler av verden har man hatt rik tilgang på det søte, og derfor ikke vært avhengig av å kjenne de små søtnyansene.

Siden både frukt og grønnsaker er mindre søte i nord, tror forskerne at det har vært nødvendig å kjenne søtsmaken lettere her for å overleve.

Studien blir publisert i august-utgaven av Current Biology.

Spiser altfor mye sukker

Til tross for at de fleste nordmenn trenger mindre sukker for å få en tilfredsstillende søtsmak på hvert enkelt produkt, ligger totalinntaket blant barn og unge i Norge langt over det som er anbefalt.

Hovedårsaken til det, er et høyt inntak av saft, brus og godteri. Kostholdsundersøkelser viser at sukker utgjør bortimot 20 prosent av det samlede energiinntaket hos 13-åringer.

Helsemyndighetene anbefaler at sukker ikke utgjør mer enn 10 prosent av de kaloriene man får i seg.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.