NRK Meny
Normal

Sommerens store blomsterfavoritt

Vi bruker syv milliarder kroner på blomster hvert år. Pelargonia er blant de mest populære kjøpene.

Pelargonia

Rundt 2,6 millioner pelargonia skal ut i norske hager i disse dager.

Foto: Tonje Bergh/OBP

Hvert år er det nye fristelser som blir med hjem til krukker og potter.

Akkurat nå er det hektiske dager i landets alle utsalgssteder for blomster. Noen planter har dødd, nye bed er gravd opp og på verandaen står pottene tomme og triste.

Da er det bare å bla opp lommeboka, for det er alltid noe man kunne trenge eller ha lyst på.

Bruker en tusenlapp hver

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at vi i 2009 kjøpte blomster og planter for syv milliarder kroner. I snitt kjøper Ola og Kari nordmann blomster for over tusenlappen hver viser tall fra 2010.

Alt havner ikke i hagen, for 5,5 millioner julestjerner troner på toppen over den mest kjøpte blomsten.

Men på tredjeplass finner vi pelargonia og den er det nok mange som putter i handlevogna i disse dager. Rundt 2,6 millioner av dem skal ut i norske hager.

Pelargonia

Norske gartnerier dyrker 40 millioner inneplanter i året og 50 millioner hageblomster i potte hvert år.

Foto: Tonje Bergh/OBP

Stell av pelargonia

Pelargonia er jo selve klassikeren i verandakasser og krukker. Selv om det altså er den vanligste hageblomsten er det fortsatt mange som ikke helt vet hvordan man skal få den til å trives i egne hage.

Her er noen ekle råd:

Den liker seg best i full sol og i jord som tørker opp litt innimellom, drenering er viktig med andre ord. Det er gjelder både i bed og i potter og kasser. Ikke vann før det er tørt igjen. Hver uke kan du gi den gjødsel i vannet, men knip gjerne vekk noen av bladene slik at ikke all kraften brukes på blader. Da får blomstene mer lys og du får flere blomster. Fjern visne blomster helt ned.

Verre er det ikke.

Når høsten kommer tar den inn og lar den nesten død. Bare en liten skvett vann av og til slik at den overlever er nok. Til våren klipper du den helt ned og lar den komme på nytt fra bunnen av. Først i vinduskarmen, så kan den tas ut når solen igjen varmer.

FLERE HAGETIPS: Se Grønn Glede i NRKs nett-tv

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.