Søppelmat på fotballkamper

Søppelmaten kommer til å flyte når Tippeligaen starter på lørdag.

Fotball pølse

Dette hører sammen, skal vi tro majoriteten av fotballklubbene.

Foto: Scanstockphoto

Skal du på fotballkamp når sesongen starter i helgen, bør du enten ta med matpakke eller være glad i pølser.

En ringerunde til klubbene i Tippeligaen viser at det er stort sett pølser, brus, godteri og kaffe som selges i kiosken på stadion.

LES OGSÅ: Alt om Eliteserien

Kort salgstid og krav om effektivitet er årsaken til utvalget, forteller noen av klubbene til Puls.

Mange har planer om å legge om til en sunnere profil bare de får for eksempel bedre lagringsplass eller ny stadion, men stort sett bør du altså spise på forhånd eller være glad i pølse om du skal se fotball på store stå.

- Har et ansvar

Kirsti Bjerkan

Ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan har gode tips til fotballklubber som vil tenke sunt.

Foto: Magne Hansen / NRK

Kostholdsekspert Fedon Lindberg mener maten som selges i nettopp fotballkiosker, småkiosker og bensinstasjoner er en stor del av problemet med overvekt, diabetes, hjertesykdom og kreft.

LES OGSÅ: Spis deg friskere

- De har både et ansvar og en mulighet til å gjøre noe bra - og jeg mener at det finnes mange potensielle kjøpere av sunnere mat, hvis de får sjansen til å velge, sier dr. Fedon Lindberg.

Han tror ikke man trenger å heve pekefingre eller fjerne den usunne maten, så framt man gir folk et reelt valg.

Tenker pris og gevinst

- Å bytte ut det som selges på fotballkampen er nok ikke svaret, for det må være den enkeltes valg hva han eller hun spiser. Men man bør ha tilbud om alternativer i kioskene, sier klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.

- Men jeg innser at det for klubbene nok er snakk om at det må være lettvint, kreve og koste relativt lite i innkjøp - slik at de sitter igjen med mye gevinst. Da er det ikke så lett å finne gode, smakfulle alternativer.

LES OGSÅ: Er Coca-Cola giftig?

Likevel er det noen enkle grep som kunne gjort utvalget i kioskene sunnere.

- Bytt til sunnere pølser

Ernæringsfysiologen oppfordrer fotballklubbene til å lage ekstra grove og gode sandwicher som kan selges i kioskene, eller at de bytter ut vanlige pølser og lomper med magrere pølsetyper og grove pølsebrød.

I tillegg anbefaler Bjerkan salg av billige poser med oppskjært frukt og grønnsaker, eller smoothies som et alternativ til brussalg.

- Dessuten hadde det vært flott om fotballklubbene kunne være med på å motivere og påvirke til at flere støtter de sunne, gode matalternativene.

LES OGSÅ: Sunnere med øko-mat?

Vil ha sunnere profil

På Ullevaal stadion, hvor det spilles både landskamper og Tippeligakamper for Lyn og Vålrenga, selges det både pølser, brus, kaffe og sjokolade.

Men nå ønsker Norges Fotballforbund (NFF) å få en sunnere profil på arenaen.

- NFF har gjort store endringer i retning av å fokusere på sunnere alternativer både salgsmessig og profileringsmessig, sier direktør foretningsutvkling i NFF, Tom Fodstad.

- Skal kunne spise sunt på kamp

- Vi ønsker fortsatt at tilskuerne skal få de varene de tradisjonelt forventer å finne i kiosken, men vi ønsker i større grad å profilere de sunneste variantene - slik at det går an å spise sunt også på fotballkamp.

Fra og med mai skal vann og vann med kullsyre settes fremst på disken, sammen med fruktbegre.

Dessuten skal det selges sunnere pølser - de med mer kjøtt og mindre fett.

LES OGSÅ: Få et bedre kosthold

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)