Sønn som smugrøyker

Han er 14 år og påstår at han allerede er avhengig av sigaretter. Moren fortviler og ber om råd fra allmennlege Jørgen Skavlan. 

Røyking (Illustrasjonsbilde)
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

 

Spørsmål

Hei. Jeg har en sønn på snart 14 år som smugrøyker. Hva kan jeg gjøre for at han skal forstå hvor farlig dette er?

Jeg røyker selv, men har forklart han at min generasjon ikke fikk så mye informasjon og var så opplyste om farene ved røyking som det ungdommene er nå. Han påstar at han er avhengig. Hva kan jeg gjøre? Håper du har noen råd til meg. 

 

Jørgen svarer

Hei. Ja, her har du et stort problem som det er en utfordring å få løst.

Jeg tror du først som sist må innse en viktig ting, og det er at du ikke kan formane røykeslutt til din sønn uten at du selv beviser at du kan slutte. Lag en allianse med han og gjør en avtale hvor forbilde, oppmuntring og belønning er en viktig del av opplegget. Ikke mas om alle advarsler og farer og at han er i en «udødlig» del av livet. Du må gå foran og du må du lage felles mål for dere.

Om dere begge slutter og tillater at dere kan kontrollere hverandre, med et smil om munnen, i la oss si seks måneder, så kan du ta han med på tur til utlandet. Fr eksempel et sted han drømmer om å reise til. Husk at det dere sparer på å stumpe røyken vil finansiere turen. 

Paralellt med dette bør du se om det er mulig å få de av hans kamerater som røyker med på noe tilsvarende. Ta kontakt i lokalmiljøet.

Sønnen din er som 14-åring ikke veldig sterkt avhengig. Det er noe han tror, og han lar seg nok lure av tobakkens historie om hvor sterk avhengigheten er. Han må ikke la seg lure og heller lære seg å se på tobakken som en fiende for lukten, pusten, huden, kvisene og økonomien.

Lykke til og husk at du må stumpe først!

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.